Image Alt

My Pet

Μικρούλι χάμστερ

Χάμστερ: Γιατί δαγκώνει το κλουβί του

Τα χάμστερ, όπως όλα τα τρωκτικά, λατρεύουν να ροκανίζουν πράγματα και φυσικά το κλουβί τους δεν αποτελεί εξαίρεση. Το μάσημα είναι μια φυσική και φυσιολογική συμπεριφορά των χάμστερ, αλλά μασώντας πράγματα, όπως είναι οι ράβδοι κλουβιού, μπορεί να είναι επιβλαβή. Η εύρεση ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων για “μάσημα” και η κατανόηση του γιατί το χάμστερ θέλει να μασάει το κλουβί του, θα σας βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πράγματι, το δάγκωμα του κλουβιού, μπορεί να προκαλέσει φοβερές ζημιές στο μικρό σας ζωάκι. Τα δόντια του μπορεί να σπάσουν, να ραγίσουν ή να καταστραφούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, ανορεξία και μόλυνση. Ακόμα κι αν ένα δόντι δεν φαίνεται σπασμένο, μπορεί να έχει γίνει ζημιά κάτω από τα ούλα! Μάλιστα, το μέταλλο είναι τοξικό, εάν το καταπιεί.

Επιπλέον, το μάσημα του κλουβιού, διευκολύνει τις “τάσεις φυγής” που έχει το χάμστερ σας. Το διευκολύνει στο να ανοίξει την πόρτα αυτή και να αρχίσει να τρέχει, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Γιατί, όμως, συνεχίζει να μασάει τις ράβδους;

Η αιτία

Παρακάτω θα βρείτε αρκετούς λόγους που μπορεί να οδηγήσουν ένα χάμστερ στο να “δαγκώσει” το κλουβί του…

Φθορά των δοντιών τους

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα χάμστερ έχουν δόντια που μεγαλώνουν συνεχώς καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να μασούν πράγματα για να μην μακραίνουν πολύ και να τους προκαλούν προβλήματα. Μερικές φορές η τροφή που προσφέρεται σε ένα χάμστερ δεν παρέχει αρκετή δράση μάσησης, οπότε αναζητούν άλλα αντικείμενα στο κλουβί τους που μπορούν να ροκανίσουν.

Βαρεμάρα

Εάν δεν υπάρχουν αρκετά παιχνίδια για να παίξει ή να μασήσει, ένα χάμστερ θα αρχίσει να μασάει ό,τι βρίσκει, για να διασκεδάσει. Τα μικρά αυτά ζωάκια χρειάζονται πνευματική και σωματική διέγερση, όπως και άλλα κατοικίδια. Αν απομονωθούν σε ένα μικρό, ορθογώνιο κλουβί χωρίς τίποτα να κάνουν, θα αρχίσουν να το… τρώνε!

Άγχος

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να αγχώσουν ένα χάμστερ. Για παράδειγμα, εάν έχετε γάτα στο χώρο που το περιτριγυρίζει, παιδάκια που δε ξέρουν πως να του φέρονται, αλλά και κλουβιά μικρά που προκαλούν ασφυξία και θέλουν με κάποιον τρόπο να “αποδράσουν” από αυτά.

Χάμστερ μασάει το κλουβί του

Η επίλυση

Υπάρχουν αρκετοί απλοί τρόποι για να εμποδίσετε ένα χάμστερ να μασήσει τις ράβδους του κλουβιού του. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν πολλά ασφαλή αντικείμενα για να μασήσει το χάμστερ σας, μέσα στο “σπιτάκι” του. Ξύλινα παιχνίδια ή και νόστιμο, σκληρό φαγητό είναι εξαιρετικές επιλογές και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν το μέταλο.

Στη συνέχεια, εξασφαλίστε στο χάμστερ σας έναν τροχό γυμναστικής και άλλα αντικείμενα για να σκαρφαλώνει, να εξερευνά και να διασκεδάζει. Αυτό θα του μειώσει σημαντικά το στρες και θα του αποσπάσει την προσοχή από τις μεταλλικές ράβδους.

Φροντίστε ώστε το χάμστερ σας να μην αγχώνεται. Μετακινήστε το σπιτάκι του και αντικαταστήστε το με ένα μεγαλύτερο. Εάν το κλουβί βρίσκεται δίπλα σε παράθυρο, τα πουλιά έξω μπορεί να φαίνονται απειλητικά για το χάμστερ σας και εάν το κλουβί είναι κοντά στο έδαφος ή εάν έχετε μια γάτα που μπορεί να φτάσει σε αυτό, μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθεί για να μην τρομάζουν τα άλλα σας κατοικίδια το μικρό σας φιλαράκι.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed