Image Alt

My Pet

Φωτογραφία με πράσινα ιγκουάνα

8 περίεργα και τέλεια facts για τα πράσινα ιγκουάνα

Τα πράσινα ιγκουάνα είναι πολύ παρεξηγημένα ζωάκια και υπάρχουν ορισμένα facts που θα σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη. Όσα περισσότερα γνωρίζετε για τα ιγκουάνα τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να τα φροντίσετε.

1. Προέρχονται από την Αμερική

Τα ιγκουάνα προέρχονται από την Κεντρική Αμερική, μέρη της Νότιας Αμερικής και ορισμένα νησιά της Καραϊβικής. Ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται έχει αυξηθεί κατά πολύ ο πληθυσμός τους στην Φλόριντα των ΗΠΑ.

2. Μισούν το κρύο

Εάν δούμε τους τόπους που ευδοκιμούν τα πράσινα ιγκουάνα: Κεντρική Αμερική, Νότια Αμερική, νησιά της Καραϊβικής και τώρα Νότια Φλόριντα, βλέπουμε ότι έχουν κάτι κοινό. Είναι πολύ, πολύ ζεστές περιοχές και απολαμβάνουν ηλιόλουστες μέρες όλο το χρόνο. Τα ιγκουάνα χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες για να επιβιώσουν. Χρειάζονται επίσης το άμεσο ηλιακό φως για να επιβιώσουν. Αυτός είναι ο λόγος που τα ανακαλύπτετε συχνά να λιάζονται στον ήλιο.

3. Μπορούν να κολυμπήσουν

Τα ιγκουάνα είναι ερπετά που σημαίνει ότι τα πάνε πολύ καλά στο νερό. Είναι εξαιρετικοί κολυμβητές. Μπορούν να κολυμπήσουν τόσο σε αλμυρό όσο και σε γλυκό νερό. Και αν η θερμοκρασία του νερού είναι σωστή, μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους έως και 15 λεπτά.

4. Τα ιγκουάνα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής

Ένα ακόμη τα εντυπωσιακά facts για τα πράσινα ιγκουάνα είναι ότι μπορούν να ζήσουν πολύ καιρό. Στην άγρια φύση, κατά μέσο όρο ζουν περίπου 9 χρόνια. Εάν διατηρούνται σε αιχμαλωσία και φροντίζονται σωστά, τα ιγκουάνα μπορούν να ζήσουν έως και 20 ετών. Όχι μόνο έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά και το σώμα τους μπορεί να μακρύνει πολύ. Τα αρσενικά ιγκουάνα μπορούν να φτάσουν τα 183 εκατοστά, ενώ τα θηλυκά είναι γενικά λίγο μικρότερα.

Εικόνα με πράσινο ιγκουάνα

5. Μπορούν να ρίξουν την ουρά και το δέρμα τους

Τα ιγκουάνα έχουν την ικανότητα να απελευθερώνουν την ουρά τους από το σώμα τους όταν χρειάζεται. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν τα πιάνεται η ουρά τους, όταν κολλάει κάπου ή όταν την πατάνε. Αυτός είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης που δίνει στα ιγκουάνα την δυνατότητα να ξεφύγουν από τα αρπακτικά. Οι ουρές συνήθως σπάνε καθαρά στους σπονδύλους. Εάν συμβεί αυτό, και το ιγκουάνα είναι ακόμα νέο και μεγαλώνει, η ουρά του πιθανότατα θα ξαναβγεί.

Ωστόσο, εάν η ουρά αφαιρεθεί άσχημα ή εάν το ιγκουάνα είναι πολύ μεγάλο σε ηλικία, μπορεί να μην ξαναφυτρώσει ποτέ η ουρά του. Όχι μόνο αφαιρούνται οι ουρές τους, αλλά ρίχνουν και το δέρμα τους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Όταν το δέρμα είναι έτοιμο να πέσει, τα ιγκουάνα συχνά τρίβονται σε βράχους ή δέντρα για να αφαιρέσουν το δέρμα πιο γρήγορα.

6. Τα πράσινα ιγκουάνα έχουν τρία μάτια

Είναι αλήθεια ότι τα ιγκουάνα έχουν ένα τρίτο μάτι στην κορυφή του κεφαλιού τους. Δεν είναι φυσιολογικό μάτι, αλλά φέρει κάποια ανατομικά χαρακτηριστικά των κανονικών ματιών τους. Αυτό το τρίτο μάτι ονομάζεται επίφυση ή βρεγματικό μάτι. Αν και δεν τους βοηθά να δουν εικόνες, μπορεί να αισθανθεί κίνηση, ειδοποιώντας τα ιγκουάνα για αρπακτικά που μπορεί να κρύβονται από πάνω. Άλλες σαύρες, ακόμα και μερικά ψάρια, έχουν παρόμοιο χαρακτηριστικό.

7. Τα ιγκουάνα επικοινωνούν μεταξύ τους

Ένα ακόμη από τα εντυπωσιακά facts για τα πράσινα ιγκουάνα είναι ότι μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς ήχους. Αντί να κάνουν θορύβους, τα ιγκουάνα κουνούν τα κεφάλια τους. Μετακινούν επίσης το πτερύγιο του δέρματος κάτω από το λαιμό τους που ονομάζεται dewlap. Το αργό χτύπημα του κεφαλιού είναι συνήθως σημάδι ότι τα ιγκουάνα αναγνωρίζουν και χαιρετούν το ένα το άλλο. Το πιο γρήγορο κούνημα του κεφαλιού είναι συνήθως σημάδι ταραχής και επιθετικότητας.

Το επιθετικό χτύπημα του κεφαλιού ή το χτύπημα της ουράς είναι σημάδι ότι τα ιγκουάνα είναι αναστατωμένα και δεν πρέπει να τα πλησιάσετε. Το να επεκτείνετε το πέλμα τους μπορεί να είναι σημάδι χαιρετισμού. Τα αρσενικά θα χτυπούν επίσης το πέλμα τους όταν φλερτάρουν τα θηλυκά. Αν και γενικά δεν κάνουν ήχους, τα ιγκουάνα χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματός τους για να επικοινωνήσουν.

8. Πέφτουν από τα δέντρα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αναισθητοποίησαν τα ιγκουάνα σε σημείο που δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Στο κρύο, ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται και μπαίνουν σε κατάσταση κώματος. Όταν συμβεί αυτό, δεν μπορούν να πιάσουν κλαδιά και έτσι πέφτουν από το δέντρο τους. Είναι ακόμα ζωντανοί και μπορούν να κινηθούν ξανά όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν αρκετά για το σώμα του ιγκουάνα.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed