Image Alt

My Pet

Πολύχρωμο ψάρι μονομάχος

12 τέλεια και περίεργα facts για τα ψάρια μονομάχους

Τα ψάρια μονομάχοι (betta fish) είναι απίστευτα δημοφιλή κι εάν έχετε μπει ποτέ σε κάποιο ενυδρείο πολύ πιθανό να τα έχετε δει. Ίσως μάλιστα να έχετε παρατηρήσει ότι κάθε μεμονωμένο ψάρι μονομάχος φυλάσσεται στο δικό του ενυδρείο, χωριστά από οποιαδήποτε άλλο του είδους του. Το ψάρι μονομάχος είναι γνωστό για το μαχητικό του πνεύμα, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο ενδιαφέρον πάνω του. Ας δούμε τα πιο συναρπαστικά facts για τα ψάρια μονομάχους.

1. Υπάρχουν περίπου 70 είδη μονομάχων

Όταν οι περισσότεροι σκέφτονται τα ψάρια μονομάχους, πιθανότατα θα σκεφτούν τα Betta splendens, τα σιαμαία μαχητικά ψάρια. Υπάρχουν όμως πολλά διαφορετικά είδη στο γένος των μονομάχων, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών μάχης Μεκόνγκ (B. smaragdina) και των ψαριών μάχης Ιάβας (B. picta), γνωστά και ως Spotted Betta.

2. Τα ψάρια μονομάχοι πήραν το ονόμά τους από πολεμιστές

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα facts για τα ψάρια μονομάχους είναι ότι πήραν το όνομά τους από μια αρχαία φυλή πολεμιστών που ονομάζονταν “Bettah”. Αργότερα έγιναν γνωστά ως μαχητικά ψάρια ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης δημοτικότητας της ιχθυμαχίας ως άθλημα κατά τη διάρκεια του 1800, ιδιαίτερα στην Ταϊλάνδη. Οι άνθρωποι στοιχημάτιζαν στα ψάρια για τη γενναιότητά τους και όχι για τη ζημιά που μπορούσαν να προκαλέσουν στον αντίπαλό τους. Τα ψάρια μονομάχοι είναι επίσης περιστασιακά γνωστά ως “πλακάτ”, ειδικά οι ποικιλίες με κοντό πτερύγιο. Αυτό προέρχεται από την ταϊλανδέζικη λέξη pla kad, που μεταφράζεται σε «δάγκωμα ψαριού».

3. Προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία

Τα συγκεκριμένα ψάρια προέρχονται από τον ποταμό Μεκόνγκ στην Ταϊλάνδη, το Λάος, το Βιετνάμ και την Καμπότζη, αλλά βρίσκονται πιο συχνά στον ποταμό Chao Phraya της Ταϊλάνδης. Στην πραγματικότητα, το σιαμαίο μαχητικό ψάρι έγινε το εθνικό υδρόβιο ζώο της Ταϊλάνδης στις αρχές του 2019.

Εικόνα με ψάρια μονομάχους

4. Έχουν πολλαπλές ποικιλίες

Μετά από πολλά χρόνια επιλεκτικής αναπαραγωγής για το εμπόριο, η εμβληματική ουρά του μονομάχου διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Η πιο κοινή είναι η “ουρά με πέπλο”, αλλά υπάρχουν επίσης “ουρές στέμματος”, “ουρές μισοφέγγαρου”, “διπλά φτερά” και άλλα.

Οι μονομάχοι υπάρχουν επίσης σε πολλά και διαφορετικά χρώματα. Το δέρμα τους περιέχει πολλά στρώματα χρώματος, από κόκκινο, κίτρινο, μαύρο, ιριδίζον (που αποτελείται από μπλε και πράσινο) και ένα εξωτερικό στρώμα που φαίνεται μεταλλικό, το οποίο αλλάζει τον τρόπο εμφάνισης των άλλων χρωμάτων. Διαφορετικοί συνδυασμοί αυτών των στρωμάτων μπορούν να υπάρχουν σε κάθε άτομο, γι’ αυτό υπάρχουν τόσες πολλές χρωματικές ποικιλίες στα ψάρια μονομάχους.

5. Οι άγριοι μονομάχοι είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους στα pet shop

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά facts για τα ψάρια μονομάχους είναι ότι τείνουν να έχουν ένα θαμπό καφέ και πράσινο χρώμα. Θα εμφανίσουν μόνο τα φωτεινότερα χρώματα που αναφέραμε παραπάνω όταν είναι ταραγμένοι και θα το χρησιμοποιήσουν ως ένδειξη απειλής. Οι ουρές και τα πτερύγια τους είναι επίσης πολύ πιο κοντά από εκείνα των pet shop. Με αυτόν τον τρόπο δίνουν λιγότερο στόχο σε αρπακτικά ή άλλους μονομάχους.

6. Είναι παμφάγα όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία

Οι μονομάχοι που ζουν σε ένα ενυδρείο τρώνε μια πολυποίκιλη διατροφή. Μπορείτε να τα ταΐσετε νιφάδες, καθώς και ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές όπως σκουλήκι, γαρίδες άλμης και δάφνια. Θα τσιμπήσουν ακόμη και τη βλάστηση αν είναι διαθέσιμη. Πρέπει να είστε προσεκτικοί, ωστόσο, καθώς μπορεί να φάνε και μικρότερα ψάρια, εάν τους δοθεί η ευκαιρία.

Αντιθέτως, οι άγριοι μονομάχοι είναι σχεδόν αποκλειστικά εντομοφάγοι. Θα φάνε έντομα, τα οποία συνήθως συλλέγουν από την επιφάνεια του νερού, καθώς και προνύμφες υδρόβιων εντόμων. Συνήθως δεν τρώνε βλάστηση στο φυσικό τους περιβάλλον.

7. Μπορούν να αναπνεύσουν τον αέρα όπως και οι άνθρωποι

Τα ψάρια μονομάχοι έχουν ένα ειδικό όργανο, γνωστό ως όργανο του λαβύρινθου, που τους επιτρέπει να αναπνέουν αέρα στην επιφάνεια του νερού. Το όργανο εκτείνεται από την πλάκα των βραγχίων του ψαριού και αποτελείται από πολλές πτυχές οστών. Όταν το ψάρι μονομάχος “καταβροχθίζει” αέρα, περνάει πάνω από τα αιμοφόρα αγγεία που τρέχουν πάνω από αυτές τις πτυχές. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση του οξυγόνου στο αίμα με παρόμοιο τρόπο με αυτό που συμβαίνει στους πνεύμονές μας.

Χάρη στο όργανο του λαβύρινθου, αυτά τα ψάρια μπορούν να επιβιώσουν σε νερά με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο. Έτσι μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ορυζώνες, στάσιμες λίμνες και ελαφρώς μολυσμένα νερά. Μπορούν ακόμη και να επιβιώσουν εκτός νερού για σύντομες χρονικές περιόδους όταν χρειάζεται, αρκεί να είναι σε θέση να παραμείνουν υγρά. Αυτό τους εξυπηρετεί καλά κατά τη διάρκεια της ξηρασίας.

Εικόνα με πανέμορφα ψάρια μονομάχους

8. Είναι πολύ επιθετικοί και θέλουν το χώρο τους

Οι μονομάχοι ονομάζονται μαχητικά ψάρια για κάποιο λόγο. Είναι ιδιαίτερα εδαφικά ψάρια και τα αρσενικά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην επιθετικότητα. Δεν μπορούν να στεγαστούν μαζί ή απλώς επιτίθενται ανελέητα ο ένας στον άλλο, κάτι που συνήθως οδηγεί σε τραυματισμό ή θάνατο του ενός ή και των δύο.

Τα θηλυκά, αντίθετα, μπορούν να φιλοξενηθούν σε μικρές παροικίες από 5 έως 10 ψάρια. Θα ζήσουν αρκετά ευτυχισμένα μαζί με την προϋπόθεση ότι έχουν αρκετό χώρο. Αλλά, αν είναι σε πολύ μικρό ενιδρύο, ακόμη και τα θηλυκά θα γίνουν εδαφικά και θα επιτεθούν.

Τα αρσενικά επίσης δεν πρέπει να φιλοξενούνται δίπλα σε θηλυκά, παρά μόνο σε προσωρινή βάση για αναπαραγωγή, διαφορετικά είναι πιθανό να παρενοχλήσουν τα θηλυκά. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε το θηλυκό να είναι ασφαλές.

9. Οι αρσενικοί μονομάχοι χτίζουν φωλιές από φυσαλίδες για την αναπαραγωγή τους

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα facts για τα ψάρια μονομάχους είναι ο τρόπος της αναπαραγωγής. Όταν έρθει η ώρα της αναπαραγωγής, τα αρσενικά χτίζουν μια φωλιά με φυσαλίδες στην επιφάνεια του νερού. Όταν το θηλυκό απελευθερώνει τα ωάρια του, το αρσενικό απελευθερώνει το “σπέρμα” του και η γονιμοποίηση γίνεται εξωτερικά. Στη συνέχεια, το αρσενικό μαζεύει τα γονιμοποιημένα αυγά και τα βάζει στη φωλιά.

Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή της δουλειάς του αρσενικού. Στη συνέχεια προσέχει τη φωλιά, επισκευάζοντάς την όποτε χρειάζεται. Ανασύρει τυχόν αυγά που βυθίζονται μακριά από τη φωλιά και προστατεύει όλα τα αυγά από τα αρπακτικά μέχρι να εκκολαφθούν. Διώχνει ακόμη και το θηλυκό καθώς τείνει να τρώει τα αυγά μετά την ωοτοκία για να αναπληρώσει την ενέργειά του.

Οι γόνοι εκκολάπτονται μετά από μόλις 24 έως 36 ώρες και παραμένουν στη φωλιά για λίγες μέρες, υπό την προστασία του αρσενικού. Ζουν από έναν σάκο κρόκου για αυτές τις πρώτες μέρες, αλλά, μόλις απορροφηθεί πλήρως, είναι έτοιμοι να βγουν στον κόσμο.

10. Διαφορετικοί μονομάχοι μπορεί να διασταυρωθούν

Το Betta splendens έχει διασταυρωθεί επιτυχώς με τα B. imbellis, B. mahachaiensis και B. smaragdina. Ωστόσο, το B. splendens/B. Τα υβρίδια Smaragdina έχουν αρκετά χαμηλό ποσοστό επιβίωσης. Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι το B. splendens θα μπορούσε επίσης να υβριδοποιηθεί με ψάρια εκτός του γένους Betta. Υπάρχουν μη επαληθευμένες αναφορές ότι διασταυρώθηκε επιτυχώς με το παραδεισένιο ψάρι Macropodus opercularis. Διαγονιδιακά υβρίδια όπως αυτό είναι πραγματικά ασυνήθιστα, επομένως, εάν αυτό το υβρίδιο μπορεί να επιβεβαιωθεί, θα διευρύνει την κατανόησή μας για το πώς τα ψάρια σχετίζονται μεταξύ τους γενετικά.

11. Είναι απίστευτα έξυπνα ψάρια

Ένα από τα πιο συναρπαστικά facts για τα ψάρια μονομάχους είναι ότι μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν τους ιδιοκτήτες τους και να κάνουν κόλπα. Μπορείτε να διδάξετε τα ψάρια μονομάχους να ακολουθούν το δάχτυλό σας γύρω από τη δεξαμενή του ή, εάν έχετε τον εξοπλισμό, μπορούν να μάθουν να κολυμπούν μέσα από κρίκους ή να σπρώχνουν μια μπάλα σε ένα γκολ. Μαθαίνουν απίστευτα γρήγορα και μπορούν να εκπαιδευτούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως ένας σκύλος, χρησιμοποιώντας ανταμοιβές τροφής.

Εικόνα με κόκκινο ψάρι μονομάχο

12. Χρειάζονται μεγάλη προσοχή και φροντίδα

Ο μονομάχος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια για “χομπίστες”. Είναι δεύτερα μετά τα χρυσόψαρα από άποψη δημοτικότητας. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν αναλογίζονται τις ανάγκες του ψαριού πριν το αγοράσουν και έχει γίνει τάση να διατηρούν τα ψάρια αυτά σε βάζα και άλλα μικρά, διακοσμητικά ενυδρεία που δεν είναι κατάλληλα για τη στέγαση ενός ψαριού.

Οι μονομάχοι είναι απαιτητικά ψάρια και μπορούν να ζήσουν από 3 έως 5 χρόνια. Αν και είναι σε θέση να ανέχονται μικρούς χώρους με κακή ποιότητα νερού, αυτό που πραγματικά χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν είναι ένα ενυδρείο τουλάχιστον 19 λίτρων με τακτικές αλλαγές νερού. Επιπλέον, η προτιμώμενη θερμοκρασία του νερού τους είναι 24,4 έως 27,7 βαθμούς Κελσίου. Επομένως, εάν θέλετε ένα δικό σας ψάρι μονομάχο, μπορεί να χρειαστείτε επίσης μια θερμάστρα.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed