Image Alt

My Pet

κουνέλι

Κουνέλι: Συμπεριφορά και γλώσσα σώματος

Τα κατοικίδια κουνέλια, αναπτύσσουν  πιο έντονη προσωπικότητα από ό,τι οι περισσότεροι πιστεύουν. Όσοι δεν είχαν ποτέ για κατοικίδιο κουνέλι, δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι κάθε κουνέλι έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα. Αυτά τα ζωάκια κάνουν διάφορα για να δείξουν ότι είναι χαρούμενα, λυπημένα ή φοβισμένα και ενώ κάθε κουνέλι είναι διαφορετικό, ορισμένες συμπεριφορές είναι κοινές.

Το πήδημα στον αέρα

Τα κουνέλια πηδούν στον αέρα και στρίβουν το σώμα τους για να δείξουν ότι είναι χαρούμενα ή ενθουσιασμένα. Κάποιος που δεν ξέρει και βλέπει ένα κουνελάκι να κάνει αυτήν την κίνηση μπορεί να πιστεύει ότι το κουνέλι του φοβάται και τρέχει μακριά ή ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Η κίνηση αυτή, είναι ένα πολύ φυσιολογική για ένα χαρούμενο κουνέλι.

Σκάψιμο

Τα κουνέλια είναι σαν φυσικοί εκσκαφείς. Τα άγρια κουνέλια σκάβουν λαγούμια για να φωλιάσουν και να κάνουν τα σπίτια τους. Αυτά που ζουν στα σπίτια, σκάβουν για διασκέδαση. Αυτή είναι μια ενστικτώδης και φυσιολογική συμπεριφορά, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητική και καταστροφική για τους ανθρώπους που τα αγαπούν. Τα κουνέλια θα σκάψουν ακόμα και στα πόδια ή τα χέρια σας για να τραβήξουν την προσοχή σας.

Τι μπορεί να σημαίνει το γρήγορο τρέξιμό του

Εάν το κουνέλι σας τρέχει στο δωμάτιο πάνω-κάτω ,όσο πιο γρήγορα μπορεί σαν κάτι να το κυνηγάει, αυτή είναι μια συμπεριφορά που δείχνει πόσο χαρούμενο και ενθουσιασμένο είναι. Ίσως θέλει να παίξει μαζί σας ή περιμένει μια αγαπημένη απόλαυση. Ίσως ακόμα κάνει την γυμναστική του. Ανεξάρτητα από τον λόγο, σίγουρα είναι πολύ διασκεδαστικό να το βλέπετε.

Όταν ένα κουνέλι ‘σωριάζεται’

Μερικοί άνθρωποι αγχώνονται όταν βλέπουν τα κουνέλια τους να πέφτουν στα πλάγια, αλλά αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Συνήθως, το κουνέλι σας έτσι ξεκουράζεται, κάθεται λίγο σε αυτή τη στάση και στη συνέχεια θα κυλήσει στο πλάι για να ξαπλώσει. Το κουνέλι σας θα είναι πολύ χαλαρό, τα μάτια του πιθανότατα θα είναι κλειστά και τα πόδια του δεν θα κινούνται. Πρόκειται για μια φυσιολογική συμπεριφορά και σημαίνει ότι το κουνέλι σας εκείνη τη στιγμή χαλαρώνει.

Ήχοι που κάνουν τα κουνέλια

Τα κουνέλια είναι κοινωνικά, έχουν δικό τους «λεξιλόγιο» για να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και για να πουν σε εμάς πώς νιώθουν. Μερικοί θόρυβοι είναι πολύ προφανείς, όπως οι κραυγές. Ένα κουνέλι θα ουρλιάξει μόνο αν αγχωθεί ή φοβηθεί.

Άλλοι λιγότερο ανησυχητικοί ήχοι περιλαμβάνουν ένα βουητό ή έναν θόρυβο γουργουρίσματος, που μπορεί να σημαίνει ότι είναι ενθουσιασμένα. Συνήθως, όταν γνωρίζουν ένα νέο κουνέλι, κάνουν κύκλους γύρω του, το μυρίζουν και τρίζουν τα δόντια. Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να σημαίνει ότι το κουνέλι σας νιώθει άβολα ή πονάει, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένο. Εάν το τρίξιμο των δοντιών (που αναφέρεται επίσης ως γουργούρισμα) ακούγεται ενώ το κουνέλι σας κάθεται, καμπουριάζει και δεν κινείται, τότε πιθανότατα σημαίνει ότι πονάει. Εάν ακούγεται πολύ απαλά ενώ το κουνέλι σας είναι χαλαρό, τότε σημαίνει ότι χαλαρώνει.

Το γρύλισμα είναι ένας άλλος ήχος που μπορεί να ακούσετε εάν είναι θυμωμένο ή αγχωμένο ή προσπαθεί να προστατεύσει την περιοχή του. Η στείρωσή του θα σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τυχόν τέτοιες τάσεις, αλλά μπορεί να εξακολουθείτε να ακούτε γρύλισμα αν προσπαθείτε να φέρετε ένα νέο κουνέλι κοντά στο κουνελάκι σας. Τότε θα πρέπει να τα απομακρύνετε γιατί μπορεί να προχωρήσουν σε επιθετικές συμπεριφορές.

Κουνέλι και κλώτσημα

Τα κουνέλια μπορούν να δώσουν πολύ δυνατή κλωτσιά αν θέλουν. Έχουν ισχυρά πίσω πόδια και αν είναι δυσαρεστημένα, μπορεί να κλωτσήσουν για να προσπαθήσουν να φύγουν ή να δείξουν ότι θέλουν να τα αφήσουν κάτω αν τα κρατά κάποιος. Εάν κλωτσάει ενώ το κρατάτε, θα πρέπει να το βάλετε προσεκτικά κάτω γιατί μπορεί να πληγώσει ή να παραλύσει την πλάτη του εάν κλωτσάει αρκετά δυνατά ενώ το κρατάτε.

Κούνημα μύτης

Εάν το κουνελάκι σας κουνάει τη μύτη του στα παιχνίδια του ή σε εσάς, είναι επειδή αυτός είναι ο τρόπος τους να εξερευνούν τα πράγματα. Τα κουνέλια έχουν πολύ ευαίσθητες μικρές μύτες που τα βοηθούν να ανακαλύψουν το περιβάλλον τους.

Δάγκωμα

Τα κουνέλια μπορεί να σας δαγκώσουν αθώα για να τραβήξουν την προσοχή σας, αλλά μπορούν επίσης να δαγκώσουν για να δείξουν κυριαρχία, από φόβο ή για να πουν ότι δεν τους αρέσει κάτι ή κάποιος. Επίσης μπορεί να δαγκώσουν το ένα το άλλο αν ενώ τσακώνονται, μετά από σεξουαλική απογοήτευση ή ως ένδειξη κυριαρχίας. Σε άλλες περιπτώσεις επειδή απλώς δεν θέλουν να κάνουν κάτι , ας πούμε αν προσπαθείτε να τα βάλετε στο κλουβί τους. Τα κουνέλια συνήθως  δεν επιθετικά και η στείρωση μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση τυχόν επιθετικών τάσεων.

Κουνέλια που χτυπούν το πόδι τους

Ένα κουνέλι που χτυπάει το πίσω πόδι του είναι ένα αναστατωμένο. Το χτύπημα είναι ένα σημάδι που έχει σκοπό να προειδοποιήσει άλλα κουνέλια ότι υπάρχει κάτι στην περιοχή που πρέπει να αποφύγουν. Επίσης σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι κοντά ή ότι αισθάνονται ότι απειλούνται.

Γλείψιμο

Οι γλώσσες των κουνελιών είναι απλώς οι πιο χαριτωμένες. Μπορεί να μην φιλιούνται όπως τα σκυλιά, αλλά συχνά τα βλέπουμε να περιποιούνται τον εαυτό τους ή τους φίλους τους με τις χαριτωμένες ροζ γλώσσες τους. Αυτή είναι πολύ φυσιολογική συμπεριφορά, αλλά εάν ένα κουνέλι καταπιεί πάρα πολλές τρίχες μπορεί αυτό να του προκαλέσει πρόβλημα. Βοηθήστε το κουνέλι βουρτσίζοντας το τρίχωμα του τακτικά.

Τρίψιμο του πηγουνιού

Μερικές φορές τα κουνέλια τρίβουν το πηγούνι τους σε κάτι για να δείξουν σε άλλα κουνέλια ότι το αντικείμενο είναι δικό τους. Αυτός είναι ένας συνηθισμένος τρόπος σήμανσης της κυριαρχίας τους.

 

Δείτε επίσης: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις κουνέλι για κατοικίδιο

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed