Image Alt

My Pet

9 κανόνες ομαλής συμβίωσης με τη γάτα σας

9 κανόνες ομαλής συμβίωσης με τη γάτα σας

Οι γάτες είναι αξιολάτρευτες, χαδιάρες και παιχνιδιάρες, αλλά και ιδιότροπες. Οι γάτες είναι από τα ζώα που δεν αρνούνται να το δείξουν όταν κάτι τους ενοχλεί. Ενώ έχουν αρκετές διαφορές με τους σκύλους. Εννιά συμβουλές για να έχετε μία ισορροπημένη και υγιή σχέση μαζί της; Ας τα δούμε αναλυτικά!

1. Το πάνω χέρι σε αυτή τη σχέση έχει η γάτα

Παρόλο που οι γάτες απολαμβάνουν την ανθρώπινη προσοχή, τους αρέσει σε μικρότερες δόσεις από τους σκύλους και υπό τους δικούς τους όρους. Πρέπει να σεβαστείτε τις ανάγκες της γάτας σας και ποτέ να μην την πιέσετε για προσοχή, ή να της κάνετε κάτι κόντρα στη θέληση της.

2. Τα χέρια σας δεν είναι παιχνίδι

Είτε πρόκειται για λέιζερ είτε για ελαφρύ καλώδιο, τα αιλουροειδή λατρεύουν να κυνηγούν τα πράγματα που κινούνται μπροστά τους. Ωστόσο,  θα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας ως δέλεαρ. Και αυτό γιατί οι γάτες είναι “προγραμματισμένες” από τη φύση τους να κυνηγούν και να πιάνουν το θήραμα τους.

Εάν μάθετε στη γάτα σας ότι τα χέρια είναι κατάλληλα αντικείμενα για κυνήγι, τότε το αποτέλεσμα θα είναι δυσάρεστο και δυνητικά επικίνδυνο τόσο για εσάς όσο και για τη γάτα σας. Ένας πιο κατάλληλος τρόπος για να παίξετε με τη γάτα σας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα άψυχο αντικείμενο (συνήθως ένα παιχνίδι) ως ενδιάμεσο.

3. Δεν έχει κανένα νόημα η τιμωρία

Ένα ακόμη από τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στη γάτα σας είναι να την τιμωρείτε άμεσα, είτε “χτυπώντας” τη ελαφριά στον ποπό είτε κάνοντας έναν δυνατό θόρυβο.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων που υιοθετούν μια γάτα για πρώτη φορά μπορεί να σοκαριστούν όταν μάθουν ότι η εκπαίδευση μιας γάτας δεν είναι τόσο απλή όσο αυτή των σκυλιών. Η άμεση επίπληξη της γάτας σας θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες. Οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες στους δυνατούς θορύβους και τις υψηλές φωνές, θεωρώντας τις τρομακτικές. Μπορούν να αντιληφθούν το άτομο που κάνει αυτούς τους θορύβους ως απειλή, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να τους αποφεύγουν.

4. Προσθέστε υγρή τροφή στη διατροφή της

Τα αιλουροειδή είναι «προσαρμοσμένα» να ζουν σε ξηρά περιβάλλοντα και μπορούν να πάρουν όλο το νερό τους από την τροφή εάν τους παρέχεται η σωστή διατροφή. Δεδομένου ότι οι γάτες δεν έχουν έντονη επιθυμία να πίνουν νερό όταν διψούν, η διατήρηση της ενυδάτωσης τους με τη χρήση τροφής είναι εξαιρετικά σημαντική. Ακόμη και το κατοικίδιο που φαίνεται να πίνει πολύ νερό δεν πίνει αρκετό. Η χρόνια αφυδάτωση πολύ συχνά οδηγεί σε τερηδόνα, πέτρες στην ουροδόχο κύστη και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Πολλά προβλήματα υγείας μπορούν να προληφθούν απλώς προσθέτοντας ένα καθημερινό γεύμα υγρής τροφής στη διατροφή της γάτας σας.

9 κανόνες ομαλής συμβίωσης με τη γάτα σας

Δείτε ακόμα: Γιατί η γάτα μου με αγνοεί;

5. Μην την αφήνετε να παίζει με νήματα

Η κατάποση νήματος ή σπάγκου μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις. Τα έντερα τραυματίζονται κατά τη ‘διέλευση’ του νήματος. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο τμημάτων του εντέρου που θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Τα παιχνίδια που έχουν πιστοποιηθεί ως ασφαλή για γάτες είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή για τη διασκέδασή τους. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι για την καταλληλότητα οποιουδήποτε από τα παιχνίδια των κατοικίδιων σας.

6. Μη της δίνετε γάλα

Οι γάτες αγαπούν τη γεύση του γάλακτος, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε να της το δίνετε. Οι περισσότερες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επομένως το να τους δίνετε γάλα – κι ειδικά αγελαδινό – μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας.

7. Μην την αφήνετε να τρώει όποτε και όσο θέλει

Καλό θα ήταν να μην της επιτρέπεται να τρώει όποτε θέλει, αφού αυτό μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην παχυσαρκία. Αντιθέτως, φροντίστε να παρέχετε μόνο την κατάλληλη ποσότητα ξηρής και υγρής τροφής που συνιστά ο κτηνίατρός σας για να αποφύγετε προβλήματα βάρους. Εάν το πρόγραμμά σας δεν σας επιτρέπει να επιστρέψετε στο σπίτι για τακτικά ταΐσματα, μπορείτε να σκεφτείτε να αγοράσετε μία αυτόματη ταΐστρα για κατοικίδια που θα απελευθερώνει προ-μερίδες ξηράς τροφής σε καθορισμένα διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

8. Όχι κόκαλα

Σε αντίθεση με αυτά που βλέπουμε συχνά στα κινούμενα σχέδια, οι γάτες δεν πρέπει να ροκανίζουν σκελετούς ψαριών ή άλλα οστά ζώων. Τα κόκαλα των πουλερικών, ειδικότερα, είναι πολύ επικίνδυνα επειδή μπορούν να θρυμματιστούν και να κολλήσουν στο λαιμό, το στομάχι ή στο έντερα.

9. Μην αφήνετε τη γάτα σας πολλές ώρες μόνη

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να υιοθετήσουν γάτες αντί για σκύλους επειδή έχουν την εντύπωση ότι οι γάτες φροντίζουν ουσιαστικά τον εαυτό τους. Παρόλο, όμως, που τα οικόσιτα αιλουροειδή είναι γενικά πιο ανεξάρτητα από τους σκύλους, δεν τους αρέσει ιδιαίτερα η μοναξιά. Όπως και οι σκύλοι έτσι και οι γάτες τους αρέσει να μοιράζονται στιγμές, παιχνίδι και τρυφερότητα μαζί μας.

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed