Image Alt

My Pet

xrysopsaro ypnos (1)

Κοιμούνται τα χρυσόψαρα;

Τα χρυσόψαρα είναι εξαιρετικά δημοφιλή κατοικίδια, είτε ζουν σε ενυδρείο μέσα στο σπίτι, είτε σε λίμνη έξω στην αυλή. Υπάρχει, όμως, ένα ερώτημα που θέτουν συχνά όσοι έχουν στην κατοχή τους αυτά τα μικρά ψαράκια κι αυτό είναι, εάν κοιμούνται τα χρυσόψαρα.

Η αλήθεια είναι πως τα χρυσόψαρα δεν έχουν βλέφαρα, δε μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους, αλλά στην πραγματικότητα… κοιμούνται! Φυσικά, όχι με τον ίδιο τρόπο που κοιμόμαστε εμείς..

Πώς κοιμούνται;

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα χρυσόψαρα δεν ξαπλώνουν όταν κοιμούνται. Αντίθετα, γίνονται λιγότερο δραστήρια, μένουν σε ένα μέρος και κινούνται αργά για να διατηρούνται σταθερά. Μοιάζουν σαν να αιωρούνται μέσα στο ενυδρείο ή τη λίμνη, συνήθως χαμηλά στο νερό, ένα εκατοστό περίπου από τον πυθμένα, με το κεφάλι τους στραμμένο ελαφρώς προς τα κάτω.

Το χρώμα τους μπορεί να ξεθωριάσει λίγο και να επανέλθει στο κανονικό τους, όταν ξυπνήσουν. Αλλάζουν χρώμα ως μέτρο ασφαλείας για να κρύβονται από τους θηρευτές, όταν βρίσκονται σε κατάσταση ύπνου. Τέλος, τα εγκεφαλικά κύματα των χρυσόψαρων δεν αλλάζουν όταν κοιμούνται, επομένως δεν εισέρχονται σε περιόδους βαθύ, REM ύπνου, όπως οι άνθρωποι.

Διαβάστε10 λόγοι που χρειάζεσαι ένα χρυσόψαρο για κατοικίδιο

Πότε κοιμούνται τα χρυσόψαρα;

Τα χρυσόψαρα κοιμούνται καλύτερα όταν είναι σε σκοτεινά και ήσυχα σημεία, επομένως αυτό συμβαίνει κυρίως τη νύχτα. Αν κάνετε θόρυβο γύρω από ένα ψάρι που κοιμάται, θα ξυπνήσει. Έτσι, είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί και ήσυχοι, όταν το ψάρι σας θέλει να κοιμηθεί.

Αν έχετε αναμμένο φως στο ενυδρείο, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τα ψάρια να κοιμούνται τη νύχτα, όταν εσείς κοιμάστε, και να μένουν ξύπνια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν ανάβετε και σβήνετε το φως την ίδια ώρα κάθε μέρα, τα χρυσόψαρα θα ακολουθούν συνήθως το ίδιο μοτίβο ύπνου.

Το φως δεν πρέπει να είναι αναμμένο για περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα, διαφορετικά τα ψάρια μπορεί να μην ξεκουράζονται αρκετά. Αν δεν είναι αρκετά σκοτεινά για να κοιμηθούν, μπορεί να κρυφτούν σε φυτά για να αναζητήσουν το σκοτάδι..

Χρυσόψαρα

Τι συμβαίνει όταν τα ψάρια δεν κοιμούνται αρκετά;

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα ψάρια χρειάζονται ύπνο για να αποκαταστήσουν την ενέργεια στα συστήματα του σώματός τους και να διατηρήσουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Αν δεν κοιμούνται αρκετά, χάνουν την ικανότητά τους να καταπολεμούν τις λοιμώξεις και ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται.

Το πόσο ύπνο χρειάζονται εξαρτάται από το κάθε ψάρι. Ορισμένα χρυσόψαρα κοιμούνται το απόγευμα, ενώ άλλα μένουν ξύπνια μέχρι τη νύχτα. Η έκθεση σε τακτικούς κύκλους ημέρας και φωτός είναι απαραίτητη για να κοιμούνται τα ψάρια αρκετά και να παραμένουν υγιή.

Τέλος, το χασμουρητό δεν αποτελεί ένδειξη κούρασης στα ψάρια, δείχνει απλώς ότι το ψάρι καθαρίζει τα βράγχια του με νερό.

Πώς ξεχωρίζω ένα κοιμισμένο χρυσόψαρο, από ένα άρρωστο;

Τα ψάρια που κοιμούνται παραμένουν ακίνητα αλλά όρθια- δεν γυρίζουν προς τα πλάγια ή ανάποδα. Ένα ψάρι που γέρνει, είναι ανάποδα ή ξαπλωμένο στον πυθμένα δεν κοιμάται. Είναι πιθανότατα άρρωστο.

Το να βρίσκεται στο πλάι μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη βακτηριακής μόλυνσης ή υψηλών συγκεντρώσεων νιτρωδών ή αμμωνίας στο νερό. Ανεξάρτητα από αυτό, αν ένας ιδιοκτήτης ψαριών βλέπει τα ψάρια του να επιπλέουν πλάγια ή ανάποδα, θα πρέπει να τα εξετάσει το συντομότερο δυνατό.

Έτσι, αν δείτε το ψάρι σας να αιωρείται πάνω από τον πυθμένα του ενυδρείου και να φαίνεται λίγο χλωμό, σβήστε το φως, χαμηλώστε το θόρυβο και αφήστε το να πάρει έναν υπνάκο. Θα είναι πιο υγιές και πιο ευτυχισμένο από ποτέ.

Δείτε επίσης: Γνωρίστε καλύτερα τα χρυσόψαρα

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed