Image Alt

My Pet

Κουνέλι κατοικίδιο

Όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις κουνέλι για κατοικίδιο

Τα κουνέλια είναι δραστήρια και παιχνιδιάρικα ζώα που είναι ταυτόχρονα πολύ κοινωνικά. Θα δημιουργήσουν στενό δεσμό τόσο με άλλα κουνέλια όσο και και με ανθρώπους. Εφόσον γνωρίζετε τι να περιμένετε από αυτά, μπορούν να γίνουν υπέροχα κατοικίδια. Ο ιδανικός ιδιοκτήτης για ένα κατοικίδιο κουνέλι είναι ένα άτομο ή μια οικογένεια που μπορεί να αφιερώσει χρόνο και χώρο για ένα κατοικίδιο που του αρέσει η αγκαλιά, το παιχνίδι και απαιτεί μέτρια συντήρηση. Εδώ είναι όσα οφείλεις να γνωρίζεις, πριν την αγορά ενός κουνελιού.

Τα κουνέλια υπάρχουν σε πολλές διαφορετικές ράτσες που ποικίλλουν σε εμφάνιση, συμπεριλαμβανομένων των Lionhead, mini lop, mini rex, rex, lop, Dutch, English spot και hotot.

Κουνέλια: Συμπεριφορά και ιδοσυγκρασία

Τα κουνέλια είναι κοινωνικά πλάσματα και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε πριν την αγορά του. Είναι γενικά αρκετά ήμερα, παιχνιδιάρικα και διασκεδαστικά. Πολλά μπορούν ακόμη και να μάθουν να ανταποκρίνονται στο όνομά τους και να έρχονται όταν τους καλούν.

Τα κουνέλια συχνά δημιουργούν στενούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους και τους αρέσει να βρίσκονται κοντά τους. Μερικά κουνέλια αποδέχονται να τα σηκώνουν. Αλλά πιο συχνά προτιμούν τα πόδια τους να είναι στο έδαφος και απολαμβάνουν τις αγκαλιές και τα χάδια από τους ιδιοκτήτες τους. Δεν έχουν την τάση να δαγκώνουν, αλλά μερικά μπορεί να γρατσουνίσουν, αν νιώσουν ότι τους χειρίζονται ακατάλληλα. Έτσι, τα κουνέλια για κατοικίδια συνήθως δεν ταιριάζουν καλά με παιδιά που δεν μπορούν να τα χειριστούν με ήπιο τρόπο.

Θα ήταν ιδανικό να έχετε παραπάνω από ένα κουνέλια, για να καλύψετε τις κοινωνικές τους ανάγκες. Τα μέλη του αντίθετου φύλου μπορούν να παραμείνουν μαζί αρκεί να είναι στειρωμένα. Επιπλέον, ορισμένα κουνέλια μπορούν να τα πάνε καλά με άλλα οικιακά κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων και γατιών. Δεν πρέπει όμως ποτέ να βρίσκονται γύρω από άλλα ζώα τα οποία μπορεί να δουν τα κουνέλια ως θήραμα.

Τα κουνέλια είναι γενικά ήσυχα κατοικίδια και η φροντίδα τους είναι αρκετά απλή με καθημερινά τάισμα και τακτικό καθαρισμό. Η καθημερινή άσκηση έξω από το κλουβί τους είναι επίσης μια αναγκαιότητα. Παράλληλα χρειάζονται κάτι να μασήσουν. Επομένως, θα πρέπει να του παρέχονται ασφαλή παιχνίδια για μάσημα και όλοι οι χώροι που περιφέρεται το κουνέλι θα πρέπει να είναι ειδικά διαμορφωμένοι. Ένα κουνέλι που στερείται παιχνιδιών και κοινωνικοποίησης γίνεται συχνά καταστροφικό.

Μέγεθος κουνελιών

Οι περισσότερες ράτσες κουνελιών κυμαίνονται συνήθως σε μεγέθη μεταξύ 8 έως 20 ίντσες. Υπάρχουν μικρές ράτσες που ζυγίζουν μόνο μερικά κιλά, καθώς και μεγαλόσωμες ράτσες που μπορεί να είναι 20 κιλά ή περισσότερο.

Στέγαση

Τα κουνέλια αποτελούν θήραμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι καλή ιδέα η στέγαση του κουνελιού σας σε εξωτερικούς χώρους. Κρατήστε το κουνέλι σας σε κάποιον εσωτερικό χώρο.

Όταν δεν είναι υπό την επίβλεψη σας, το κουνέλι θα πρέπει να φυλάσσεται σε ένα μικρό σχετικά χώρο περίπου ενός μέτρου. Όταν βρίσκονται περισσότερα από ένα κουνέλια μαζί, χρειάζεται περισσότερος διαθέσιμος χώρος. Το ύψος του περίφραξης πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ύψος του κουνελιού. Τέλος επειδή τα κουνέλια έχουν ευαίσθητα πόδια, αποφύγετε κλουβιά με σύρμα. Ιδανική επιλογή είναι κλουβί με πλαστικό.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η περίφραξη του κουνελιού:

 • Πολλά παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών για μάσημα
 • Ένα ράφι στο οποίο το κουνέλι σας μπορεί να πηδήξει για να διατηρήσει τη δύναμη των ποδιών σας
 • Κεραμικά πιάτα για φαγητό και νερό
 • Ένα κουτί απορριμμάτων

Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για το κουνέλι ούτως ώστε να τεντώσει πλήρως τα πόδια του. Πολλοί ιδιοκτήτες αφήνουν τα κουνέλια τους να περιφέρονται στο σπίτι όταν αυτοί απουσιάζουν. Εάν επιλέξετε κάτι τέτοιο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Τα κουνέλι λατρεύουν να μασούν και τα επικίνδυνα ηλεκτρικά καλώδια ίσως βρεθούν μπροστά τους και μάλιστα σε κατάλληλο ύψος.

Εάν πάλι δεν θέλετε να αφήσετε το κουνέλι σας ελεύθερο στο σπίτι, μπορείτε να του δώσετε ένα στυλό γυμναστικής. Τα στυλό σχεδιασμένα για κουτάβια είναι ιδανικά. Παρέχουν χώρο για κίνηση χωρίς να βάζουν το κουνέλι σε σκέψεις να εξερευνήσει επικίνδυνους χώρους. Πολλοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν τον στυλό γυμναστικής ακόμα και ως κύρια μορφή περίφραξης.

Ειδικές ανάγκες στρώματος

Ανεξάρτητα από το είδος της περίφραξης που θα επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι το πάτωμα δεν γλιστράει. Μερικοί ιδιοκτήτες βάζουν χαλιά που πλένονται για να δώσουν στο κουνέλι λίγο μαξιλάρι. Μπορείτε επίσης να αφήσετε λίγο άχυρο, ούτως ώστε το κουνέλι σας να φτιάξει μια ζεστή φωλιά. Χρησιμοποιήστε απορρίμματα χαρτιού, χωρίς βαφή, στο κουτί απορριμμάτων. Καθαρίστε το κουτί απορριμμάτων τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα και σκουπίστε ολόκληρη την περίφραξη με ήπιο σαπούνι και νερό κάθε εβδομάδα.

Στερεά και υγρή τροφή

Τα κουνέλια είναι φυτοφάγα ζώα και η καθημερινή τους διατροφή πρέπει να αποτελείται κυρίως από χόρτα. Ταΐστε τα απεριόριστη ποσότητα σανό κάθε μέρα, όπως τιμόθεο, σανό βρώμης ή χόρτο οπωρώνα. αποφύγετε το σανό alfalfa. Μπορείτε να βάλετε όλο το σανό μέσα στο κλουβί  ή να το βάλετε σε έναν ειδικό τροφοδότη που ονομάζεται χοάνη. Απλώς βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πάντα διαθέσιμη ποσότητα.

Συμπληρώστε το σανό με μια ποικιλία από πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι καλές επιλογές περιλαμβάνουν μαρούλια (εκτός από το iceberg), βότανα, κάρδαμο, καρότο, αγγούρια και φύτρα. Σταυπόλοιπα είδη λαχανικών να είστε φειδωλοί. Ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας την ποσότητα που θα ταΐσετε και βεβαιωθείτε ότι όλα τα προϊόντα που προσφέρετε είναι ασφαλή για τα κουνέλια. Μπορείτε να προσφέρετε φρέσκα τρόφιμα μία ή δύο φορές την ημέρα, απλά τοποθετώντας τα στην περίφραξη, κοντά στο κουνέλι σας. Αφαιρέστε τυχόν φρέσκα τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν, μετά από μερικές ώρες, για να αποφύγετε την αλλοίωση.

Μπορείτε επίσης να τους προσφέρετε, σε περιορισμένη ποσότητα, ειδική τροφή για κουνέλια του εμπορίου. Ωστόσο, η υπερβολική σίτιση με αυτού τους είδους την τροφή μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και παχυσαρκία. Συνεπώς συζητήστε την ποσότητα αυτή της τροφής με τον κτηνίατρό σας. Τοποθετήστε την μέσα σε ένα κεραμικό μπολ.

Τέλος, τα κουνέλια πρέπει πάντα να έχουν πρόσβαση σε γλυκό νερό. Χρησιμοποιήστε είτε ένα κεραμικό πιάτο, είτε ένα μπουκάλι νερό που είναι κατάλληλα τοποθετημένο στο πλάι της περίφραξης. (βεβαιωθείτε πριν ότι το κουνέλι σας ξέρει πώς να πίνει από το μπουκάλι), και φυσικά φροντίστε να ανανεώνετε το νερό σε καθημερινή βάση.

Συνήθη προβλήματα υγείας

Τα κουνέλια είναι επιρρεπή σε κάποια προβλήματα υγείας τα οποία καλό θα ήταν να γνωρίζετε πριν αγορά του.

 • Πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυσκοιλιότητας και της διάρροιας
 • Οφθαλμικά προβλήματα, όπως έλκη κερατοειδούς
 • Αναπνευστικές λοιμώξεις
 • Δερματικά προβλήματα, όπως ακάρεα και ψύλλοι

Μερικά κουνέλια μπορεί επίσης να εμφανίσουν υπερβολικά δόντια. Τα δόντια των κουνελιών μεγαλώνουν συνεχώς και πρέπει να φθείρονται μέσω της διατροφής τους και των καθημερινών μασημάτων. Τα υπερβολικά  δόντια μπορεί να δυσκολέψουν ένα κουνέλι τόσο να φάει όσο και να πιει και συνήθως πρέπει να κοπούν από τον κτηνίατρο.

Εκπαιδεύοντας το κουνέλι

Τα περισσότερα κουνέλια προσαρμόζουν εύκολα την εκπαίδευση τους, καθώς είναι αρκετά καθαρά ζώα που τους αρέσει να επιλέγουν συγκεκριμένα σημεία για να κάνουν την ανάγκη τους. Τοποθετήστε ένα κιβώτιο απορριμάτων, εντός της περίφραξης τους, στο οποίο το κουνέλι σας μπορεί εύκολα να μπαίνει και να βγαίνει. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το κουνέλι σας έχει πάντα πρόσβαση σε ένα κουτί όταν βρίσκεται έξω από την περίφραξη. Είναι καλύτερο να περιορίσετε την περιοχή έξω από το κλουβί του (όπως σε ένα στυλό για κουτάβι) έως ότου το κουνέλι μάθει να χρησιμοποιεί ένα κουτί απορριμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα είναι μακριά από ένα κουτί όταν πρέπει να ανακουφιστεί.

Εκτός από τα απορρίμματα, βάλτε μια χούφτα σανό στο κουτί, το οποίο θα δελεάσει το κουνέλι σας να πάει μέσα. Αντικαταστήστε το σανό καθημερινά για να το διατηρείτε υγιεινό ενώ παράλληλα αλλάξτε τα απορρίμματα κάθε δύο μέρες. Εάν το κουτί γίνει πολύ βρώμικο, το κουνέλι είναι πιθανό να μην θέλει να το χρησιμοποιήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κουνέλια που δεν είναι στειρωμένα είναι πιο πιθανό να κάνουν την ανάγκη τους έξω από το κουτί απορριμμάτων, ως ένας τρόπος για να σημειώσουν την περιοχή τους!

Άσκηση

Η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη για να κρατήσει ένα κουνέλι ευτυχισμένο και να αποτρέψει προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά του. Αφήστε το κουνέλι σας να βγει από την περίφραξη του όσο το δυνατόν περισσότερο, ούτως ώστε να περιπλανηθεί σε ασφαλή περιοχή, αρκεί βέβαια να μπορείτε να το επιβλέπετε. Απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα έξω από την περίφραξη ή τουλάχιστον τόσο θα ήταν το ιδανικό. Για να ενθαρρύνετε τη δραστηριότητα, προσφέρετε του παιχνίδια όπως ένα τούνελ για εξερεύνηση ή μια μπάλα.

Περιποίηση

Τα κουνέλια περιποιούνται τον εαυτό τους και είναι αρκετά καθαρά αλλά το βούρτσισμα βοηθά στην απομάκρυνση της χαλαρής τρίχας και στην πρόληψη των τριχόμπαλων. Βουρτσίστε τα κοντότριχα κουνέλια περίπου μία φορά την εβδομάδα. Τα κουνέλια με μακριά τρίχα χρειάζονται συχνά βούρτσισμα, ακόμα και καθημερινό, για να αποφευχθούν οι κόμποι στο τρίχωμα τους.

Τα μπάνια γενικά δεν είναι απαραίτητα στα κουνέλια, αν και μπορεί κάποιες φορές να χρειαστεί να καθαρίσετε ένα βρώμικο μέρος του τριχώματος του, τρίβοντάς το απαλά με ένα υγρό πανί.

Τα περισσότερα κουνέλια χρειάζονται επίσης κόψιμο νυχιών, καθώς όπως είναι αναμενόμενο δεν φθείρουν αρκετά τα νύχια τους στο εσωτερικό περιβάλλον που ζουν. Ο κτηνίατρός μπορεί να σας δείξει πώς να κόβετε σωστά τα νύχια στο σπίτι.

Κόστος φροντίδας

Τα κουνέλια μπορεί να είναι μικρά, αλλά είναι σχετικά ακριβά ζώα, όχι τόσο στην αγορά όσο στην συντήρηση και τη φροντίδα τους. Σε μηνιαία βάση, το κύριο κόστος σας θα είναι για τρόφιμα και απορρίμματα. Αναμένετε να ξοδέψετε περίπου 50 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο, ανάλογα με τον αριθμό των κουνελιών που έχετε αλλά και τις ποικιλίες που θα επιλέξετε. Επιπλέον, θα πρέπει να αντικαθιστάτε τα φθαρμένα παιχνίδια – ειδικά αυτά για μάσημα που είναι απαραίτητα – σε τακτική βάση. Τέλος, μην ξεχνάτε μέσα στον προϋπολογισμό και τους συνήθεις κτηνιατρικούς ελέγχους όπως και τις έκτακτες ανάγκες.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κουνελιού

Τα κουνέλια είναι ήσυχα κατοικίδια που δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Μπορούν επίσης να είναι αρκετά κοινωνικά, παιχνιδιάρικα και να περνούν αρκετό χρόνο με τους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, η συντήρησή τους δεν είναι και η πλέον οικονομικότερη. Παράλληλα χρειάζονται έντονη αλληλεπίδραση, κάτι που τις περισσότερες φορές σημαίνει να έχετε και ένα δεύτερο κουνέλι.

Παρόμοια κατοικίδια με το κουνέλι

Αν ενδιαφέρεστε για την αγορά ενός κουνελιού ρίξτε μια ματιά και σε αυτά τα ζώα:

 • Τσιντσιλά (τρωκτικό)
 • Ινδικό χοιρίδιο
 • Χάμστερ

Αγορά ή υιοθεσία κουνελιού

Μπορείτε να βρείτε κουνέλια διαθέσιμα για αγορά σε καταστήματα για κατοικίδια ζώα, αν και εκεί μπορεί να μην είναι σε θέση να σας δώσουν επαρκείς πληροφορίες για την υγεία και το ιστορικό των κουνελιών τους. Οπότε είναι καλύτερα να πάτε σε έναν αξιόπιστο κτηνοτρόφο ή οργανισμό διάσωσης. Τα υιοθετήσιμα κουνέλια είναι εύκολο να βρεθούν, καθώς μερικοί άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν τις ανάγκες φροντίδας, το κόστος και τη διάρκεια ζωής του ζώου. Αναμένετε να πληρώσετε μεταξύ 20 και 100 ευρώ κατά μέσο όρο, αν και αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία και η ράτσα του κουνελιού.

Αναπαραγωγή

Ένας κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει έναν καλό κτηνοτρόφο ή οργανισμό διάσωσης. Το κύριο πλεονέκτημα του εκτροφέα είναι ότι πιθανότατα θα έχετε μια ευρύτερη επιλογή νεότερων ζώων αλλά και μεγαλύτερη ποικιλία σε ράτσες για να επιλέξετε. Ωστόσο, μην διαγράφετε κουνέλια μεγαλύτερης ηλικίας. Εάν επιλέξετε κάτι τέτοιο θα είστε σε θέση να αποκτήσετε μια καλή αίσθηση της προσωπικότητας ενός ηλικιωμένου κουνελιού, το οποίο είναι εξημερωμένο και πολύ καλά εκπαιδευμένο.

Για να αποφύγετε να γίνετε κατά λάθος… κτηνοτρόφος, σε περίπτωση που φέρετε πολλά κουνέλια στο σπίτι, συζητήστε τη στείρωση με τον κτηνίατρό σας.

Δείτε ακόμα: Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε πουλί για κατοικίδιο

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed