Image Alt

My Pet

ένα κατοικίδιο κουνέλι

Πόσο ζει το κατοικίδιο κουνέλι;

Τα κουνέλια είναι πολύ δημοφιλή κατοικίδια και η διάρκεια ζωής τους έχει επιμηκυνθεί με τα χρόνια, χάρη εν μέρει στην ποιότητα της φροντίδας που λαμβάνουν από τους ιδιοκτήτες τους. Γνωρίζουμε ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής ενός κατοικίδιου, και τα κουνέλια δεν αποτελούν εξαίρεση.

Ιστορία των εξημερωμένων κουνελιών

Τα οικόσιτα κουνέλια δεν είναι ίδια με εκείνα τα άγρια κουνέλια που βλέπετε στην αυλή σας. Oryctolagus cuniculus είναι η λατινική ονομασία ενός κατοικίδιου είδους κουνελιού, ενώ των άγριων κουνελιών είναι Lepus sylvaticus. Αυτό σημαίνει ότι τα κατοικίδια κουνέλια και τα άγρια κουνέλια είναι τεχνικά διαφορετικά είδη παρόλο που είναι μακρινοί συγγενείς και προέρχονται από την ίδια οικογένεια.

Με τα χρόνια, τα κουνέλια χρησιμοποιούνται για φαγητό και γούνα, αλλά από τον 19ο αιώνα τα φροντίζουν και ως αγαπημένα κατοικίδια. Στα τέλη του 20ου αιώνα, τα κουνέλια έκαναν την σιγά σιγά την παρουσία τους στα σπίτια ως κατοικίδια, και έκτοτε αυξάνεται η δημοτικότητα τους.Περισσότεροι άνθρωποι ανακάλυψαν τις υπέροχες προσωπικότητες των κατοικίδιων κουνελιών, η φροντίδα που τους δόθηκε βελτίωσε την ποιότητα ζωής τους και ως εκ τούτου επεκτάθηκε και η διάρκεια ζωής των κατοικίδιων κουνελιών.

Ράτσες κουνελιών και διάρκεια ζωής

Ενώ η μέση διάρκεια ζωής ενός κατοικίδιου κουνελιού είναι περίπου 5-10 έτη, ορισμένες ράτσες κουνελιών συντροφιάς είναι γνωστό ότι ζουν περισσότερο. Ακριβώς όπως τα σκυλιά, οι μικροσκοπικές ή ράτσες ‘νάνοι’ κουνελιών τείνουν να ζουν περισσότερο από τις γιγάντιες ράτσες. Τα κουνέλια νάνοι, τα μίνι λοπ και άλλα μικρά κουνελάκια θα ζήσουν συνήθως διψήφιο αριθμό ετών, ενώ οι μεγαλόσωμες ράτσες, όπως οι γαλλικοί λοπ και οι φλαμανδοί γίγαντες, λιγότερα.

Διατροφή και διάρκεια ζωής κουνελιών

Ένα κουνέλι, όπως και κάθε άλλο ζώο, έχει συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις και γνωρίζουμε ότι αυτό που ταΐζουμε τα κατοικίδια κουνέλια μας έχει άμεση επίδραση στη διάρκεια ζωής τους. Η διατροφή συμβαδίζει με τη γενική υγεία ενός κουνελιού και εάν δεν λαμβάνει τις κατάλληλες βιταμίνες, μέταλλα, περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και άλλα συστατικά στη διατροφή του, δεν θα είναι υγιές και επομένως δεν θα ζήσει πολλά χρόνια.

Διατροφή με κροκέτες για κουνέλια, σανό και λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν την ιδανική δίαιτα για ένα κατοικίδιο κουνέλι. Ορισμένες λιχουδιές και φρούτα μπορούν να δοθούν με μέτρο. Αν ταΐζετε μια μη ισορροπημένη διατροφή, πιθανότατα το κουνέλι σας θα παρουσιαστούν προβλήματα υγείας, γιατί στερείται βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται.

Υγεία και διάρκεια ζωής κουνελιών

Εκτός από την τροφή που το ταΐζετε, πολλά πράγματα παίζουν ρόλο στην υγεία του κουνελιού σας. Τα κουνέλια μπορεί να αναπτύξουν ασθένειες ή να αποκτήσουν παράσιτα. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να συντομεύσουν τη ζωή του κουνελιού σας. Πλένοντας τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με το  κουνέλι σας, καθώς και ο τακτικός καθαρισμός του κλουβιού, είναι καλοί τρόποι για να διατηρήσετε το κουνέλι σας υγιές. Τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρό σας θα βοηθήσουν να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμφανίζει το κουνέλι σας πριν να είναι πολύ αργά.

Η στείρωση του κουνελιού σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του. Τα θηλυκά κουνέλια είναι επιρρεπή σε καρκίνους του μαστού και της μήτρας, και τα αρσενικά κουνέλια μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο των όρχεων. Με το να στειρώσετε ένα κουνέλι, θα μειώσετε δραστικά την πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο και επομένως θα αυξήσετε τις πιθανότητες να ζήσει μακροχρόνια.

Τρόπος ζωής και διάρκεια ζωής κουνελιών

Τα κουνέλια χρειάζονται πολύ χώρο να κινούνται και να παίζουν, αλλά δυστυχώς πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ευτυχισμένα που κρατούνται ‘φυλακισμένα’ σε κλουβί όλη τους τη ζωή. Τα κουνέλια, ενώ μπορούν να ζουν σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, χρειάζονται μεγάλους χώρους, όπως ένα υπνοδωμάτιο, καθώς και παιχνίδια, πράγματα για μάσημα και αντικείμενα για παιχνίδι. Τα κουνέλια που δεν έχουν τον κατάλληλο χώρο να τρέξουν και να παίξουν δεν είναι τόσο υγιή όσο αυτά που έχουν, και επομένως μπορεί να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής τους.

Είναι επίσης σημαντικό να παρέχετε ένα ήρεμο σπίτι για το κουνέλι σας. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει στρες, που θα οδηγήσει το θάνατο του κουνελιού σας. Το να νιώσει έντονη απειλή από μια γάτα ή ένα σκυλί, ή  κακή συμπεριφορά από ένα παιδί, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το κουνέλι να πάθει σοκ και να πεθάνει.

Το γηραιότερο κουνέλι που έχει καταγραφεί

Σύμφωνα με τα βιβλίο Γκίνες, το γηραιότερο κουνέλι που έζησε ποτέ ήταν ένα άγριο κουνέλι με το όνομα Flopsy, το οποίο ήταν λίγο περισσότερο από 18 ετών όταν πέθανε. Ο Flopsy πιάστηκε στην Αυστραλία το 1964 και ζούσε με τον ιδιοκτήτη του, L.B. Walker, στο Λόνγκφορντ της Τασμανίας. Τα περισσότερα κουνέλια συνήθως δεν φτάνουν σε διψήφιο αριθμό, οπότε αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα.

 

Δείτε επίσης: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις κουνέλι για κατοικίδιο

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed