Image Alt

My Pet

Η θερμοκρασία του νερού στα χρυσόψαρα

Χρυσόψαρα και Καλοκαίρι: Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία νερού

Τα χρυσόψαρα είναι από τα πιο δημοφιλή και ήσυχα κατοικίδια σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, λίγα γνωρίζουμε για το πώς να τα προστατεύσουμε και να τα φροντίσουμε σωστά. Τώρα που έρχεται το καλοκαίρι και η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την επιβίωση και υγεία των κατοικιδίων μας. Πώς φροντίζουμε, λοιπόν, τα κατοικίδιά μας όταν έχει καύσωνα και ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού;

Η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού για τα χρυσόψαρά μας

Η θερμοκρασία του νερού μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στα ψάρια σας. Το λάθος νερό μπορεί να κάνει τα χρυσόψαρα σας ευπαθή σε ασθένειες. Η καλύτερη θερμοκρασία του νερού για τα χρυσόψαρα είναι μεταξύ 23-24 βαθμών Κελσίου. Αν και τα χρυσόψαρα μπορούν να ζήσουν σε θερμοκρασίες έως και 30 βαθμούς Κελσίου, συνιστάται να διατηρούνται σε αυτό το εύρος. Το χρυσόψαρο μπορεί να υποστεί άγχος σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Αρέσει στα χρυσόψαρα το ζεστό νερό;

Τα χρυσόψαρα είναι ψάρια κρύου νερού και σε κάποιο βαθμό μπορούν να αντέξουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών θερμοκρασιών, τόσο σε εσωτερικούς χώρους (ενυδρείο) όσο και σε εξωτερικές λιμνούλες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στο περιβάλλον τους.

Εάν το νερό της γυάλας είναι πολύ δροσερό, το χρυσόψαρο θα κολυμπήσει πιο αργά από το κανονικό και σίγουρα θα δείξει λιγότερο ενδιαφέρον για οποιαδήποτε δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένου του φαγτού. Μειώνει το επίπεδο απόδοσής τους στο νερό. Επίσης, εάν το νερό της δεξαμενής είναι πολύ ζεστό, εκθέτει το χρυσόψαρο σας σε ασθένειες. Ένα παράδειγμα είναι η νόσος της ουροδόχου κύστης. Τα χρυσόψαρα είναι χαρούμενα όταν ζουν σε κανονικό εύρος θερμοκρασίας.

Τα χρυσόψαρα στην κατάλληλη θερμοκρασία του νερού

Το νερό του ενυδρείο το καλοκαίρι

Τα χρυσόψαρα έχουν πολύ καλή απόδοση στα ενυδρεία, αρκεί να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συνιστάται επίσης να αλλάζετε συχνά το κρύο νερό. Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Η διατήρηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 21 βαθμούς Κελσίου είναι ιδανική για την υγεία του χρυσόψαρου όλο το χρόνο. Τους καλοκαιρινούς μήνες, το πιο δροσερό νερό θα παραμείνει στον πυθμένα της λίμνης (υπολίμνιον) με πιο ζεστό νερό στην επιφάνεια (επιλίμνιον).

Το υπολιμνίον περιέχει περισσότερο διαλυμένο οξυγόνο από το επιλίμνιο, και έτσι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μην εκπλαγείτε όταν το χρυσόψαρο σας περνάει περισσότερο χρόνο στον πυθμένα της λίμνης όπου το οξυγόνο είναι άμεσα διαθέσιμο.

Αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο το χρυσόψαρο σας αλλά και οποιονδήποτε άλλο οργανισμό υπάρχει, από φυτά μέχρι βακτήρια. Αυτό συμβαίνει απλώς επειδή δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 30°C) μπορούν να βλάψουν το χρυσόψαρο σας.

Τρόποι να δροσίσουμε το νερό των χρυσόψαρών μας σε περίοδο καύσωνα

  • Προσπαθήστε να αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως
  • Αφαιρέστε το καπάκι από τη γυάλα/ενυδρείο
  • Τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα κοντά στο ενυδρείο
  • Βάλτε παγοκύστες στο νερό να επιπλέουν για να κρυώσει

Όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιείτε, να έχετε πάντα υπόψη σας ότι η γρήγορη αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού είναι επιβλαβής για τα ψάρια σας. Το καλοκαίρι, απλώς προσπαθήστε να διατηρήσετε το ενυδρείο σας δροσερό.

Ποια θερμοκρασία είναι πολύ κρύα για τα χρυσόψαρα;

Τα χρυσόψαρα είναι ψάρια κρύου νερού που ζουν σε δροσερές λίμνες, ρυάκια και ποτάμια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διατηρούνται σε κρύο νερό. Όταν η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ κρύα, το χρυσόψαρο θα σταματήσει να τρώει και μπορεί ακόμη και να πέσει σε χειμερία νάρκη ή να πεθάνει. Όταν η θερμοκρασία του νερού πέσει κάτω από 10-13°C είναι πολύ κρύο για τα χρυσόψαρα. Μόλις συμβεί αυτό, το χρυσόψαρο θα προετοιμαστεί για χειμερία νάρκη. Ωστόσο, με τη βοήθεια ενός θερμοστάτη ρύθμισης θερμοκρασίας και ενός θερμομέτρου, μπορείτε να διαχειριστείτε και να ρυθμίσετε αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του νερού.

Πώς να ελέγξετε τη θερμοκρασία του νερού

Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα θερμόμετρο νερού. Για ακριβείς μετρήσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο τρόπους. Από τη μία, χρησιμοποιήστε ένα πλωτό θερμόμετρο νερού για τη μέτρηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια και χρησιμοποιήστε επίσης ένα υποβρύχιο θερμόμετρο για τη μέτρηση της θερμοκρασίας σε βαθύτερες περιοχές. Για να ενισχύσετε την ακρίβεια, ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ και, στη συνέχεια, υπολογίστε τη μέση τιμή.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed