Image Alt

My Pet

Ένα από τα πιο όμορφα φίδια

15 περίεργα και τέλεια facts για τα φίδια

Τα φίδια διατηρούνται ως κατοικίδια από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικά είδη, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που είναι δηλητηριώδη. Είτε σκέφτεστε να πάρετε ένα φίδι ως κατοικίδιο είτε απλώς σας ενδιαφέρουν αυτά τα παρεξηγημένα ζώα, έχουμε συγκεντρώσει 15 περίεργα και τέλεια facts για τα φίδια.

1. Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη φιδιών

Τα φίδια βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου κι έχουν προσαρμοστεί να ζουν ακόμη και στις πιο δύσκολες περιοχές. Αν και τα περισσότερα θέλουν ζέστη, αφού δεν παράγουν τη δική τους θερμότητα, μερικά μπορούν να ζήσουν και σε εκπληκτικά ψυχρά κλίματα. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν περίπου 3.700 διαφορετικά είδη σε όλο τον κόσμο.

2. Τα φίδια μπορούν να φτάσουν μέχρι και το μήκος των 6 μέτρων

Ο δικτυωτός πύθωνας βρίσκεται κυρίως στην Ασία και είναι το μακρύτερο είδος φιδιού στον κόσμο. Αναπτύσσονται σε μήκος πάνω από 6 μέτρα, ενώ μερικά μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 7 μέτρα ή παραπάνω.

3. Χρειάζονται θερμότητα για να επιβιώσουν

Παρόλο που συχνά περιγράφονται ως ψυχρόαιμα, τα φίδια είναι ουσιαστικά εξωθερμικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να παράγουν τη δική τους θερμότητα και πρέπει να βασίζονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες για να ζεσταθούν. Στην άγρια φύση, χρησιμοποιούν τη θερμότητα του ήλιου για να ζεσταθούν και μπορούν να κάτσουν σε ηλιόλουστα σημεία και σε καυτούς βράχους. Ως κατοικίδια, χρειάζονται λάμπες θερμότητας και σημεία για να διασφαλίσουν την επιθυμητή θερμοκρασία.

4. Μυρίζουν με τη γλώσσα τους

Τα φίδια δεν έχουν μύτη, αλλά μπορούν να μυρίσουν, με έναν διαφορετικό τρόπο. Χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για να συγκεντρώσουν σωματίδια στον αέρα και στη συνέχεια να τα στείλουν στους αισθητήριους αδένες στο πάνω μέρος του στόματός τους. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε συχνά τα φίδια να βγάζουν τη γλώσσα τους.

5. Δεν έχουν βλέφαρα

Ένα ακόμη από τα περίεργα facts για τα φίδια είναι ότι δεν έχουν βλέφαρα. Αντιθέτως, έχουν μια πολύ λεπτή μεμβράνη που ονομάζεται brille που καλύπτει τους βολβούς των ματιών και τους προστατεύει από σωματίδια. Αυτή η μεμβράνη είναι που δίνει στα φίδια μια όψη σαν γυάλινα μάτια.

Φιδίσια μάτια

6. Τα φίδια δεν μπορούν να μασήσουν

Μπορεί τα φίδια να έχουν δόντια, αλλά είναι έτσι διαμορφωμένα προκειμένου να παρέχουν δηλητήριο ή για άλλους σκοπούς. Επειδή, λοιπόν, τα φίδια δεν μπορούν να μασήσουν, καταπίνουν ολόκληρη την τροφή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά μπορούμε να δούμε το τελευταίο γεύμα ενός φιδιού ως εξόγκωμα στο σώμα του. Για να χωνευτεί το φαγητό μπορεί να χρειαστούν έως και 5 ημέρες, αν και όσο πιο ζεστό είναι το φίδι, τόσο πιο γρήγορα χωνεύεται.

7. Δεν γεννούν όλα τα φίδια αυγά

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά facts για τα φίδια είναι ο τρόπο που γεννούν. Είναι γνωστό ότι γεννούν αυγά, αλλά δεν γεννούν όλα τα είδη εξωτερικά. Μερικά είδη είναι ωοζωοτόκα, που σημαίνει ότι γεννούν και εκκολάπτουν τα αυγά στο εσωτερικό τους. Μόνο από τη στιγμή που εκκολάπτονται τα αυγά εσωτερικά, τα νεαρά φίδια αναδύονται από τη μητέρα. Δεν υπάρχει ομφάλιος λώρος και πλακούντας, και όταν τα μικρά αναδύονται, τρώνε τον σάκο του αυγού για να λάβουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Οι τσούχτρες και μερικοί καρχαρίες γεννούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται ασυνήθιστο.

8. Τρώνε μόνο κρέας

Τα φίδια είναι σαρκοφάγα, που σημαίνει ότι τρώνε μόνο κρέας. Το μόνο μη κρέας στη διατροφή τους προέρχεται από το στομάχι του θηράματός τους. Εάν σκέφτεστε να αποκτήσετε φίδι, να θυμάστε ότι πρέπει να το ταΐσετε μόνο κρέας, ενώ ορισμένα φίδια απαιτούν να ζεστάνετε το φαγητό τους πριν το ταΐσετε για να τονώσετε το αίσθημα του αρπακτικού. Το πραγματικό κρέας που καταναλώνεται από ένα φίδι ποικίλλει ανάλογα με το είδος και τη διαθεσιμότητα της τροφής, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει ποντίκια, αρουραίους και άλλα τρωκτικά, έντομα ακόμα και σαύρες ή μικρότερα φίδια.

9. Έχουν εκατοντάδες πλευρές

Οι άνθρωποι έχουν συνήθως 24 πλευρές και αυτές προορίζονται για την προστασία των οργάνων από βλάβη. Τα φίδια έχουν πλευρές για τον ίδιο λόγο, αλλά αντί να περιορίζονται σε μόνο 24, έχουν εκατοντάδες. Μπορούν να έχουν από 200 έως 400 πλευρές σε όλο το μήκος του σώματός τους, κάτι που ταιριάζει με τον αριθμό των σπονδύλων που έχουν.

10. Μπορούν να “δουν” τη θερμότητα

Τα φίδια έχουν υπέρυθρη ανίχνευση που σημαίνει ότι μπορούν να «βλέπουν» τη θερμότητα της λείας τους με παρόμοιο τρόπο όπως εμείς βλέπουμε τα χρώματα και τα σχέδια. Συγκεκριμένα, οι οχιές, οι πύθωνες και οι βόες χρησιμοποιούν ένα κοίλωμα που βρίσκεται στο πρόσωπό τους για να μπορούν να ανιχνεύσουν τη θερμότητα με αυτόν τον τρόπο. Αυτό όχι μόνο διευκολύνει τον εντοπισμό του θηράματος στην ύπαιθρο, αλλά σημαίνει ότι ορισμένα φίδια μπορούν να δουν ποντίκια και άλλα ζώα καθώς προσπαθούν να κρυφτούν σε θάμνους, γρασίδια ή άλλα καμουφλαρισμένα σημεία.

Φωτογραφία με φίδια

11. Μπορούν να επιβιώσουν χρόνια χωρίς φαγητό

Αν και είναι σπάνιο, ορισμένα φίδια μπορούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό τους σε τόσο χαμηλό ποσοστό που μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς να φάνε.

12. Το “σφύριγμα” είναι μια μορφή άμυνας

Ένα ακόμη από τα εντυπωσιακά facts για τα φίδια αφορά το “σφύριγμά” τους, που λίγοι γνωρίζουν. Τα φίδια “σφυρίζουν” ως μέσο προειδοποίησης των αρπακτικών για να υποχωρήσουν. Αναπνέουν από τη γλωττίδα στο λαιμό τους και παρόλο που αυτό είναι συνήθως αθόρυβο, μπορούν να περάσουν περισσότερο αέρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτός ο ήχος. Χρησιμοποιείται ως αμυντική τακτική και συχνότερα από μικρά φίδια που έχουν λιγότερη άμυνα από τα μεγαλύτερα είδη. Ωστόσο, μερικά φίδια που σφυρίζουν μπορεί να είναι δηλητηριώδη, οπότε αν ακούσετε τον ήχο είναι καλύτερα να απομακρυνθείτε.

13. Τα είδη δεν είναι δηλητηριώδη μεταξύ τους

Υπάρχουν πολλά δηλητηριώδη φίδια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επιτίθενται σε άλλα φίδια. Ωστόσο, τα φίδια έχουν ανοσία στο δηλητήριο άλλων φιδιών του ίδιου είδους. Πιθανώς, αυτό γίνεται για να περιοριστούν οι θάνατοι των ειδών και να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους.

14. Η Spitting Cobra επιτίθεται στα μάτια

Spitting Cobras ονομάζονται οι κόμπρες που “φτύνουν” κι εκτοξεύουν – καλύτερα και πιο ορθά – δηλητήριο. Συνήθως στοχεύουν στα μάτια των θυμάτων τους προκειμένου να τα τυφλώσουν και να επιτεθούν. Το δηλητήριο μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες στο άθικτο ανθρώπινο δέρμα, αλλά κατά τα άλλα είναι ακίνδυνο. Ωστόσο, εάν εισέλθει στα μάτια, μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

15. Τα μωρά κυνηγούν σχεδόν αμέσως

Όταν γεννηθούν ή εκκολαφθούν, τα μωρά φίδια θα περάσουν μια περίοδο που δεν χρειάζεται να φάνε. Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, αλλά μόλις τα μωρά είναι έτοιμα να φάνε θα κυνηγήσουν το δικό τους φαγητό. Το ένστικτο του αρπακτικού είναι το βασικό ένστικτο, που σημαίνει ότι ακόμη και τα μωρά είναι τέλεια εξοπλισμένα και ικανά να επιτεθούν στο θήραμα.

Πολλά μικρά φίδια

Αυτά ήταν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά facts για τα φίδια.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed