Image Alt

My Pet

χελώνα

Χελώνες (ξηράς): Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η χελώνα (ξηράς) είναι δημοφιλές κατοικίδιο για πολλούς ανθρώπους, καθώς είναι ήσυχες, χαριτωμένες (ειδικά ως νεογέννητα) και δεν έχουν γούνα. Οι χελώνες μπορούν να ζήσουν πολύ καιρό, από 50 έως 100 χρόνια, που σημαίνει ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να παρέχετε φροντίδα για μια «ζωή». Σκεφτείτε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ζήσει περισσότερο από εσάς. Καλό είναι να μην παίρνουμε χελώνες από την φύση, αν δεν έχουμε σίγουρα τον κατάλληλο χώρο για να τις βάλουμε.

Συμπεριφορά και Ιδιοσυγκρασία

Οι περισσότερες χελώνες είναι ήρεμες και φιλικές. Είναι από τα πιο αβλαβή ζώα. Εκτός αν δύο αρσενικά τοποθετηθούν στον ίδιο χώρο γιατί μπορεί να γίνουν επιθετικές η μία προς την άλλη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.

Καλό είναι να μην τις πιάνετε στα χέρια σας, και ειδικά όταν είναι μικρές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στρες στη χελώνα, το οποίο συχνά οδηγεί σε εκδήλωση ασθένειας.

Στέγαση

Καταρχήν οι χελώνες ως κατοικίδια ζώα είναι οι πλέον κατάλληλες για περιοχές με ήπιο κλίμα. Δεν είναι το κλασικό pet που θα το φιλοξενήσουμε μέσα στο σπίτι μας. Προτιμάει εξωτερικούς χώρους, και ιδανικά ένα μεγάλο όμορφο κήπο. Έστω στη βεράντα, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μια μεγάλη γλάστρα με αρκετό και αφράτο χώμα. Η ιδανική κατοικία για της χελώνες ξηράς είναι στην ύπαιθρο, με δέντρα, χόρτα και λουλούδια, το φως του ήλιου, τον αέρα και όλες τις συνθήκες που ταιριάζουν σε ένα ζώο.

Το χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη και ξυπνάνε την άνοιξη, που σημαίνει ότι ο κήπος είναι μια ιδανική «κρυψώνα» για αυτές.

Όταν κατασκευάζετε έξω στον κήπο, ένα χώρο για τη χελώνα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι ισχυρό και ότι βάζετε βαθιά στο χώμα τους φράχτες σας γιατί οι χελώνες είναι αρκετά δυνατές.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο φράχτης κρατά μακριά σκυλιά και γατιά,  Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι στο μέρος που θα τις έχετε.

Επίσης, για μερικές χελώνες, η προσπάθεια να ανέβουν σκαλιά ή άλλα εμπόδια μπορεί να τις οδηγήσει να αναποδογυρίσουν, κάτι που θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

 

Φαγητό και Νερό

Οι χελώνες ξηράς είναι αυστηρά ζώα φυτοφάγα. Η καλύτερη τροφή είναι ανάμεικτα φρέσκα λαχανικά, γρασίδι, τριφύλλι. Σε μικρότερη ποσότητα δίνουμε πράσινα φύλλα λαχανικών, ντομάτες, πατάτες. Γενικά όλα τα αγριόχορτα είναι κατάλληλα για να τους δοθούν σαν τροφή, και αυτές με τη σειρά τους θα κάνουν τις σωστές επιλογές τους. Επίσης ένα συμπλήρωμα ασβεστίου, ειδικά για τα οστά και το κέλυφος. Φρέσκο νερό πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο, ώστε να μπορεί η χελώνα να πίνει και να βρέχεται όποτε το θελήσει.

 

Συνήθη προβλήματα υγείας

Όπως τα περισσότερα ερπετά, οι χελώνες είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι χελώνες ως κατοικίδια, που ανατράφηκαν στη φύση είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες οφείλονται σε ανθυγιεινές συνθήκες. Όπως και οι υδρόβιες χελώνες, μια χελώνα με λοίμωξη του αναπνευστικού θα φαίνεται ληθαργική, θα χάσει βάρος και μπορεί να εμφανίσει περίσσεια βλέννας γύρω από το στόμα και τις ρινικές οδούς. Τα πρώιμα σημάδια μιας αναπνευστικής λοίμωξης περιλαμβάνουν συριγμό και μια χελώνα που αρνείται να φάει.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, αλλά αυτό απαιτεί διάγνωση από ειδικευμένο κτηνίατρο. Ενώ η χελώνα σας υποβάλλεται σε θεραπεία για λοίμωξη του αναπνευστικού, θα πρέπει να διατηρείται ζεστή.

Επίσης, η έλλειψη ασβεστίου δημιουργεί προβλήματα στο καβούκι και στα οστά.

 

Προσοχή

Οι χελώνες ξηράς στην χώρα μας, καθώς και όλα τα ερπετά και αμφίβια είναι προστατευόμενα και η αιχμαλώτισή τους είναι πράξη παράνομη.

 

Δείτε επίσης: 11 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αποκτήσετε ιγκουάνα

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed