Image Alt

My Pet

Εικόνα από χρυσόψαρα και τη φροντίδα τους

Χρυσόψαρα: Πώς να τα κρατήσετε χαρούμενα και υγιή

Τα χρυσόψαρα είναι συχνά το πρώτο κατοικίδιο για τα παιδιά επειδή είναι φθηνά και εύκολα στη φροντίδα τους. Ωστόσο, η παραδοσιακή μέθοδος να αγοράζετε ένα μικρό μπολ, να το γεμίζετε με νερό και να προσθέτετε λίγη τροφή πότε πότε δεν είναι μόνο ανθυγιεινό για τα ψάρια, αλλά μπορεί επίσης να αποδειχθεί μοιραίο. Αφιερώνοντας χρόνο για να μάθετε τον καλύτερο τρόπο για να κρατάτε τα χρυσόψαρα ζωντανά και χαρούμενα θα σας βοηθήσει να φέρετε αυτούς τους χαριτωμένους συντρόφους στο σπίτι σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα είδη χρυσόψαρου κι η συμβίωσή τους

Τα χρυσόψαρα κυκλοφορούν σε εκατοντάδες ποικιλίες. Μερικοί τύποι χρυσόψαρου μπορούν να ζήσουν 25 χρόνια ή περισσότερο. Μερικά είναι μεγαλύτερα και άλλα είναι μικρότερα. Μερικά είναι πιο σκληρά, ενώ άλλα είναι πιο ευαίσθητα. Για να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο για το σπίτι σας, μιλήστε με εξειδικευμένο ειδικό ψαριών, όπως έναν σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή ένα κατάστημα που πουλάνε μόνο κατοικίδια ψάρια.

Καλό είναι να ζητήσετε συμβουλές για τον καλύτερο εξοπλισμό, την τροφή και τα φροντίδα για τα ψάρια. Εάν πρόκειται να βάλετε διαφορετικούς τύπους ψαριών στο ενυδρείο σας, βεβαιωθείτε ότι οι διάφοροι τύποι χρυσόψαρου είναι συμβατοί και όχι ανταγωνιστικοί.

Το μέγεθος του ενυδρείου

Αν και πιθανότατα έχετε δει πολλά χρυσόψαρα που φυλάσσονται σε μικρά μπολ, τα χρυσόψαρα χρειάζονται χώρο για να αναπτυχθούν και να κολυμπήσουν. Ένα μικρό μπολ μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ενός ψαριού. Σχεδιάστε να ξεκινήσετε με ένα ενυδρείο τουλάχιστον 37 λίτρα για ένα ψάρι, μετακομίζοντας σε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο καθώς μεγαλώνει.

Ενώ μπορείτε να ξεκινήσετε με δύο έως τέσσερα χρυσόψαρα σε ένα ενυδρείο 37 λίτρων σύντομα θα θέλετε να τα μεταφέρετε σε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο όπου μπορούν να κολυμπήσουν και να αναπτυχθούν. Μόλις φτάσουν περίπου 6 μέτρα σε μήκος, σχεδιάστε να τα μετακινήσετε σε ένα μεγαλύτερη ενυδρείο. Σχεδιάστε να έχετε περίπου 75 λίτρα νερού ανά ενήλικο ψάρι.

Μην ξεχνάτε ότι όσο περισσότερα αντικείμενα προσθέτετε σε μια δεξαμενή, όπως φίλτρο, βράχια και τοπία, τόσο περισσότερο τα αντικείμενα και τα ψάρια θα εκτοπίζουν το νερό. Έτσι, η τοποθέτηση δύο ψαριών και ενός ή περισσότερων αντικειμένων σε μια δεξαμενή 37 λίτρων σημαίνει ότι η δεξαμενή δεν θα έχει 37 λίτρα νερού μέσα.

Εικόνα από χρυσόψαρα

Τι γίνεται με το νερό;

Τα υγιή ψάρια χρειάζονται «καθρό νερό». Όταν το νερό τους δεν διατηρείται, τα ψάρια μπορεί να αναπτύξουν ασθένειες λόγω βακτηριακών προβλημάτων. Επειδή τα χρυσόψαρα εκκρίνουν ορισμένες ορμόνες που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους, ένα μικρό ενυδρείο μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάπτυξη. Με μεγαλύτερα ενυδρεία, αυτές οι ορμόνες μπορούν να διαλυθούν και δεν θα βλάψουν τα ψάρια.

Θα πρέπει επίσης να αλλάζετε το νερό συχνά γιατί τα χρυσόψαρα ανακουφίζονται κι είναι καλό για τη φροντίδα τους. Ιδανικά πρέπει να αλλάξετε το νερό μόλις αρχίσει να θολώνει. Όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο και όσο περισσότερα ψάρια έχετε μέσα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για ένα φίλτρο για τον αερισμό και την οξυγόνωση του νερού. Διατηρήστε τη θερμοκρασία του νερού μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου με βάση διαφορετικές συστάσεις θερμοκρασίας νερού για διαφορετικές ποικιλίες χρυσόψαρου.

Επιλέξτε το σωστό φαγητό

Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή φροντίδα των χρυσόψαρων. Αναζητήστε τροφή ειδικά σχεδιασμένη για χρυσόψαρα. Μιλήστε με έναν ειδικό στα ψάρια εάν δεν είστε σίγουροι. Δώστε στα ψάρια σας μια ποικίλη δίαιτα με νιφάδες ψαριού, κρυσταλλική τροφή ψαριών και ζωντανές ή κατεψυγμένες γαρίδες άλμης.

Ακόμα κι αν σκοπεύετε να παραγγείλετε την ψαροτροφή σας μέσω Διαδικτύου, μπορείτε ακόμα να καλέσετε ένα εξειδικευμένο κατάστημα ψαριών για να ζητήσετε συμβουλές. Ένας ειδικός μπορεί όχι μόνο να προτείνει τη σωστή τροφή για τα χρυσόψαρα σας αλλά μπορεί επίσης να σας δώσει συμβουλές για το πόσο να ταΐζετε τα ψάρια και πόσο συχνά.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed