Image Alt

My Pet

Κατοικίδια φίδια

Φίδια: Είναι “καλά κατοικίδια”; Πλεονεκτήματα και προκλήσεις

Εκτός από τους λάτρεις των γατών, των κουταβιών και των γούνινων τρωκτικών, υπάρχει μια ολόκληρη άλλη κατηγορία ανθρώπων που λατρεύουν τα ερπετά. Η φροντίδα ερπετών όπως σαύρες και ιγκουάνα μπορεί να είναι μια μοναδική εμπειρία, με τα φίδια να είναι η δημοφιλέστερη επιλογή για τους περισσότερους που αγαπούν τα ερπετά. Είναι, όμως, τα φίδια καλά κατοικίδια;

Ας δούμε αναλυτικά τι κάνει τα φίδια υπέροχα κατοικίδια και ποιες προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίσετε αν φροντίσετε ένα.

Η αλήθεια είναι ότι η απεικόνισή τους σε ιστορίες τρόμου και οι βιβλικές τους αναπαραστάσεις δεν έχει βοηθήσει στη φήμη τους. Ως εκ τούτου, τα φίδια συχνά παρεξηγούνται, παρόλο που, όπως τα περισσότερα κατοικίδια, προσφέρουν επίσης ανακούφιση από το άγχος και συντροφιά στους κηδεμόνες τους.

Τα πλεονεκτήματα του να έχεις ένα φίδι

Δεν χρειάζονται πολλά για τη φροντίδα τους

Οι ευθύνες σας ως κηδεμόνας φιδιών περιλαμβάνουν κυρίως το τάισμα, τον καθαρισμό της δεξαμενής και το περιστασιακό ταξίδι έξω από το terrarium. Εκτός από αυτά, τα φίδια δεν απαιτούν τόση προσοχή σε σύγκριση με άλλα κατοικίδια όπως τα σκυλιά. Δεν χρειάζονται βόλτες ή κάποιου είδους άσκησης.

Δεν κάνουν ζημιές

Τα περισσότερα φίδια είναι υπάκουα και δεν δημιουργούν χάος στο σπίτι σας. Τα φίδια ρίχνουν το δέρμα τους, σε αντίθεση με τα γούνινα κατοικίδια ζώα, όπως οι γάτες και τα σκυλιά που ρίχνουν συνεχώς τρίχες. Αυτό τα καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα που θα ήθελαν να κρατούν κατοικίδια αλλά είναι αλλεργικά στο τρίχωμα και τις τρίχες κατοικίδιων ζώων.

Με τα φίδια, δεν θα χρειάζεται να ξεσκονίζετε και να σκουπίζετε συνεχώς τα χαλιά σας ή να αντιμετωπίζετε εκρήξεις και γρατσουνιές στο σαλόνι σας. Τα φίδια δεν απαιτούν εκπαίδευση στο σπίτι κι επειδή είναι ψυχρόαιμα, νιώθουν άνετα στις δεξαμενές τους όλη μέρα.

Έχουν σαγηνευτική κίνηση

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την χαλάρωση που σας προσφέρει η σαγηνευτική κίνησή του καθώς κινείται στον χώρο που του έχετε δημιουργήσει, αφού γυρίσετε από τη δουλειά. Η μαγευτική και χαριτωμένη κίνησή τους μπορεί να είναι θεραπευτική και να σας δώσει μια αίσθηση γαλήνης.

Φίδια ως κατοικίδια

Είναι ήσυχα

Ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματα που καθιστούν τα φίδια καλά ως κατοικίδια είναι το γεγονός ότι είναι ήσυχα. Μπορούν να κάνουν διάφορους θορύβους, αλλά γενικά δεν είναι φασαριόζικα. Οι ήχοι που κάνουν δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το γάβγισμα ή το νιαούρισμα.

Τα φίδια είναι λιγότερο ακριβά από άλλα κατοικίδια

Μερικά φίδια είναι εξωτικά με εύρος τιμών που κυμαίνονται σε χιλιάδες δολάρια. Αλλά κατά μέσο όρο τα κανονικά φίδια κοστίζουν λιγότερο από 77 ευρώ. Η εγκατάσταση του χώρου αποτελεί επίσης μέρος του αρχικού κόστους, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού, της πηγής θερμότητας, του υποστρώματος, των κουτιών για το καταφύγιο φιδιών και των βασικών ειδών όπως το υδρόμετρο και το θερμόμετρο. Στη συνέχεια, υπάρχει το κόστος της σίτισης, το οποίο είναι περίπου 20 – 40 ευρώ το μήνα. Τα περισσότερα φίδια τρώνε μόνο δύο φορές την εβδομάδα και μερικά, όπως τα Ball Pythons, μπορούν να μείνων περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να φάνε.

Πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν πάρετε ένα φίδι για κατοικίδιο

1. Τα φίδια έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής 30 χρόνια, οπότε βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι για μια μακροπρόθεσμη δέσμευση πριν αποκτήσετε ένα κατοικίδιο φίδι

2. Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να ταΐσετε θηράματα στο φίδι σας. Ωστόσο, υπάρχει μια ασφαλέστερη επιλογή να ταΐσετε το φίδι σας με αποψυγμένο, προ-σκοτωμένο θήραμα.

3. Τα φίδια μπορούν να περάσουν και από μικρές εισόδους, οπότε ο χώρος τους πρέπει να είναι καλά ασφαλισμένα ούτως ώστε να μην διαφύγουν.

4. Αν δεν είστε επαγγελματίας ερπετολόγος, καλό είναι να αποφύγετε την επιλογή δηλητηριωδών και μεγάλων φιδιών ως κατοικίδια.

5. Τα φίδια που πιάνονται από τη φύση τείνουν να είναι πιο δύσκολα στην υπακοή, επιρρεπή στις ασθένειες και τα παράσιτα και πιο αγχωμένα. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να συμβιβαστείτε με ένα φίδι που εκτρέφεται σε αιχμαλωσία από έναν αξιόπιστο εκτροφέα.

Φίδια κατοικίδια

Μπορούν τα φίδια να αναγνωρίσουν τον κηδεμόνα τους;

Τα φίδια δεν είναι από εκείνα τα κατοικίδια που θα απολαύσουν κάθε σας κίνηση. Διαθέτουν μικρό μετωπιαίο λοβό που σημαίνει ότι είναι διανοητικά ανίκανα να δείξουν ή να κατανοήσουν συναισθήματα.

Τα φίδια οδηγούνται κυρίως από την ενστικτώδη στοργή, η οποία μεταφράζεται σε σίτιση, αναπαραγωγή και επιβίωση. Η μεγαλύτερη στοργή που μπορούν να δείξουν στον κηδεμόνα τους είναι η αποδοχή. Η αποδοχή σημαίνει ότι δεν θα αμυνθούν ή δεν θα ταράζονται όταν πλησιάζετε στον χώρο τους ή τα χαϊδεύετε.

Αρέσει στα φίδια να τα χαϊδεύουν;

Αν και ορισμένα φίδια δεν ενοχλούνται από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση επειδή έχουν συνηθίσει να τα χαϊδεύουν, συνήθως δεν τους αρέσει να τα χαϊδεύουν. Η αίσθηση είναι πολύ διαφορετική για αυτά, σε αντίθεση με τα οικόσιτα ζώα.

Πιο συγκεκριμένα, τα φίδια είναι μοναχικά ζώα και τρίβουν το σώμα τους πάνω σε άλλα φίδια μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως κατά τη διάρκεια τελετουργιών ζευγαρώματος ή για να ξεφλουδίσουν τα νεκρά δέρματά του. Έτσι, αν το φίδι σας δεν προσπαθεί να δαγκώσει ή να σας “επιτεθεί” όταν το χαϊδεύετε, είναι δύσκολο να πείτε αν το απολαμβάνει πραγματικά ή απλώς σας αποδέχεται.

Ένα κόκκινο φίδι

Πώς πρέπει να χαϊδέψετε ένα φίδι

Μερικά φίδια μπορούν να ανεχθούν απαλό μασάζ σε όλο το μήκος του σώματός τους, τρίψιμο στην κοιλιά, χάιδεμα στο πηγούνι, ακόμη και χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ άλλα όχι.

Αυτό που λειτουργεί για κάθε φίδι είναι διαφορετικό, αλλά τελικά, πρέπει να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τα όρια του φιδιού σας. Όταν το φίδι σας σταματά να εκτιμά τις προσπάθειές σας για χάιδεμα, δίνει σήματα όπως να φεύγει μακριά, να σφυρίζει, να προσπαθεί να  σας χτυπήσει, να δαγκώσει ή να φουσκώσει.

Η κατεύθυνση από το κεφάλι στην ουρά είναι ο σωστός τρόπος για να χαϊδέψετε το φίδι σας, ανεξάρτητα από το πού χαϊδεύετε. Η αντίθετη κατεύθυνση τους κάνει να νιώθουν άβολα, καθώς είναι αντίθετη με τη φυσική τους κίνηση.

Πότε δεν πρέπει να χαϊδεύετε ένα φίδι

Υπάρχουν διάφορες στιγμές που είναι επικίνδυνο να χαϊδέψετε ένα φίδι. Κατά τη διάρκεια της αποβολής, το δέρμα ενός φιδιού είναι συνήθως πολύ ευαίσθητο. Το χάιδεμα σε αυτή την κατάσταση θα μπορούσε να αφαιρέσει πρόωρα το παλιό δέρμα και να προκαλέσει ζημιά στο νέο στρώμα δέρματος του φιδιού.

Επίσης, δεν θέλετε να χαϊδέψετε το φίδι σας όταν είναι η ώρα του φαγητού. Το να βάζετε τα χέρια σας στον χώρο του ή να προσπαθείτε να χαϊδέψετε το φίδι σας όταν πρόκειται να καταβροχθίσει το γεύμα του δεν συνιστάται. Το φίδι σας μπορεί να μπερδέψει τα θερμόαιμα χέρια ή τα δάχτυλά σας ως θήραμα/τροφή του.

Τέλος, αφήστε το φίδι σας μόνο όταν είναι άρρωστο, τραυματισμένο ή μολυσμένο με παράσιτα. Αφήστε το να ζεσταθεί και ξεκουραστείτε.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed