Image Alt

My Pet

10 απίστευτα facts για την βασιλική κόμπρα

Από όλα τα φίδια που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα, οι βασιλικές κόμπρες είναι τα πιο ενδιαφέροντα. Έχουν μια εμβληματική, άμεσα αναγνωρίσιμη εμφάνιση. Είναι, επίσης, σημαντικά πολιτιστικά σύμβολα στην Ασία. Δεδομένου ότι είναι τόσο ενδιαφέροντα, αποφασίσαμε να ψάξουμε τα 10 πιο τρομερά facts για τις βασιλικές κόμπρες.

Τι κάνουν αυτά τα ερπετά και είναι τόσο μοναδικά στο είδος τους; Οι βασιλικές κόμπρες είναι αρκετά περίπλοκα πλάσματα. Είναι βέβαιο ότι θα μάθετε πολλά πράγματα, καθώς θα διαβάζετε αυτά τα γεγονότα! Μερικά από αυτά, θα σας χαρίσουν μια αίσθηση σεβασμού ή φόβου για αυτά τα δηλητηριώδη φίδια.

1. Είναι το μεγαλύτερο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο!

Οι βασιλικές κόμπρες είναι τα μεγαλύτερα δηλητηριώδη φίδια στον κόσμο. Το μεγαλύτερο φίδι αυτού του είδους που ανακαλύφθηκε ποτέ είχε μήκος 5,5 μέτρα. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα φίδια μεγαλώνουν ως τα 2,7 μέτρα. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα φίδια αυτά μπορούν να φτάσουν έως και τα 6 μέτρα.

2. Οι βασιλικές κόμπρες έχουν δηλητήριο νευροτοξίνης

Η βασιλική κόμπρα χρησιμοποιεί ένα νευροτοξικό δηλητήριο που καταστρέφει το νευρικό σύστημα. Όταν κάποιος τσιμπηθεί κι έρθει σε επαφή με αυτό, θα παραλύσει το νευρικό του σύστημα. Μπορεί να οδηγηθεί σε ανακοπή καρδιάς και αδυναμία αναπνοής. Ωστόσο, το δηλητήριο της βασιλικής κόμπρας μπορεί να οδηγήσει και σε νέκρωση στο σημείο του τσιμπήματος.

3. Είναι τα μοναδικά φίδια που φτιάχνουν φωλιά για τα μικρά τους

Η βασιλική κόμπρα είναι το μόνο φίδι που χτίζει μια φωλιά μέχρι να γεννηθούν τα μικρά της. Θα υπερασπιστεί αυτές τις φωλιές με μεγάλη αγριότητα. Αυτά τα φίδια μπορούν να γεννήσουν έως και 40 αυγά τη φορά, τα οποία τοποθετούνται σε φωλιές που περιλαμβάνουν βλάστηση.

Η φωλιά είναι συνήθως καλά καμουφλαρισμένη από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της. Στη συνέχεια, το φίδι θα ακουμπήσει στην κορυφή της φωλιάς, χρησιμοποιώντας το θανατηφόρο του δάγκωμα, για να τρομάξει κάθε περίεργο πλάσμα ή άνθρωπο που θα πλησιάσει.

4. Τρώνε άλλες κόμπρες

Κι όμως, οι κόμπρες τρώνε φίδια που δεν αποτελούν μεγάλη απειλή για εκείνες. Για παράδειγμα, μπορούν να φάνε ακόμη και πύθωνες! Οι βασιλικές κόμπρες τρώνε επίσης, άλλα δηλητηριώδη φίδια όπως οι ινδικές κόμπρες καθώς και οι βασιλικές κόμπρες (δηλαδή κόμπρες του ίδιου είδους). Ο κανιβαλισμός τους μπορεί να μειώσει τον αριθμό των επικίνδυνων φιδιών που παραμονεύουν σε περιοχές με ανθρώπους.

5. Η βασιλική κόμπρα δεν είναι αληθινή κόμπρα

Η βασιλική κόμπρα δεν είναι αληθινή κόμπρα, αφού δεν ανήκει στο γένος των φιδιών Naja. Αυτό το φίδι ανήκει στο δικό του γένος που ονομάζεται Ophiophagus.

Βέβαια, είναι πολύ εύκολο να τις συγχέουμε μεταξύ τους. Έχουν την ίδια ικανότητα να απλώνουν τη σάρκα του λαιμού τους σαν μια κουκούλα, τις στιγμές που αισθάνονται τεράστια απειλή Δεδομένου ότι είναι τόσο μεγάλα φίδια, πήραν το ψευδώνυμο «βασίλισσες», για να ξεχωρίζουν.

Δηλητήριο6. Αυτά τα φίδια μπορούν να ζήσουν για 20 χρόνια

Οι βασιλικές κόμπρες ζουν σε μέρη που είναι γεμάτα από θανατηφόρα άγρια ζώα. Αν και υπάρχουν σε περιοχές με τόσο μεγάλες πιθανότητες κινδύνου, βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα. Δεδομένου ότι τρώνε μεγάλο μέρος του ανταγωνισμού τους και μπορούν να κρυφτούν από τα αρπακτικά τους, οι βασιλικές κόμπρες μπορούν να επιβιώσουν για αρκετό καιρό.

7. Κάθε τσίμπημα έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 20 ανθρώπους ή έναν ελέφαντα

Οι βασιλικές κόμπρες έχουν ένα από τα πιο θανατηφόρα δαγκώματα στον κόσμο. Ενώ δεν σκοτώνουν τόσους ανθρώπους, όσο η ινδική κόμπρα ή η οχιά, συσσωρεύουν αρκετό από το ισχυρό τους δηλητήριο σε ένα μόνο δάγκωμα, με σκοπό να σκοτώσουν 20 άτομα. Αν δάγκωναν έναν ελέφαντα, το μεγαλόσωμο ζώο θα υπέκυπτε και θα πέθαινε.

8. Η “κουκούλα” τους δεν είναι πάντα ανοιχτή

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι βασιλικές κόμπρες έχουν ανοιχτές τις κουκούλες στον λαιμό τους όλη την ώρα. Δεν είναι έτσι όμως. Οι βασιλικές κόμπρες έχουν, στην πραγματικότητα, ένα πολύ μικρό κεφάλι. Όταν νιώσουν απειλή, θα λυγίσουν τους μύες και θα επεκτείνουν τα πλευρά στο λαιμό τους για να δημιουργήσουν την εμβληματική αυτή κουκούλα.

9. Οι βασιλικές κόμπρες φοβούνται τις μαγκούστες

Είναι γεγονός πως τα τρωκτικά μαγκούστα κυνηγούν τη βασιλική κόμπρα, με μεγάλη επιτυχία. Οι μαγκούστες έχουν υψηλό επίπεδο ευκινησίας. Αυτό τους επιτρέπει να χορεύουν γύρω από τους εχθρούς τους και να τους επιτίθενται από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει η μαγκούστα είναι να πάει πίσω από την κόμπρα, να την παρενοχλήσει, ώστε εκείνη να στρίψει προς τη σωστή κατεύθυνση και μετά να επιτεθεί για να την σκοτώσει! Οι μαγκούστες πιστεύεται ότι έχουν κάποια ανοσία στο δηλητήριο της κόμπρας, αλλά δεν μπορούν να επιβιώσουν από επαναλαμβανόμενα δαγκώματα. Έχουν λίγα περιθώρια για λάθη όταν κυνηγούν αυτά τα θανατηφόρα φίδια. Βέβαια, είναι πολύ καλές σε αυτό.

10. Οι βασιλικές κόμπρες επιβιώνουν στο έδαφος, στο νερό και στα δέντρα!

Είναι γεγονός πως μία τέτοια κόμπρα, μπορεί να εμφανιστεί από το πουθενά! Έχει τύχει αγρότες να σκάβουν, ή να κόβουν τα δέντρα τους και να τσιμπιούνται. Οι βασιλικές κόμπρες είναι πολύ καλοί κολυμβητές και συχνά κολυμπούν στο νερό για φαγητό ή για να ξεφύγουν από επικίνδυνες καταστάσεις. Οι πιθανότητες είναι λίγες να συναντήσετε ένα από αυτά τα φίδια στο νερό. Το καλό είναι πως, δεν βγαίνουν από το δρόμο τους για να δαγκώσουν ανθρώπους, ενώ κολυμπούν.

Ένα άλλο ελαφρώς τρομακτικό γεγονός για τις βασιλικές κόμπρες είναι ότι μπορούν να σκαρφαλώσουν πολύ καλά στα δέντρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχετε πολύ από που περνάτε, εάν βρίσκεστε σε μια περιοχή όπου υπάρχουν βασιλικές κόμπρες.

Η βασιλική κόμπρα είναι ένα μεγάλο, επικίνδυνο πλάσμα που πρέπει να το θαυμάζουμε και να το αντιμετωπίζουμε με υγιή σεβασμό. Εάν συναντήσετε μία στην άγρια ​​φύση, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε το φίδι, τη στιγμή που βγαίνετε με ασφάλεια από την περιοχή. Πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται προσπαθώντας να χειριστούν αυτά τα φίδια. Χρησιμοποιώντας τη γνώση που αντλήσατε από τα 10 απίστευτα γεγονότα για τις βασιλικές κόμπρες και θα καταλάβετε γιατί πρέπει να αποφύγετε αυτά τα ζώα!

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed