Image Alt

My Pet

Γνωρίστε καλύτερα τα χρυσόψαρα

Γνωρίστε καλύτερα τα χρυσόψαρα

Σας αρέσουν τα χρυσόψαρα; Ως κατοικίδια, κάποιοι τα λατρεύουν και για άλλους είναι αδιάφορα. Τα χρυσόψαρα είναι τα πιο γνωστά ψάρια που εκτρέφονται ως κατοικίδια. Έχουν καταγωγή από την Ανατολική Ασία, και συγκεκριμένα την Κίνα, όπου συνήθως φυλάσσονταν σε διακοσμητικές λίμνες και υδάτινους κήπους κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα κρατούσαν στις λίμνες τους καθώς τα θεωρούσαν καλότυχα. Άλλοι ως επίδειξη πλούτου, τα είχαν ακόμη και μέσα σε περίτεχνα και φανταχτερά ενυδρεία! Στην Ευρώπη μεταφέρθηκαν τη δεκαετία του 1620, όπου έγιναν πολύ δημοφιλή και κοσμούσαν τα σαλόνια των πλουσίων.

Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία, που ίσως δεν γνωρίζουμε.

Ιδανική θερμοκρασία και τροφή

Το κοινό χρυσόψαρο είναι ένα ψάρι που πιστεύεται ότι ανήκει στην οικογένεια των κυπρίνων, αλλά σύγχρονες έρευνες και μελέτες δείχνουν ότι το χρυσόψαρο είναι εγγενές στη νότια Κίνα. Έχει λαμπερά μεταλλικά χρυσά λέπια στο σώμα του και έχει την ικανότητα να μεγαλώνει ξανά τα πτερύγια του, όπως τα περισσότερα ψάρια. Πολλοί είναι αυτοί που τα έχουν ως κατοικίδια και έτσι η εκτροφή τους γίνεται κυρίως σε αιχμαλωσία. Πρέπει να λαμβάνουν καλής ποιότητας τροφής για χρυσόψαρα, που θα βρείτε άφθονες στα Pet Shop και και η δεξαμενή τους να καθαρίζεται τακτικά. Η καλύτερη θερμοκρασία του νερού για τα χρυσόψαρα είναι μεταξύ 23-24 βαθμών Κελσίου. Αν και τα χρυσόψαρα μπορούν να ζήσουν σε θερμοκρασίες έως και 30 βαθμούς Κελσίου, συνιστάται να διατηρούνται σε αυτό το εύρος. Το χρυσόψαρο μπορεί να υποστεί στρες σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Είναι πολύ ευαίσθητα και όταν εκπαιδεύονται καλά μπορούν να δώσουν μια πολύ καλή ανταπόκριση ανεβαίνοντας στην επιφάνεια για να τα ταΐσουν οι ιδιοκτήτες τους και επίσης κρύβονται όταν βλέπουν έναν ξένο. Αυτό είναι εντυπωσιακό καθώς, σε αντίθεση με άλλα ψάρια, έχουν εντυπωσιακή μνήμη και μπορούν να ανακαλέσουν μέχρι και τρεις μήνες, πράγμα που θεωρείται εξαιρετικό για ένα ψάρι! Επίσης, συνήθως τους αρέσει να ζουν μόνα τους χωρίς να νιώθουν μοναξιά.

Τακτικές αλλαγές νερού

Το χρυσόψαρο είναι ψάρι κρύου νερού και μπορεί να επιβιώσει σε κρύο νερό, αν και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατό του. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση ακραίων υψηλών θερμοκρασιών του νερού.

Μία άλλη συνηθισμένη αιτία ασθένειας στα χρυσόψαρα είναι η κακή ποιότητα του νερού. Οι τακτικές αλλαγές νερού μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι διατηρείτε το υγιέστερο περιβάλλον για τα χρυσόψαρά σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων, καθώς και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που δεν είναι φιλόξενο για παράσιτα και άλλα ανεπιθύμητα πλάσματα. Εάν δεν πραγματοποιείτε αλλαγές νερού σε τακτική βάση, αυξάνετε τις πιθανότητες να προσβληθούν από διάφορες ασθένειες. Είναι απαραίτητο να τα φροντίζετε σωστά για να διασφαλίσετε ότι έχουν καλή υγεία και μπορούν να ζήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γνωρίστε καλύτερα τα χρυσόψαραΠόσο ζει ένα χρυσόψαρο;

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, τα χρυσόψαρα έχουν μέση διάρκεια ζωής περίπου 10-15 χρόνια, ενώ ορισμένες ποικιλίες ζουν έως και 30 χρόνια όταν τους παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα. Δυστυχώς, πολλά χρυσόψαρα δεν φτάνουν το μέγιστο όριο ζωής τους λόγω ανεπαρκών και λάθος συνθηκών διαβίωσης.

Πώς αναπαράγονται τα χρυσόψαρα;

Τα περισσότερα χρυσόψαρα αναπαράγονται σε αιχμαλωσία, η αναπαραγωγή πραγματοποιείται γενικά την άνοιξη. Τα αρσενικά κυνηγούν τα θηλυκά που κουβαλούν αυγά για να τα χτυπήσουν και να απελευθερώσουν τα αυγά τους. Τα κολλώδη αυγά προσκολλώνται σε υδρόβια φυτά και το αυγό εκκολάπτεται σε 48-72 ώρες. Η ανάπτυξη εμφανίζεται μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Κατά την αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία, συνιστάται να διαχωρίζετε τα μικρά από τα ενήλικα ψάρια καθώς είναι γνωστό ότι τρώνε τα μωρά τους!

Τι χρώμα έχουν… τα χρυσόψαρα;

Τα χρυσόψαρα έχουν ως επί το πλείστον πορτοκαλοκίτρινο ή κόκκινο χρώμα. Αρχικά, όταν ο κυπρίνος εξημερώθηκε για πρώτη φορά είχε ασημί χρώμα, λόγω του χρόνου και των μεταλλάξεων του γονιδίου, αυτό άλλαξε σε χρυσό ή κίτρινο και πορτοκαλί κυπρίνο που γνωρίζουμε σήμερα! Σχετίζονται με τα koi που ανήκουν στο ίδιο είδος. Τα περισσότερα από αυτά έχουν χρυσαφένιο σώμα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν κίτρινες, πορτοκαλί ή κόκκινες κηλίδες.

Έχετε δει ποτέ χρυσόψαρο με διογκωμένα μάτια; Αυτά είναι γνωστά ως χρυσόψαρα φούσκες! Τα χρυσόψαρα έχουν δύο σετ πτερύγια σε ζευγάρια και τρία σετ μονά πτερύγια. Έχουν την ικανότητα όταν σαπίζουν να αναπτύσσουν ξανά νέα πτερύγια. Δεν έχουν δόντια κι έτσι συνθλίβουν το φαγητό στο λαιμό τους. Τα μωρά χρυσόψαρα γεννιούνται με χρώμα καφέ μεταλλικό και με την ανάπτυξη αποκτούν το περιβόητο χρυσαφένιο χρώμα τους! Η βασική διαφορά μεταξύ του χρυσόψαρου και του κυπρίνου με τον οποίο σχετίζονται είναι στο στόμα τους.

Πώς επικοινωνούν;

Τα χρυσόψαρα χρησιμοποιούν τις πλευρικές τους γραμμές για να ανιχνεύσουν κυματισμούς και αλλαγές στην κίνηση, τις χρησιμοποιούν ακόμη και για να φλερτάρουν μεταξύ τους! Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι συντονίζονται μεταξύ τους και μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία άλλων χρυσόψαρων..

Γνωρίστε καλύτερα τα χρυσόψαραΣε τι μέγεθος φτάνει ένα χρυσόψαρο;

Εάν διατηρούνται σε κατάλληλο περιβάλλον, τα χρυσόψαρα με μονή ουρά συνήθως φτάνουν από 25 έως 30 εκατοστά. Τα “φανταχτερά χρυσόψαρα” (ράτσα fancy) φτάνουν συνήθως τα 20 εκατοστά.

Πόσο γρήγορος κολυμβητής είναι;

Είναι αρκετά αργοί κολυμβητές, είτε ζουν σε ενυδρεία είτε σε νερό λίμνης. Υπολογίζεται ότι η μέγιστη ταχύτητα τους φτάνει τα 13 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Πόσο ζυγίζει ένα χρυσόψαρο;

Στις 16 Νοεμβρίου 2020, εντοπίστηκε χρυσόψαρο 38 εκατοστών και βάρους 4,1 κιλών, βρέθηκε σε μια λίμνη στο Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνας.

Είναι το χρυσόψαρο, ιδανικό για κατοικίδιο;

Ναι, το χρυσόψαρο είναι εξαιρετικό κατοικίδιο. Αρχικά δεν είναι επικίνδυνο. Είναι πολύ φιλικό και μπορεί επίσης να επιβιώσει με άλλα είδη ψαριών. Κολυμπούν, παίζουν και εξερευνούν όλη μέρα. Έχουν εξαιρετικές δεξιότητες συνειρμικής μάθησης και είναι κοινωνικά. Τα κατοικίδια χρυσόψαρα μπορούν να αναγνωρίσουν τους ιδιοκτήτες τους και αν εκπαιδευτούν, μπορούν να τα δείτε να κολυμπούν μέχρι την επιφάνεια του νερού, ώστε να τα ταΐζετε κατευθείαν από το χέρι σας! Τα χρυσόψαρα έχει επίσης παρατηρηθεί ότι αντιδρούν σε διαφορετικούς ήχους και μπορούν να εκπαιδευτούν να αναγνωρίζουν φωτεινά σήματα. Ωστόσο, θα πρέπει να τα φροντίζετε καλά αλλάζοντας τακτικά το νερό της δεξαμενής και να μην τα ταΐζετε υπερβολικά για να έχουν καλή υγεία και μεγάλη διάρκεια ζωής καθώς και να μην τ’ αγγίζετε γιατί μπορεί να καταστραφεί η προστατευτική μεμβράνη στο δέρμα τους.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed