Image Alt

My Pet

Σε εικόνα χρυσόψαρο που έχει ασθένεια της νηκτικής κύστης

Χρυσόψαρο: Γιατί κολυμπάει πλάγια και κάθεται κάτω

Παρατηρείτε ότι το χρυσόψαρό σας κολυμπάει πλάγια και κάθεται στον πάτο του ενυδρείου; Έχετε παρατηρήσει μία παράξενη και διαφορετική συμπεριφορά από το κατοικίδιό σας που σας ανησυχεί; Τα χρυσόψαρα είναι αρκετά ευαίσθητα ζωάκια και υπάρχει μία ασθένεια που είναι αρκετά συχνή. Ο λόγος για την ασθένεια της νηκτικής κύστης. Τι είναι αυτό; Ας δούμε αναλυτικά τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Η ασθένεια της νηκτικής κύστης – ή swim bladder στα αγγλικά – είναι μια κατάσταση κατά την οποία η νηκτική κύστη δεν λειτουργεί σωστά λόγω διαφόρων πιθανών παραγόντων. Η νηκτική κύστη είναι ένα εσωτερικό όργανο γεμάτο με αέριο που βοηθά ένα οστεώδες ψάρι να διατηρήσει την άνωσή του. Η διαταραχή αναφέρεται σε μια μείξη προβλημάτων που επηρεάζουν την νηκτική κύστη και όχι σε μια μεμονωμένη ασθένεια. Αν και παρατηρείται συνήθως σε χρυσόψαρα και bettas, η διαταραχή της νηκτική κύστης μπορεί να επηρεάσει σχεδόν οποιοδήποτε είδος ψαριού. Η ασθένεια είναι συχνά θεραπεύσιμη και ένα ψάρι μπορεί να έχει πλήρη ανάρρωση.

Τι είναι η ασθένεια της νηκτικής κύστης;

Η ασθένεια της νηκτικής κύστης αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία η νηκτική κύστη δεν λειτουργεί κανονικά λόγω ασθένειας, σωματικών ανωμαλιών, μηχανικών/περιβαλλοντικών παραγόντων ή για λόγους που δεν μπορούν να διαγνωστούν. Τα ψάρια που πάσχουν από αυτήν παρουσιάζουν προβλήματα με την άνωση, δηλαδή, δυσκολεύονται να ελέγξουν την ικανότητά τους να επιπλέουν ή να βυθίζονται.

Τα συμπτώματα της ασθένειας

Μερικές φορές ένας ιδιοκτήτης ψαριού μπορεί να πιστεύει ότι το ψάρι που επιπλέει ασυνήθιστα στο ενυδρείο είναι νεκρό, αλλά στην πραγματικότητα εμφανίζει συμπτώματα της ασθένειας της νηκτικής κύστης. Τα ψάρια που πάσχουν από αυτή τη διαταρραχή παρουσιάζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων που σχετίζονται κυρίως με την άνωση.

 • Βυθίζεται στον πυθμένα του ενυδρείου (ή επιπλέει με το κεφάλι του στο κάτω μέρος της δεξαμενής)
 • Επιπλέει στην επιφάνεια
 • Αγωνίζεται να μείνει όρθιο, γυρίζοντας στο πλάι ή ανάποδα
 • Έχει πρησμένη κοιλιά
 • Έχει καμπυλωτή πλάτη
 • Έχει αλλάξει η όρεξή του

Βυθίζεται / Επιπλέει στην κορυφή

Εάν η κύστη κολύμβησης είναι ξεφουσκωμένη, θα βυθιστεί στο ενυδρείο. Εάν το ψάρι έχει καταβροχθίσει πολύ αέρα από την τροφή του, αυτό μπορεί να το κάνει να επιπλέει στην κορυφή του ενυδρείου.

Αγωνίζεται να μείνει όρθιος

Ένα ψάρι που δεν έχει προβλήματα άνωσης τείνει να παραμένει στατικό και όρθιο στο νερό. Εάν το ψάρι σας παλεύει να μείνει όρθιο, θα δείτε υπερβολική κίνηση των πτερυγίων που χρησιμοποιεί για να προσπαθήσει να επιπλεύσει με τον σωστό τρόπο.

Πρησμένη κοιλιά

Η συμπίεση της νηκτικής κύστης μπορεί να ωθήσει το ψάρι να κολυμπήσει με διογκωμένο στομάχι. Η πεπτική διαδικασία του ψαριού  διαταράσσεται λόγω αυτής της διαταραχής και μπορεί να προκαλέσει μεγέθυνση της κοιλιάς.

Καμπυλωτή πλάτη

Εάν η κοιλιά του ψαριού είναι φουσκωμένη, άλλα όργανα σπρώχνονται στην άκρη, γεγονός που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει την καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης.

Αλλαγή στην όρεξή του

Τα ασθενή ψάρια μπορεί να τρώνε κανονικά ή να μην έχουν καθόλου όρεξη. Εάν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα άνωσης, τα ψάρια μπορεί να μην είναι σε θέση να τραφούν κανονικά ή ακόμη και να μην φτάσουν στην επιφάνεια του νερού.

Αιτίες της ασθένειας

Αυτή η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από πολλά προβλήματα, που εκτείνονται από το περιβάλλον έως τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 • Γρήγορη κατανάλωση φαγητού, υπερκατανάλωση τροφής, δυσκοιλιότητα ή κατάποση αέρα – που μπορεί να προκληθεί με τις τροφές που επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού – προκαλούν πρήξιμο στην κοιλιά και μετατοπίζουν την νηκτική κύστη. Η κατανάλωση λυοφιλοποιημένης ή ξηρής τροφής σε νιφάδες που διογκώνεται όταν βραχεί μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγέθυνση του στομάχου ή του εντερικού σωλήνα.
 • Άλλα κοιλιακά όργανα μπορεί να πρηστούν και να επηρεάσουν την νηκτική κύστη. Οι κύστες στα νεφρά, οι εναποθέσεις λίπους στο συκώτι ή η δέσμευση αυγών σε θηλυκά ψάρια μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο πρήξιμο ώστε να επηρεάσει την νηκτική κύστη.
 • Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε διεύρυνση του γαστρεντερικού σωλήνα που ασκεί πίεση στην νηκτική κύστη.
 • Παράσιτα ή βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή της κύστης.
 • Περιστασιακά ένα δυνατό χτύπημα από το χτύπημα ενός αντικειμένου στο ενυδρείο, ενός καβγά ή πτώσης μπορεί να βλάψει την νηκτική κύστη.
 • Σπάνια τα ψάρια γεννιούνται με γενετικές ανωμαλίες που επηρεάζουν την νηκτική κύστη, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι συνήθως παρόντα σε νεαρή ηλικία.

Χρυσόψαρο με ασθένεια της νηκτικής κύστης

Διάγνωση της ασθένειας της νηκτικής κύστης

Τυπικά, η διαταραχή της κύστης κολύμβησης διαγιγνώσκεται στο σπίτι με την παρατήρηση των συμπτωμάτων. Εάν παρατηρήσετε ότι το χρυσόψαρό σας ή το ψάρι ενυδρείου σας κολυμπάει πλάγια, κάθεται στον πάτο ή στην επιφάνεια, τότε πιθανώς πάσχει από αυτή τη διαταραχή. Ωστόσο, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο που ειδικεύεται στα υδρόβια κατοικίδια. Εάν το κάνετε, ο μόνος τρόπος για τη σωστή διάγνωση της νηκτικής κύστης είναι με μια ακτινογραφία. Η ακτινογραφία θα δείξει το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση της κύστης, καθώς κι εάν υπάρχει οποιοδήποτε υγρό ή άλλες ανωμαλίες στο εσωτερικό της νηκτικής κύστης. Μια ακτινογραφία μπορεί επίσης να δείξει εάν υπάρχει άλλη ανάπτυξη ή ασθένεια που πιέζει ή μετατοπίζει την κύστη.

Πώς να την αντιμετωπίσετε

Η θεραπεία περιλαμβάνει αλλαγή του νερού, αλλαγές στη διατροφή και πιθανά αντιβιοτικά. Με τους παρακάτω τρόπους αντιμετώπισης το χρυσόψαρό σας μπορεί να επανέλθει και να σταματήσει να κολυμπάει πλάγια.

Μην ταϊσετε το ψάρι σας για λίγες μέρες

Εάν πιστεύετε ότι ένα πρησμένο στομάχι ή έντερο είναι η αιτία της διαταραχής, ο πρώτος τρόπος δράσης είναι να μην ταΐσετε τα ψάρια για τρεις ημέρες.

Διορθώστε τη θερμοκρασία του νερού

Όσο το ψάρι σας μένει νηστικό, αυξήστε τη θερμοκρασία του νερού στους 25,5 – 26,6 βαθμούς Κελσίου και αφήστε το εκεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Δώστε του αρακά

Την τέταρτη μέρα ταΐστε το ψάρι σας με ένα μαγειρεμένο και ξεφλουδισμένο μπιζέλι. Τα κατεψυγμένα μπιζέλια είναι ιδανικά για αυτό, καθώς μπορούν να ψηθούν στο φούρνο μικροκυμάτων ή να βραστούν για λίγα δευτερόλεπτα για να ξεπαγώσουν. Αφαιρέστε τη φλούδα και μετά σερβίρετε τον αρακά στο ψάρι. Μπορείτε να συνεχίσετε να ταΐζετε ένα μπιζέλι την ημέρα για μερικές ημέρες και στη συνέχεια να αλλάξετε σε μια τροφή κατάλληλη για το είδος, αλλά αποφύγετε τις νιφάδες ή τα πέλλετ που επιπλέουν.

Αντιβιοτικά

Εάν μια λοίμωξη πιστεύετε ότι είναι η αιτία της ασθένειας της νηκτικής κύστης ενός ψαριού, η θεραπεία με ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος μπορεί να βοηθήσει και για αυτό θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

Άλλες υποστηρικτικές θεραπείες

Διατηρήστε το νερό ιδιαίτερα καθαρό και τις θερμοκρασίες μεταξύ 26 και 27 βαθμών Κελσίου.

Προσθέστε μια μικρή ποσότητα αλατιού στο ενυδρείο.

Μειώστε τη στάθμη του νερού για να διευκολύνετε την κίνηση των ψαριών μέσα στο ενυδρείο.

Εάν το ασθενές ψάρι επιπλέει με μέρος του σώματός του συνεχώς εκτεθειμένο στον αέρα, η εφαρμογή λίγης κρέμας νερού Stress Coat (που βοηθά στη βελτίωση της γλοιώδους τριχώματος του ψαριού) μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ανάπτυξης πληγών και κοκκινισμένων κηλίδων.

Πώς να κάνετε πρόγνωση

Μερικές φορές, η διαταραχή της νηκτικής κύστης είναι μόνο μια προσωρινή κατάσταση που ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Τα ψάρια με αυτή τη διαταραχή έχουν πρόβλημα με την διατροφή, το οποίο μπορεί να είναι θανατηφόρο, επομένως μπορεί να χρειαστεί να ταΐσετε το ψάρι σας με το χέρι εάν έχει σημαντικά προβλήματα με την κίνηση. Δυστυχώς, πολλές περιπτώσεις διαταραχής της κύστης δεν ανταποκρίνονται σε κανένα είδος θεραπείας. Εάν το ψάρι δεν αναρρώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα περίπου μίας ή δύο εβδομάδων θεραπείας, η ανθρώπινη λύση μπορεί να είναι η ευθανασία.

Πώς να την αποτρέψετε

Είναι γνωστό ότι οι κακές συνθήκες νερού κάνουν τα ψάρια να είναι πιο ευαίσθητα σε μολύνσεις. Η διατήρηση της δεξαμενής καθαρή και η τακτική αλλαγή νερού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ασθένειας της νηκτικής κύστης.

Η διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού λίγο υψηλότερη θα βοηθήσει την πέψη και πιθανώς θα αποφύγει τη δυσκοιλιότητα.

Ταΐστε μόνο τροφές υψηλής ποιότητας και σκεφτείτε να μουλιάζετε τις αποξηραμένες τροφές για λίγα λεπτά πριν το τάισμα. Πάντα να ξεπαγώνετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα καλά πριν τα τοποθετήσετε στο ενυδρείο. Για τα ψάρια που καταβροχθίζουν αέρα όταν τρέφονται από την επιφάνεια, δοκιμάστε να μεταβείτε σε τροφές που βυθίζονται.

Αποφύγετε την υπερβολική σίτιση με κάθε κόστος. Ταΐστε μικρότερες μερίδες, ώστε τα ψάρια να μην μπορούν να υπερκαταναλώσουν και παρακολουθήστε τη συνολική ποσότητα που ταΐζετε όλη την εβδομάδα.

Είναι μεταδοτική η ασθένεια σε άλλα ψάρια;

Η ασθένεια της νηκτικής κύστης δεν είναι μεταδοτική από ψάρι σε ψάρι. Ωστόσο, είναι καλύτερο να μεταφέρετε το άρρωστο ψάρι σας σε ένα ξεχωριστό ενυδρείο, όπου μπορείτε να το θεραπεύσετε και να το παρατηρήσετε. Το ενυδρείο πρέπει να είναι άδειο από χαλίκι ή φυτά, ώστε να μπορείτε να δείτε καθαρά πώς τα πάει το ψάρι. Χρησιμοποιήστε γλυκό νερό και μην χρησιμοποιείτε νερό από το ενυδρείο από το οποίο προήλθαν τα ψάρια γιατί το νερό θα μπορούσε να έχει προκαλέσει το πρόβλημα.

Εάν παρατηρήσετε ότι το χρυσόψαρό σας κολυμπάει πλάγια, κάθεται στον πάτο ή συμπεριφέρεται περίεργα αναλάβετε αμέσως δράση.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed