Image Alt

My Pet

Χάμστερ Άγρια Φύση

Υπάρχουν χάμστερ στην άγρια φύση;

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μόνο 5 είδη χάμστερ που μπορούν να γίνουν κατοικίδια! Μπορεί τα κατοικίδια χάμστερ να ζουν σε κλουβιά, όμως τα χάμστερ στην άγρια φύση τρυπώνουν βαθιά κάτω από τη γη. Τα συριακά και μογγολικά χάμστερ μερικές φορές τρυπώνουν έως και δέκα μέτρα ή περισσότερο, για να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες της ερήμου.

Τι συμβαίνει με τα χάμστερ στην άγρια φύση; Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για όλα όσα θέλετε να ξέρετε για αυτή την περίεργη “ράτσα” των μικρών κι αγαπημένων μας τρωκτικών!

Άγρια χάμστερ στην φύση

Δεδομένου ότι τα χάμστερ δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες, είναι σημαντικό να μπορούν να διατηρούνται δροσερά. Μερικά χάμστερ, όπως αυτά που προέρχονται από πιο βόρειες περιοχές, (πχ τα ευρωπαϊκά χάμστερ στη Γαλλία, την Αυστρία ή τη Ρωσία), θα έχουν μακριά γούνα για να τα διατηρούνται ζεστά το χειμώνα. Εάν κάνει πολύ κρύο, τα χάμστερ θα πέσουν σε χειμερία νάρκη, ξυπνώντας μόνο όταν πρόκειται να φάνε.

Τα άγρια ​​χάμστερ είναι επίσης πολύ κτητικά. Θα πολεμήσουν οποιονδήποτε μπει στο διεκδικημένο χώρο και τα λαγούμια τους. Μερικά χάμστερ, όπως τα χάμστερ Campbell που ζουν σε μέρη της Κίνας και της Μογγολίας, θα κλέψουν τα λαγούμια άλλων τρωκτικών, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να σκάβουν τα δικά τους.

Τα χάμστερ είναι επίσης αρκετά σχολαστικά. Μια κοινότητα χάμστερ στην Κίνα μπορεί να έχει ένα δίκτυο από λαγούμια, με συγκεκριμένους χώρους για την αποθήκευση τροφίμων ή απορριμμάτων!

Χάμστερ φύση

Πώς μοιάζουν τα άγρια χάμστερ;

Τα άγρια χάμστερ έχουν γενικά περισσότερα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, συγκριτικά με τα κατοικίδια ξαδέρφια τους, με σκοπό να εναρμονίζονται καλύτερα στο περιβάλλον γύρω τους. Τα χάμστερ από περιοχές της ερήμου μπορεί να έχουν ως χρώμα το ανοιχτό κίτρινο ή χρυσαφί ή κοκκινωπό καφέ με ρίγες που αντικατοπτρίζουν τις βραχώδεις ερήμους της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Τα ευρωπαϊκά ή ρωσικά άγρια χάμστερ είναι πιο λεπτά και μικρότερα από τα κατοικίδια ζώα του σπιτιού και μπορεί να έχουν μακρύτερη γούνα. Τα κινέζικα χάμστερ είναι μικρότερα και μοιάζουν λίγο με ποντίκια, με πιο μακριές ουρές και γκρι-καφέ γούνα. Όλα τα χάμστερ έχουν μικρά αυτιά, μουστάκια και κοντά πόδια. Μάλιστα, έχουν κακή όραση, επομένως εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ακοή, την όσφρηση και τα μουστάκια τους, για να αναγνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους.

Πόσο καιρό ζουν τα ​​χάμστερ στην άγρια φύση;

Τα χάμστερ στην άγρια φύση έχουν συνήθως σύντομη διάρκεια ζωής, ζουν μόνο ένα ή δύο χρόνια κατά μέσο όρο. Δεδομένου ότι είναι συχνά τροφή για μεγαλύτερα ζώα, (όπως αλεπούδες, αρπακτικά πουλιά, γάτες και άλλα αρπακτικά), τα χάμστερ έχουν μάθει να είναι γρήγορα και να τρυπώνουν βαθιά κάτω από τη γη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διάρκεια ζωής ενός κατοικιδίου χάμστερ δεν είναι πολύ μεγαλύτερη. Τα κατοικίδια χάμστερ μπορεί να ζήσουν έως και τρία χρόνια, αλλά θεωρούνται ηλικιωμένα, όταν είναι περίπου ενάμιση έτους.

Με τι τρέφονται;

Απολαμβάνουν να τρώνε δημητριακά, σπόρους, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Επιπλέον, τα περισσότερα χάμστερ έχουν μεγάλα φουσκωμένα μάγουλα για να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερη τροφή, πριν τρέξουν πίσω στο σπίτι τους για να φάνε. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό η λέξη “hamster” να προέρχεται από τη γερμανική λέξη “hamstern” που σημαίνει θησαυρός – μια αρκετά εύστοχη περιγραφή του πώς τρώει αυτό το μικροσκοπικό γούνινο πλάσμα! Τα χάμστερ είναι νυκτόβια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δραστήρια τη νύχτα!

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed