Image Alt

My Pet

Εικόνα με πολλά και διαφορετικά ψάρια Koi

4 facts που δεν γνωρίζατε για τα ψάρια Koi

Τα ψάρια Κόι είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής και πολύχρωμη μορφή του είδους κυπρίνου Αμούρ (Cyprinus rubrofuscus). Αυτά τα ψάρια διατηρούνται συνήθως σε εξωτερικές λίμνες ή σε υδάτινα ενυδρεία κήπων χάρη της εξωτερικής ομορφιάς τους. Έχουν μια πλούσια ιστορία στην ασιατική κουλτούρα που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω – αλλά δεν σχετίζονται με τα χρυσόψαρα παρά τον παρόμοιο χρωματισμό τους. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, καλύτερα τα πανέμορφα ψάρια Koi με τα παρακάτω facts.

1. Το πραγματικό όνομά τους είναι Nishikigoi

Το Koi είναι στην πραγματικότητα η ανεπίσημη ονομασία για αυτό το είδος – συχνά αναφέρονται ως ιαπωνικά Koi ή το ιαπωνικό τους όνομα, Nishikigoi. Το Nishikigoi είναι γνωστό ως “κολυμβητικό κόσμημα”. Στην ιαπωνική κουλτούρα, τα ψάρια Koi συχνά διατηρούνται, καθώς συμβολίζουν την ευημερία και την καλή τύχη.

Ένα ψάρι Koi εκτέθηκε για πρώτη φορά στο Τόκιο το 1914 – γεγονός που προκάλεσε τη δημοτικότητά τους σε όλη την Ιαπωνία. Αυτή ήταν επίσης περίπου η εποχή που ξεκίνησε η επιλεκτική αναπαραγωγή στη Νιιγκάτα της Ιαπωνίας, η οποία αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε παγκοσμίως.

2. Η ιδανική θερμοκρασία για τη λίμνη τους είναι 20-24 βαθμοί Κελσίου

Οι λίμνες μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικούς τρόπους για να απολαύσετε τα Koi σας και ακόμη και να προσφέρουν ένα γραφικό τοπίο στην ιδιοκτησία σας, δεδομένου ότι συχνά περιλαμβάνουν περίτεχνα βράχια και καταρράκτες. Τα Κόι είναι ψάρια γλυκού νερού εύκρατης ζώνης που μπορούν να προσαρμοστούν σε θερμοκρασίες νερού μεταξύ 7 – 35 βαθμούς Κελσίου. Όταν διατηρείτε Κόι, συνιστάται να τα διατηρείτε σε θερμοκρασία μεταξύ 20 – 24 βαθμούς Κελσίου. Μια βαθιά λίμνη μπορεί να διατηρήσει ένα θερμοκλινές (διαβάθμιση θερμοκρασίας) στο νερό, επιτρέποντας στα Κόι να βιώνουν διαφορετικές θερμοκρασίες.

Μια βαθιά λίμνη θα διευκολύνει επίσης τα Koi να παραμείνουν στη λίμνη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το νερό μπορεί να παγώσει σε βάθος 46 – 60 εκ σε μια λίμνη. Η εξασφάλιση ότι η λίμνη σας είναι αρκετά βαθιά θα αποτρέψει το πάγωμα των ψαριών σας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα koi θα πέσουν σε λήθαργο όταν η θερμοκρασία του νερού φτάσει τους 7- 10 βαθμούς κελσίου. Το σώμα τους θα κλείσει και δεν θα χρειάζονται τόσο πολύ τροφή. Ένας θερμαντήρας λίμνης μπορεί να προστεθεί για να αυξήσει τη θερμοκρασία του νερού, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα Koi επιβιώνουν στις θερμοκρασίες του χειμώνα. Μπορούν να ληφθούν ειδικά μέτρα εάν η λίμνη σας παγώσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για παράδειγμα, η δημιουργία μιας τρύπας στον πάγο και η προσθήκη ενός εξαερωτήρα μπορούν να βοηθήσουν τα Koi σας να επιβιώσουν.

Φωτογραφία με ψάρια Koi

3. Έχουν ποικίλα χρώματα και σχέδια στο δέρμα τους

Ένα ακόμη από τα εντυπωσιακά facts για τα ψάρια Koi είναι ότι υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικές ποικιλίες που χωρίζονται σε 16 ομάδες με βάση το Zen Nippon Airinkai (ο αρχικός σύλλογος κοί), ο οποίος επιβλέπει τα πρότυπα αναπαραγωγής και αξιολόγησης των συγκεκριμένων ψαριών. Τα Koi μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τον χρωματισμό, το σχέδιο και την απολέπιση. Νέες ποικιλίες κόι αναπτύσσονται συνεχώς με επιλεκτική αναπαραγωγή.

Τρία βασικά χρώματα αποτελούν πολλές ποικιλίες Koi: το κόκκινο (Hi), το λευκό (Shiro) και το μαύρο (Sumi). Άλλα χρώματα που συναντώνται συνήθως είναι το κίτρινο, το πορτοκαλί, το μπλε και το κρεμ. Ορισμένα ψάρια μπορεί να έχουν μια ασημένια ή χρυσή μεταλλική λάμψη στην εμφάνισή τους. Είναι σύνηθες για τα ψάρια Koi να είναι τρίχρωμοι, αλλά μπορούν επίσης να είναι είτε μονόχρωμοι, είτε δίχρωμοι, είτε πολύχρωμοι.

4. Ζουν κατά μέσο όρο 25-50 χρόνια

Τα Koi, όταν τους παρέχονται οι σωστές περιβαλλοντικές συνθήκες, μπορούν να ζήσουν κατά μέσο όρο 25-50 χρόνια. Υπάρχουν αναφορές για Koi που ζουν 100-200 χρόνια – το γηραιότερο Koi που έχει καταγραφεί ποτέ έζησε 226 χρόνια. Η ποιότητα του νερού, οι συνθήκες της λίμνης, η διατροφή και η προληπτική υγειονομική περίθαλψη μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της διάρκειας ζωής των Koi. Η υπερβολική διατροφή είναι μια συνήθης ανησυχία που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Η παροχή της κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διάρκειας ζωής οποιουδήποτε Koi. Δεν θεραπεύουν όλοι οι κτηνίατροι ψάρια, οπότε φροντίστε να βρείτε έναν κτηνίατρο που ειδικεύεται στο κατοικίδιό σας.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed