Image Alt

My Pet

Ένα ινδικό χοιρίδιο που δαγκώνει δάχτυλο

Γιατί δαγκώνουν τα ινδικά χοιρίδια και πώς να το σταματήσετε

Τα ινδικά χοιρίδια είναι από τα πιο δημοφιλή μικρά κατοικίδια και είναι ιδανικά τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Τα ινδικά χοιρίδια είναι ευπαρουσίαστα, δεν καταλαμβάνουν τεράστιο χώρο και είναι συνήθως πολύ ευγενικά. Ενίοτε, ωστόσο, τα ινδικά χοιρίδια μπορεί να τσιμπήσουν ή να δαγκώσουν. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ινδικά χοιρίδια δαγκώνουν σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Εάν συμβεί, όμως, καλό είναι να ξέρουμε από πού προέρχεται αυτή η ενέργεια και πώς μπορούμε να το σταματήσουμε.

Φυσικά αυτή η πράξη είναι προβληματική, ειδικά για τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν γιατί το αγαπημένο τους κατοικίδιο τα δαγκώνει. Το να γνωρίζετε γιατί ένα ινδικό χοιρίδιο μπορεί να δαγκώσει και πώς να το αποφύγετε ή να το σταματήσετε είναι πολύ ωφέλιμο. Αυτή η γνώση είναι χρήσιμη όχι μόνο για την αποφυγή ανεπιθύμητων τραυματισμών αλλά και για τη βελτίωση της σχέσης που έχετε εσείς ή το παιδί σας με το κατοικίδιό σας.

Τα ινδικά χοιρίδια είναι εξαιρετικά κοινωνικά πλάσματα. Κάνουν πολλούς διαφορετικούς θορύβους ή φωνές για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και νιώθουν μια σειρά από συναισθήματα. Ένα ινδικό χοιρίδιο μπορεί περιστασιακά να δαγκώσει ως αντίδραση στα συναισθήματά του ή στο περιβάλλον. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τους λόγους που μπορούν τα ινδικά χοιρίδια να δαγκώσουν.

Από φόβο

Εάν το ινδικό χοιρίδιο σας αισθάνεται φόβο, τρομάζει ή εκφοβίζεται από άλλα ινδικά χοιρίδια, μπορεί να αντιδράσει δαγκώνοντας εσάς ή ένα άλλο ινδικό χοιρίδιο. Αυτή η αντίδραση είναι φυσική και αποτελεί μια προσπάθεια να προστατευτεί ή να σταματήσει αυτό που το τρομάζει. Μπορεί να συμβεί αν το ινδικό χοιρίδιο σας κρατιέται πολύ ψηλά στον αέρα, αν ένα άλλο ινδικό χοιρίδιο συνεχίζει να του κλέβει την τροφή ή αν προσπαθείτε να το σηκώσετε ενώ κοιμάται.

Από πείνα

Τα ινδικά χοιρίδια λατρεύουν να τρώνε και μάλιστα έχουν κάποιες αγαπημένες τροφές. Αν πεινάνε ιδιαίτερα ή αν τσακώνονται για μια αγαπημένη τροφή, μπορεί να τσιμπήσουν εσάς ή ένα άλλο ινδικό χοιρίδιο. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι απροσδόκητη από οποιοδήποτε πεινασμένο ζώο, αλλά υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσετε να μειωθεί η πιθανότητα να συμβεί.

Κατά λάθος

Αν το ινδικό χοιρίδιο σας μυρίσει φαγητό πάνω σας ή αν κρατάτε ένα παιχνίδι, μπορεί να δαγκώσει κατά λάθος τα δάχτυλά σας. Το ινδικό σας χοιρίδιο μπορεί να μπερδεύτηκε και να θεώρησε ότι τα δάχτυλά σας ήταν στην πραγματικότητα το μασούρι του ή το σνακ του. Πιθανότατα δεν ήθελε να σας δαγκώσει και συνειδητοποίησε ότι τα δάχτυλά σας δεν ήταν τροφή μόλις ήρθε σε επαφή μαζί τους.

Από άγχος

Ένας ακόμη λόγος που τα ινδικά χοιρίδια δαγκώνουν είναι επειδή νιώθουν άγχος. Ένα ινδικό χοιρίδιο μπορεί να αισθάνεται στρεσαρισμένο για διάφορους λόγους. Εκτός από το να φοβάται και να εκφοβίζεται από άλλα ινδικά χοιρίδια, τα πολύ μικρά κλουβιά, η έλλειψη χώρου για να κοιμηθεί, ο χρόνιος ανταγωνισμός για ταίρι ή τροφή και το άβολο πάτωμα του κλουβιού μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το στρες του κατοικιδίου σας. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να το κάνει να είναι πιο αντιδραστικό και πιθανό να σας δαγκώσει.

Ινδικά χοιρίδια που δαγκώνουν

Προσπαθεί να τροχίσει τα δόντια του

Το ινδικό σας χοιρίδιο μπορεί να δαγκώνει εσάς ή το κλουβί του επειδή προσπαθεί να φθείρει τα δόντια του. Τα ινδικά χοιρίδια έχουν δόντια που μεγαλώνουν συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οπότε πρέπει να μασάνε πράγματα για να τα διατηρούν κοντά. Αυτή είναι μια πολύ φυσική και απαραίτητη συμπεριφορά, και αν το ινδικό χοιρίδιο σας δεν έχει επαρκή αντικείμενα -όπως η καθημερινή παροχή σανού- που πρέπει να μασάει, θα βρει κάτι άλλο να μασήσει.

Αισθάνεται άρρωστο

Τα ινδικά χοιρίδια που δεν αισθάνονται καλά μπορεί να είναι πιο πιθανό να δαγκώσουν. Μπορεί να μη θέλουν να τα ενοχλείτε και αν προσπαθείτε να τα χειριστείτε ή να τα αναγκάσετε να φάνε, το δάγκωμα μπορεί να είναι ο τρόπος τους να σας πουν ότι θέλουν να μείνουν μόνα τους. Εάν το ινδικό χοιρίδιο σας δεν έχει δαγκώσει ποτέ στο παρελθόν και ξαφνικά σας δαγκώνει, αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι μπορεί να είναι άρρωστο.

Πονάει

Εάν το ινδικό χοιρίδιο σας είναι άρρωστο, μπορεί επίσης να πονάει. Άλλες αιτίες πόνου μπορεί επίσης να οδηγήσουν στο δάγκωμα του ινδικού σας χοιριδίου. Αν εσείς ή το παιδί σας σφίγγετε το ινδικό χοιρίδιο πολύ σφιχτά, αν το πόδι του έχει κολλήσει στο κλουβί, αν έχει τραυματιστεί ή αν πονάει από κάτι άλλο, το δάγκωμα είναι πιο πιθανό. Βεβαιωθείτε ότι το ινδικό σας χοιρίδιο δεν φαίνεται να πονάει αν προσπαθεί να δαγκώσει.

Ορμόνες

Η εφηβεία εμφανίζεται στα αρσενικά ινδικά χοιρίδια περίπου σε ηλικία δύο έως τριών μηνών και αν δύο αρσενικά στεγάζονται μαζί, μπορεί να δαγκώσουν το ένα το άλλο ή να είναι πιο πιθανό να σας δαγκώσουν λόγω των υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης τους. Είναι καλύτερο να κρατάτε τα αρσενικά ινδικά χοιρίδια χωριστά για να αποφύγετε πληγές από καυγάδες. Τα θηλυκά ινδικά χοιρίδια έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι λιγότερο κοινωνικά όταν είναι σε οίστρο και μπορεί να είναι λιγότερο ανεκτικά σε άλλα ινδικά χοιρίδια, καθώς και στο χειρισμό.

Πώς να σταματήσετε τα ινδικά χοιρίδια να δαγκώνουν

Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποθαρρύνετε το ινδικό σας χοιρίδιο να δαγκώνει. Βεβαιωθείτε ότι το κλουβί του ινδικού σας χοιριδίου δεν είναι πολύ μικρό. Παρέχετε πολλές κρυψώνες και άφθονες πηγές τροφής. Μην ξυπνάτε το ινδικό χοιρίδιο σας αν κοιμάται και παρέχετε του πολλά παιχνίδια για μάσημα.

Αν υποψιάζεστε ότι το ινδικό σας χοιρίδιο είναι άρρωστο ή πονάει, μην το πειράζετε περισσότερο από όσο χρειάζεται και καλέστε τον κτηνίατρό σας. Εάν ένα άλλο ινδικό χοιρίδιο το εκφοβίζει, ίσως χρειαστεί να τα χωρίσετε οριστικά.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed