Image Alt

My Pet

χρυσόψαρο γυάλα

8+1 έξυπνα tips για να φροντίσετε εύκολα ένα χρυσόψαρο

Τα χρυσόψαρα αποτελούν τα καλύτερα κατοικίδια για όσους δεν έχουν έρθει ξανά σε επαφή με τη φροντίδα ζώου. Είναι εύκολα στη συντήρηση και αν προσεχθούν σωστά θα ζήσουν για πολύ καιρό. Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμα tips και συμβουλές για τη φροντίδα του χρυσόψαρου σας:

1. Η γυάλα

Επιλέξτε μία βολική και άνετη γυάλα, από το να αλλάζετε διαρκώς πολλές. Θα πρέπει να έχει καλό μέγεθος – βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή επιφάνεια για να απορροφηθεί το οξυγόνο. Τα ψάρια πρέπει να έχουν χώρο για να κολυμπήσουν. Λάβετε υπόψη ότι θα χρειαστεί να προσθέσετε μερικά αξεσουάρ για να γίνει πιο όμορφο και παιχνιδιάρικο.

2. Τα αξεσουάρ

Υπάρχουν βασικά αντικείμενα που πρέπει να συμπεριληφθούν κατά την αγορά μιας γυάλας. Ένα από αυτά είναι μια κουκούλα, η οποία εμποδίζει τα ψάρια να πηδήξουν έξω ή να πέσει μέσα η σκόνη. Μια αερόπετρα ή αντλία κρατά το νερό οξυγονωμένο βάζοντας μέσα φυσαλίδες. Ένα φίλτρο διατηρεί το νερό καθαρό αφαιρώντας επιβλαβείς χημικές ουσίες και απόβλητα.

Το χαλίκι καλύπτει το κάτω μέρος της δεξαμενής και είναι ένας τόπος αναπαραγωγής για καλά βακτήρια. Τα πραγματικά φυτά βοηθούν στη διάσπαση των τοξινών και μειώνουν την ανάπτυξη των φυκιών. Προσθέστε μερικά διακοσμητικά. Τα χρυσόψαρα είναι ζωηρά και ενεργητικά. Επιλέξτε μια διακόσμηση στην οποία τα ψάρια μπορούν να κολυμπήσουν και να “κρυφτούν”. Μην αγοράζετε αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να βλάψουν το χρυσόψαρο σας.

3. Δημιουργείστε ένα οικείο περιβάλλον

Δημιουργήστε ένα σπίτι. Πριν αγοράσετε το χρυσόψαρο σας, αφιερώστε χρόνο στο στήσιμο του σπιτιού του. Η γυάλα θα πρέπει να τοποθετηθεί σε σημείο που να μπορεί να πάρει αρκετό ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει να είναι μια επίπεδη, ισχυρή επιφάνεια. Προετοιμάστε το νερό – αυτό πρέπει να γίνει μέρες πριν αγοράσετε το ψάρι σας.

Προετοιμάστε τη γυάλα– καθαρίστε την με ξύδι κατα προτίμηση και ξεπλύντε καλά. Προσθέστε όλα τα αξεσουάρ και μετά το νερό. Το νερό πρέπει να μείνει για λίγες μέρες, για να φτάσει σε σταθερή θερμοκρασία.

4. Το νερό

Το νερό είναι το βασικό συστατικό για την φροντίδα ενός χρυσόψαρου. Το ψάρι σας χρειάζεται νερό για να επιβιώσει. Ένα φίλτρο διευκολύνει τη συντήρησή του. Κάντε μια αλλαγή νερού την εβδομάδα, αφαιρώντας και αντικαθιστώντας το. Περίπου το ένα τρίτο του νερού πρέπει να αντικατασταθεί. Θυμηθείτε να αφήσετε το νερό αντικατάστασης να σταθεί για τουλάχιστον μια μέρα για να διαλυθεί το χλώριο.

φροντίδα χρυσόψαρου

5. Καθαριότητα

Διατηρήστε τη δεξαμενή καθαρή. Τα χρυσόψαρα είναι αρκετά ακατάστατα. Καθαρίζετε τακτικά τη γυάλα. Αφαιρέστε όλα τα εξαρτήματα, καθαρίστε κάθε βρωμιά.

6. Η τροφή

Σε αντίθεση με εμάς, πρέπει να ταΐζονται μόνο μία φορά την ημέρα. Μπορείτε να αγοράσετε φαγητό σε pet shop. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν δεν ξέρετε τι να αγοράσετε. Δώστε στο ψάρι κάποια ποικιλία, ταΐζοντάς του και τις νιφάδες και τους κόκκους. Προσοχή: Θα τρώνε μέχρι να αυτοκτονήσουν, οπότε ταΐστε τα μόνο ποσότητες που μπορούν να αντέξουν.

7. Ασφάλεια

Κρατήστε τα ψάρια σας ασφαλή. Μην ψεκάζετε εντομοαπωθητικά στο δωμάτιο όπου βρίσκεται η γυάλα σας. Αυτό μπορεί να δηλητηριάσει τα ψάρια σας. Μην χρησιμοποιείτε μέταλλα στη δεξαμενή σας – το μέταλλο διαλύεται και μπορεί να δηλητηριάσει τα ψαράκια σας. Αντικείμενα από παραλίες και λίμνες μεταφέρουν βακτήρια που προκαλούν ασθένειες – μακριά από αυτά. Το χτύπημα στο γυαλί και οι ξαφνικοί δυνατοί θόρυβοι μπορεί να αγχώσουν τα χρυσόψαρά σας.

8. Σημάδια αρρώστιας

Δώστε μεγάλη προσοχή στα ψάρια σας. Εξοικειωθείτε με την κανονική του συμπεριφορά, αυτό θα σας διευκολύνει να παρατηρήσετε πότε κάτι δεν πάει καλά. Ένα τρεμάμενο σώμα, το συνεχές ξύσιμο σε αντικείμενα στη δεξαμενή, το λαχανί στην επιφάνεια και το ασυνήθιστο κολύμπι είναι σημάδια ότι το ψάρι σας μπορεί να είναι άρρωστο.

9. Κοινές παθήσεις

Οι πιο συχνές παθήσεις είναι: δυσκοιλιότητα, μύκητες, σήψη πτερυγίων, σκουλήκι και ψείρες. Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα που αγοράζονται από pet shop. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι.

Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν στην φροντίδα του χρυσόψαρού σας εύκολα, χωρίς άγχος.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed