Image Alt

My Pet

Τα 10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στη γάτα σας

10 πράγματα που ‘ΔΕΝ’ πρέπει να κάνετε στη γάτα σας

Οι γάτες είναι αξιολάτρευτες, χαδιάρες και παιχνιδιάρες, αλλά και ιδιότροπες. Οι γάτες είναι από τα ζώα που δεν αρνούνται να το δείξουν όταν κάτι τους ενοχλεί. Ενώ έχουν αρκετές διαφορές με τους σκύλους. Ποια είναι τα 10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στη γάτα σας για να έχετε μία ισορροπημένη και υγιή σχέση μαζί της; Ας τα δούμε αναλυτικά!

1. Μην της δίνετε υπερβολική προσοχή

Παρόλο που οι γάτες απολαμβάνουν την ανθρώπινη προσοχή, τους αρέσει σε μικρότερες δόσεις από τους σκύλους και υπό τους δικούς τους όρους. Πρέπει να σεβαστείτε τις ανάγκες της γάτας σας και ποτέ να μην την πιέσετε για προσοχή, ή να της κάνετε κάτι κόντρα στη θέληση της.

2. Αποφύγετε τα κρίνα

Κάποια φυτά μπορούν να είναι επικίνδυνα για τα αιλουροειδή. Για τον λόγο αυτό, πριν πάρετε φυτά, θα πρέπει να διαβεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή για το κατοικίδιό σας. Τα κρίνα, για παράδειγμα, είναι πολύ τοξικά για τις γάτες και η κατανάλωση οποιουδήποτε μέρους αυτού του φυτού μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Είναι τόσο τοξικά που ακόμη και η κατανάλωση νερού από το βάζο τους, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεφρών.

3. Μην την αφήνετε να παίζει με νήμα ή κορδόνι

Η κατάποση νήματος ή σπάγκου μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις. Τα έντερα τραυματίζονται κατά τη ‘διέλευση’ του νήματος. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο τμημάτων του εντέρου που θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Τα παιχνίδια που έχουν πιστοποιηθεί ως ασφαλή για γάτες είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή για τη διασκέδασή τους. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι για την καταλληλότητα οποιουδήποτε από τα παιχνίδια των κατοικίδιων σας.

4. Μην μάθετε στη γάτα σας να παίζει με το χέρι σας

Είτε πρόκειται για λέιζερ είτε για ελαφρύ καλώδιο, τα αιλουροειδή λατρεύουν να κυνηγούν τα πράγματα που κινούνται μπροστά τους. Ωστόσο,  θα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας ως δέλεαρ. Και αυτό γιατί οι γάτες είναι “προγραμματισμένες” από τη φύση τους να κυνηγούν και να πιάνουν το θήραμα τους.

Εάν μάθετε στη γάτα σας ότι τα χέρια είναι κατάλληλα αντικείμενα για κυνήγι, τότε το αποτέλεσμα θα είναι δυσάρεστο και δυνητικά επικίνδυνο τόσο για εσάς όσο και για τη γάτα σας. Ένας πιο κατάλληλος τρόπος για να παίξετε με τη γάτα σας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα άψυχο αντικείμενο (συνήθως ένα παιχνίδι) ως ενδιάμεσο.

5. Μην τιμωρείτε άμεσα τη γάτα σας

Ένα ακόμη από τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στη γάτα σας είναι να την τιμωρείτε άμεσα, είτε “χτυπώντας” τη στον ποπό είτε κάνοντας έναν δυνατό θόρυβο.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων που υιοθετούν μια γάτα για πρώτη φορά μπορεί να σοκαριστούν όταν μάθουν ότι η εκπαίδευση μιας γάτας δεν είναι τόσο απλή όσο αυτή των σκυλιών. Η άμεση επίπληξη της γάτας σας θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες. Οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες στους δυνατούς θορύβους και τις υψηλές φωνές, θεωρώντας τις τρομακτικές. Μπορούν να αντιληφθούν το άτομο που κάνει αυτούς τους θορύβους ως απειλή, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να τους αποφεύγουν.

6. Αποφύγετε να την ταΐζετε μόνο ξηρά τροφή

Τα αιλουροειδή είναι «προσαρμοσμένα» να ζουν σε ξηρά περιβάλλοντα και μπορούν να πάρουν όλο το νερό τους από την τροφή εάν τους παρέχεται η σωστή διατροφή. Δεδομένου ότι οι γάτες δεν έχουν έντονη επιθυμία να πίνουν νερό όταν διψούν, η διατήρηση της ενυδάτωσης τους με τη χρήση τροφής είναι εξαιρετικά σημαντική. Ακόμη και το κατοικίδιο που φαίνεται να πίνει πολύ νερό δεν πίνει αρκετά. Η χρόνια αφυδάτωση πολύ συχνά οδηγεί σε τερηδόνα, πέτρες στην ουροδόχο κύστη και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Πολλά προβλήματα υγείας μπορούν να προληφθούν απλώς προσθέτοντας ένα καθημερινό γεύμα υγρής τροφής στη διατροφή της γάτας σας.

7. Μην αφήνετε τη γάτα σας να τρώει όποτε και όσο θέλει

Καλό θα ήταν να μην της επιτρέπεται να τρώει όποτε θέλει, αφού αυτό μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην παχυσαρκία. Αντιθέτως, φροντίστε να παρέχετε μόνο την κατάλληλη ποσότητα ξηρής και υγρής τροφής που συνιστά ο κτηνίατρός σας για να αποφύγετε προβλήματα βάρους. Εάν το πρόγραμμά σας δεν σας επιτρέπει να επιστρέψετε στο σπίτι για τακτικά ταΐσματα, μπορείτε να σκεφτείτε να αγοράσετε μία αυτόματη ταΐστρα για κατοικίδια που θα απελευθερώνει προ-μερίδες ξηράς τροφής σε καθορισμένα διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

8. Μη της δίνετε γάλα

Οι γάτες αγαπούν τη γλυκύτητα του γάλακτος, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε να της το δίνετε. Οι περισσότερες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επομένως το να τους δίνετε γάλα – κι ειδικά αγελαδινό – μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας.

9. Μην της δίνετε κόκαλα ζώων για να μασουλήσει ή φάει

Σε αντίθεση με αυτά που βλέπουμε συχνά στα κινούμενα σχέδια, οι γάτες δεν πρέπει να ροκανίζουν σκελετούς ψαριών ή άλλα οστά ζώων. Τα κόκαλα των πουλερικών, ειδικότερα, είναι πολύ επικίνδυνα επειδή μπορούν να θρυμματιστούν και να κολλήσουν στο λαιμό, το στομάχι ή στο έντερα.

10. Μην αφήνετε τη γάτα σας μόνη πάνω από 24 ώρες

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να υιοθετήσουν γάτες αντί για σκύλους επειδή έχουν την εντύπωση ότι οι γάτες φροντίζουν ουσιαστικά τον εαυτό τους. Παρόλο, όμως, που τα οικόσιτα αιλουροειδή είναι γενικά πιο ανεξάρτητα από τους σκύλους, δεν τους αρέσει ιδιαίτερα η μοναξιά. Όπως και οι σκύλοι έτσι και οι γάτες τους αρέσει να μοιράζονται στιγμές, παιχνίδι και τρυφερότητα μαζί μας.

Προσπαθήστε να ‘ΜΗΝ’ κάνετε αυτά τα 10 πράγματα στη γάτα σας και αυτή θα σας ανταμείψει με όλη της την αγάπη!

 

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed