Image Alt

My Pet

Ιγκουάνα

11 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αποκτήσετε ιγκουάνα

Σκέφτεστε να αποκτήσετε μια ιγκουάνα για κατοικίδιο; Αν ναι, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η υπέροχη ιγκουάνα έχει αρκετές απαιτήσεις. Έτσι για να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι με το νέο σας κατοικίδιο, ακολουθούν έντεκα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν το φέρετε στο σπίτι σας.

1. Γίνονται πραγματικά μεγάλες

Οι ιγκουάνα είναι μικροσκοπικά και χαριτωμένα στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων, αλλά δεν μένουν έτσι για πάντα. Θα πρέπει να ξέρετε ότι γίνονται περίπου 20 εκατοστά ή ακόμα μεγαλύτερα! Σκεφτείτε το προτού αποκτήσετε ένα και να ξέρετε το εξής: μεγαλώνουν γρήγορα.

2. Χρειάζονται πολύ χώρο

Εντάξει, γίνονται μεγάλες, και τι; Ίσως έχετε άφθονο χώρο στο σπίτι σας ή ίσως μπορείτε να προσαρμόσετε τη ζωή σας στο διαμέρισμα μαζί με μια ιγκουάνα. Να θυμάστε ότι οι ενήλικες ιγκουάνα καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από όσο φανταζόσασταν και πρέπει οπωσδήποτε να έχουν τη δική τους αποκλειστική περιοχή για να περιφέρονται ελεύθερα. Επίσης θα χρειαστούν ύψος για να ικανοποιούν τη φυσική τους επιθυμία για αναρρίχηση.

Το κλουβί πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 2 μέτρα, πλάτος 2 μέτρα και ύψος τουλάχιστον 2 μέτρα. Ένα ολόκληρο μικρό δωμάτιο θα ήταν το  καλύτερο, αρκεί να έχει τροποποιηθεί κατάλληλα. Επίσης θα πρέπει το μέρος στο οποίο βρίσκεται το κλουβί να το βλέπει ο ήλιος.

3. Ζουν σε τροπικά κλίματα

Οι  ιγκουάνα που βρίσκονται στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων εισάγονται συνήθως από τη Νότια Αμερική και είναι εγγενή σε περιοχές που είναι πλούσιες σε ζέστη και υγρασία. Έτσι, αυτές που ζουν ως κατοικίδια πρέπει να ζουν σε παρόμοια περιβάλλοντα και το κλουβί τους πρέπει να μοιάζει με έναν φυσικό βιότοπο.

Για αυτό θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον τους θερμαίνεται σταθερά μεταξύ 30 και 32 βαθμών κατά τη διάρκεια της ημέρας και περίπου 26-28 βαθμών τη νύχτα – όλο το χρόνο. Διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος της ενυδάτωσής τους μέσω του δέρματος, επομένως η ελεγχόμενη υγρασία είναι επίσης απαραίτητη. Επίσης καλό θα ήταν να έχετε μια πρόσθετη θερμαινόμενη λάμπα και μια ειδική πηγή φωτός UVB για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια ασβεστίου.

4. Είναι τρομακτικά δυνατές

Εάν απειληθούν, οι ιγκουάνα μπορούν να κάνουν σοβαρή ζημιά με το τις ουρές τους, για αυτό θα πρέπει να προσέχετε και να μην βρίσκονται κοντά τους μικρά παιδιά ή άλλα κατοικίδια.

Ομολογουμένως, θα πρέπει πραγματικά να κάνετε κάτι τρομερό στην αγαπημένη σας πράσινη φίλη για να νιώσετε την αληθινή οργή της, αλλά να θυμάστε ότι οι ιγκουάνα δεν είναι εξημερωμένα κατοικίδια, όπως οι γάτες και οι σκύλοι. Έχουν επίσης αιχμηρά δόντια και μπορεί να δαγκώσουν.

5. Μπορούν να ζήσουν πολύ

Η τυπική διάρκεια ζωής μιας καλά φροντισμένης ιγκουάνα που ζει ως κατοικίδιο κυμαίνεται συνήθως από 12 έως 15 χρόνια, αλλά είναι γνωστό ότι ζουν πάνω από 20 χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ως ιδιοκτήτης ιγκουάνα, θα είστε υπεύθυνοι για την αγαπημένη σας σαύρα για πολλά χρόνια.

Επίσης θα πρέπει να έχετε τα οικονομικά μέσα για να φροντίζετε την ιγκουάνα σας καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της, και αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση της πρόσβασης σε μια σωστή διατροφή και ότι οι λαμπτήρες θα πρέπει να αντικαθίστανται για να είναι αποτελεσματικοί, κάθε έξι μήνες.

6. Δεν τους αρέσουν τα χάδια

Να θυμάστε ότι ιγκουάνα δεν είναι γάτες και έτσι οι περισσότερες δεν λατρεύουν τις αγκαλιές και τα χάδια. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται η επαφή. Αντίθετα, οι ιγκουάνα που ζουν ως κατοικίδια πρέπει να κρατούνται καθημερινά για να τις εξημερώσετε. Το να κρατάς σωστά μια ιγκουάνα είναι μια μορφή τέχνης από μόνη της, και θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να υποκύψει σε μια τέτοια αφύσικη επαφή.

Μερικές ιγκουάνα μπορεί ακόμη και να λατρεύουν να σκαρφαλώνουν στους ανθρώπους αν και τα αιχμηρά νύχια τους δεν είναι ό,τι καλύτερο. Πάντα να το έχετε υπόψη σας, ωστόσο – εκτός κι αν έχετε την πιο ωραία πράσινη φίλη, οι περισσότερες ιγκουάνα θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από εσάς.

7. Τους αρέσει να τεμπελιάζουν

Τα μωρά ιγκουάνα είναι γρήγορες και μπορεί να είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό να τις παρακολουθήσετε, αλλά με την πάροδο του χρόνου μεταμορφώνονται σε εξαιρετικά τεμπέλικα πλάσματα. Οι ενήλικες θα περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους είτε απολαμβάνοντας το φως του ήλιου, είτε να κοιμούνται σε ένα αντικείμενο που μοιάζει με κλαδί δέντρου. Δεν θα παίξουν παιχνίδια μαζί σου, ούτε θα χορέψουν για σένα.

Μάλλον δεν θα θέλουν να πάνε βόλτες, οπότε αυτό το φανταχτερό λουρί ιγκουάνα που παρασυρθήκατε να αγοράσετε ήταν λίγο πολύ σπατάλη χρημάτων. Ναι, είναι αλήθεια, στο τέλος της ημέρας, οι ιγκουάνα που ζουν σε σπίτια θα καταφύγουν τελικά σε μια ζωή που απλώς είναι εκεί, αφού έτσι ενεργούν και στη φύση.

8. Οι ουρές τους μπορεί να πέσουν

Ίσως φοβάστε φοβάστε κάπως τις ουρές των ιγκουάνα, αλλά δεν είναι κακό να τις θαυμάζετε, έτσι δεν είναι;

Θα πρέπει να ξέρετε ότι σε περιπτώσεις ακραίου άγχους ή/και απειλής μπορεί να πέσουν. Και αυτό είναι για το καλό τους, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει ζωή ή θάνατο εάν το ιγκουάνα σας βρεθεί ποτέ σε αντιπαράθεση με ένα μεγαλύτερο, πιο τρομακτικό ζώο. Να είστε σίγουροι, ότι θα μεγαλώσουν ξανά, αλλά ποτέ δεν είναι τόσο υπέροχες τη δεύτερη φορά.

9. Είναι αυστηροί χορτοφάγοι

Οι ιγκουάνα είναι φυτοφάγα ζώα και απαιτούν καθημερινή διατροφή με φρέσκα φυλλώδη χόρτα και φρούτα, όπως λάχανο, λαχανικά, χόρτα, γογγύλια, πράσινα φασόλια, σπαράγγια ή και μπανάνες.

Δεν πρέπει ποτέ να το αφήσετε να φάνε κρέας. Το σώμα τους δεν είναι σχεδιασμένο να αφομοιώνει τίποτα άλλο εκτός από μια διατροφή με λαχανικά. Εάν η ιγκουάνα σας τρώει αποξηραμένη τροφή για γάτες θα πάθει νεφρική ανεπάρκεια, η οποία είναι η κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με την ιγκουάνα που ζουν στα σπίτια. Επίσης να θυμάστε ότι χρειάζονται άφθονο ασβέστιο και φώσφορο για να διατηρήσουν τα οστά τους υγιή.

10. Πρώτα πρέπει να κάνετε έρευνα

Η φροντίδα των ιγκουάνα δεν είναι συνηθισμένη. Έτσι θα χρειαστεί να κάνετε μεγάλη έρευνα πριν αποκτήσετε μια ιγκουάνα πέρα από τις πληροφορίες που σας δίνουμε σε αυτό το άρθρο.

11. Δεν είναι δεινόσαυροι

Όσο κι αν θέλατε να είναι, οι ιγκουάνα δεινόσαυροι, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ. Οι δεινόσαυροι έχουν εξαφανιστεί εδώ και περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια και η ιγκουάνα σας θα είναι πάντα μια κοινή σαύρα, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Να θυμάστε, ότι δεν θα πρέπει να παρασυρθείτε από μια παρορμητική αγορά στο τοπικό σας κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Οι ιγκουάνα είναι καταπληκτικά ζώα, αλλά η πράξη του να τις παίρνετε στο σπίτι σας απέχουν από τις συνήθειες τους και έτσι σας καθιστούν ως τον μοναδικό προμηθευτή τους και το μόνο αληθινό μέσο επιβίωσης. Οπότε σκεφτείτε το καλά…

Δείτε επίσης: Χάμστερ: Επιτρέπεται να τρώει τυρί;

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed