Image Alt

My Pet

χρυσόψαρα

Χρυσόψαρα: Πόσο καλά γνωρίζεις αυτά τα χαριτωμένα ψαράκια;

Σας αρέσουν τα χρυσόψαρα; Ως κατοικίδια έχουν κάποιους που τα λατρεύουν και άλλους που είναι σχετικά αδιάφοροι. Τα χρυσόψαρα είναι τα πιο γνωστά ψάρια που εκτρέφονται ως κατοικίδια. Έχουν καταγωγή από την Ανατολική Ασία, και συγκεκριμένα την Κίνα, όπου συνήθως φυλάσσονταν σε διακοσμητικές λίμνες και υδάτινους κήπους κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα κρατούσαν στις λίμνες τους καθώς τα θεωρούσαν σημάδια τύχης. Άλλοι ως επίδειξη μεγαλείου, τα είχαν ακόμη και μέσα σε περίτεχνα και φανταχτερά ενυδρεία! Στην Ευρώπη μεταφέρθηκαν τη δεκαετία του 1620, όπου έγιναν πολύ δημοφιλή και κοσμούσαν τα σαλόνια των πλουσίων μέσα σε φανταχτερά ενυδρεία ή δεξαμενές.

Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία για τα χρυσόψαρα που ίσως δεν γνωρίζουμε.

1. Τι είδους ζώο είναι το χρυσόψαρο και σε ποια κατηγορία ανήκει;

Το κοινό χρυσόψαρο είναι ένα ψάρι που πιστεύεται ότι ανήκει στην οικογένεια των κυπρίνων, αλλά σύγχρονες έρευνες και μελέτες δείχνουν ότι το χρυσόψαρο είναι εγγενές στη νότια Κίνα. Έχει λαμπερά μεταλλικά χρυσά λέπια στο σώμα του και έχει την ικανότητα να μεγαλώνει ξανά τα πτερύγια του, όπως τα περισσότερα ψάρια. Πολλοί είναι αυτοί που τα έχουν ως κατοικίδια και έτσι η εκτροφή τους γίνεται κυρίως σε αιχμαλωσία. Τα χρυσόψαρα πρέπει να λαμβάνουν καλής ποιότητας τροφή για ψάρια και αιμοσκώληκες και η δεξαμενή τους να καθαρίζεται τακτικά. Το νερό της δεξαμενής πρέπει να είναι σε κανονική θερμοκρασία.

Είναι απαραίτητο να τα φροντίζετε σωστά για να διασφαλίσετε ότι έχουν καλή υγεία και μπορούν να ζήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι καλό είναι να εγκαταστήσετε φίλτρο αλλά και υδρόβια φυτά στο ενυδρείο του χρυσόψαρου. Είναι πολύ ευαίσθητα και όταν εκπαιδεύονται καλά μπορούν να δώσουν μια πολύ καλή ανταπόκριση ανεβαίνοντας στην επιφάνεια για να τα ταΐσουν οι ιδιοκτήτες τους και επίσης κρύβονται όταν βλέπουν έναν ξένο. Αυτό είναι εντυπωσιακό καθώς, σε αντίθεση με άλλα ψάρια, τα χρυσόψαρα έχουν μια εντυπωσιακή μνήμη και μπορούν να ανακαλέσουν μέχρι και τρεις μήνες, πράγμα που θεωρείται εξαιρετικό για ένα ψάρι! Επίσης, συνήθως τους αρέσει να ζουν μόνα τους χωρίς να νιώθουν μοναξιά.

2. Τι είναι ο βιότοπος του χρυσόψαρου;

Το χρυσόψαρο είναι ψάρι κρύου νερού και μπορεί να επιβιώσει σε κρύο νερό, αν και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατό του. Ήταν ένα πολύ δημοφιλές ψάρι λίμνης από την αρχαιότητα στην Κίνα καθώς και σε άλλα μέρη. Στο φυσικό περιβάλλον της λίμνης, το χρυσόψαρο απαιτεί υδρόβια φυτά για οξυγόνο και θερμοκρασία νερού που είναι κατάλληλη για αυτά. Δεδομένου ότι τα χρυσόψαρα εκτρέφονται ως επί το πλείστον σε δεξαμενές ή ενυδρεία, είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε και να αλλάζετε το νερό από καιρό σε καιρό ή να τοποθετείτε ένα φίλτρο στη δεξαμενή γιατί αν δεν καθαριστούν, αυτό μπορεί να οδηγήσει στον θάνατό τους.

3. Πόσο ζει ένα χρυσόψαρο;

Όταν βρίσκονται σε μια γυάλα, μπορεί να ζήσουν έως και 10 χρόνια ή περισσότερο. Όταν βρίσκονται στη φύση, η διάρκεια ζωής τους μπορεί να είναι περίπου πέντε έως οκτώ χρόνια.

4. Πώς αναπαράγονται;

Τα περισσότερα χρυσόψαρα αναπαράγονται σε αιχμαλωσία, η αναπαραγωγή πραγματοποιείται γενικά την άνοιξη όταν η θερμοκρασία του νερού αλλάζει σε ένα ορισμένο επίπεδο. Τα αρσενικά κυνηγούν τα θηλυκά που κουβαλούν αυγά για να τα χτυπήσουν και να απελευθερώσουν τα αυγά τους. Τα κολλώδη αυγά προσκολλώνται σε υδρόβια φυτά και το αυγό εκκολάπτεται σε 48-72 ώρες. Η ανάπτυξη εμφανίζεται μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Κατά την αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία, συνιστάται να διαχωρίζετε τα μικρά από τα ενήλικα ψάρια καθώς είναι γνωστό ότι τρώνε τα μικρά τους! Το χρυσόψαρο μπορεί να διασταυρωθεί με άλλα μέλη του γένους Carassius, όπως το koi και ο κοινός κυπρίνος.

5. Πώς είναι τα χρυσόψαρα;

Τα χρυσόψαρα έχουν ως επί το πλείστον πορτοκαλοκίτρινο ή κόκκινο χρώμα. Αρχικά, όταν ο κυπρίνος εξημερώθηκε για πρώτη φορά είχε ασημί χρώμα, λόγω του χρόνου και των μεταλλάξεων του γονιδίου, αυτό άλλαξε σε χρυσό ή κίτρινο και πορτοκαλί κυπρίνο που γνωρίζουμε σήμερα! Σχετίζονται με τα koi που ανήκουν στο ίδιο είδος. Τα περισσότερα από αυτά έχουν χρυσαφένιο σώμα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν κίτρινες, πορτοκαλί ή κόκκινες κηλίδες.

Έχετε δει ποτέ χρυσόψαρο με διογκωμένα μάτια; Αυτά είναι γνωστά ως τα μάτια φούσκες των ψαριών! Τα χρυσόψαρα έχουν δύο σετ  πτερύγια σε ζευγάρια και τρία σετ μονά πτερύγια. Έχουν την ικανότητα όταν σαπίζουν να αναπτύσσουν ξανά νέα πτερύγια. Δεν έχουν δόντια κι έτσι συνθλίβουν το φαγητό τους στο λαιμό τους. Τα μωρά χρυσόψαρα γεννιούνται με χρώμα καφέ μεταλλικό και με την ανάπτυξη αποκτούν το περιβόητο χρυσαφένιο χρώμα τους! Η βασική διαφορά μεταξύ του χρυσόψαρου και του κυπρίνου με τον οποίο σχετίζονται είναι στο στόμα τους.

6. Πώς επικοινωνούν;

Τα χρυσόψαρα χρησιμοποιούν τις πλευρικές τους γραμμές για να ανιχνεύσουν κυματισμούς και αλλαγές στην κίνηση, τις χρησιμοποιούν ακόμη και για να φλερτάρουν μεταξύ τους! Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι συντονίζονται μεταξύ τους, μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία άλλων χρυσόψαρων, σημάδι ότι είναι συντονισμένοι και επικοινωνούν μεταξύ τους.

χρυσόψαρα

7. Ποιο είναι το μέγεθος ενός χρυσόψαρου;

Όταν τα χρυσόψαρα διατηρούνται σε μικρά ενυδρεία, μπορεί να μεγαλώσουν μόνο μέχρι 2,5-5 cm, αλλά όταν διατηρούνται σε μεγαλύτερο ενυδρείο τείνουν να μεγαλώνουν έως και 15 cm. Όταν διατηρούνται σε λίμνες μπορούν να μεγαλώσουν έως και 36 cm!

8. Πόσο γρήγορα μπορεί να κολυμπήσει ένα χρυσόψαρο;

Είναι αρκετά αργοί κολυμβητές είτε ζουν σε ενυδρεία είτε σε νερό λίμνης.

9. Πόσο ζυγίζει ένα χρυσόψαρο;

Ένα κανονικό κατοικίδιο χρυσόψαρο μπορεί να ζυγίζει περίπου 0,22 κιλά, αν φυλάσσεται σε ενυδρείο, αλλά αν φυλάσσεται σε μεγάλες δεξαμενές ή λίμνες μπορεί να ζυγίζει περίπου 0,14-0,25 κιλά.

10. Τι τρώνε;

Όταν τα χρυσόψαρα βρίσκονται στη φύση, η διατροφή τους είναι ακριβώς όπως τα άλλα είδη κοινών χρυσόψαρων, αναζητούν και τρέφονται με καρκινοειδή, έντομα και φυτική ύλη. Σε αιχμαλωσία στο ενυδρείο, τρέφονται συνήθως με τροφή ψαριών και μπορούν επίσης να χωνέψουν τα μπιζέλια χωρίς το κέλυφός τους, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα σκουλήκια αίματος. Τα χρυσόψαρα θα τρώνε συνεχώς και θα παράγουν πολλά περιττώματα, επομένως πρέπει να φροντίζετε για το πόση τροφή δίνετε στα χρυσόψαρα σας καθώς η υπερκατανάλωση τροφής και οι τοξίνες στο περιβάλλον τους μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατό τους. Οι γαρίδες άλμης μπορούν επίσης να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή ενός χρυσόψαρου.

11. Είναι καλό το χρυσόψαρο ως κατοικίδιο;

Ναι, ένα χρυσόψαρο είναι εξαιρετικό κατοικίδιο. Αρχικά δεν είναι επικίνδυνο. Είναι πολύ φιλικό και μπορεί επίσης να επιβιώσει με άλλα είδη ψαριών όπως το rudd, το tench, το orfe και το koi. Κολυμπούν, παίζουν και εξερευνούν όλη μέρα. Τα χρυσόψαρα έχουν εξαιρετικές δεξιότητες συνειρμικής μάθησης και είναι κοινωνικά. Τα κατοικίδια χρυσόψαρα μπορούν να αναγνωρίσουν τους ιδιοκτήτες τους και αν εκπαιδευτούν, μπορούν να τα δείτε να κολυμπούν μέχρι την επιφάνεια του νερού, ώστε να τα ταΐζετε κατευθείαν από το χέρι σας! Τα χρυσόψαρα έχει επίσης παρατηρηθεί ότι αντιδρούν σε διαφορετικούς ήχους και μπορούν να εκπαιδευτούν να αναγνωρίζουν φωτεινά σήματα. Ωστόσο, θα πρέπει να τα φροντίζετε καλά αλλάζοντας τακτικά το νερό της δεξαμενής και να μην τα ταΐζετε υπερβολικά για να έχουν καλή υγεία και μεγάλη διάρκεια ζωής καθώς και να μην τ’ αγγίζετε γιατί μπορεί να καταστραφεί η προστατευτική μεμβράνη στο δέρμα τους.

12. Μπορούν τα χρυσόψαρα να ζήσουν χωρίς μάτια;

Ναι, ένα χρυσόψαρο μπορεί να ζήσει χωρίς μάτια. Ακόμα κι αν ένα χρυσόψαρο τυφλωθεί στα μάτια, μπορεί να συνεχίσει να ζει λόγω της ικανότητάς του να αισθάνεται το περιβάλλον του χρησιμοποιώντας πλευρικές γραμμές, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μάτια του. Μπορεί ακόμη και να αισθανθεί τους ιδιοκτήτες τους. Εάν το ψάρι έχει τυφλωθεί και δυσκολεύεται να φάει τροφή, θα πρέπει να τρέφεται με σφαιρίδια που βυθίζονται.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed