Image Alt

My Pet

Νεαρό γατάκι σε ανάπτυξη τις πρώτες 6 εβδομάδες

Ανάπτυξη γάτας τις πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής της

Οι πρώτες έξι εβδομάδες στη ζωή μιας γάτας είναι κρίσιμες για την ανάπτυξή της. Τα γατάκια αναπτύσσονται γρήγορα, ωστόσο είναι πολύ ευαίσθητα. Για αυτό ένα γατάκι θα χρειαστεί ζεστασιά, τροφή και προστασία από μολυσματικές ασθένειες και παράσιτα (όπως οι ψύλλοι).

Ανάπτυξη γάτας: 1η Εβδομάδα

Το νεογέννητο γατάκι ζυγίζει πολύ λίγο και χωράει εύκολα στην παλάμη του χεριού σας. Ο ομφάλιος λώρος του θα πέσει μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες, αλλά τα μάτια και τα αυτάκια του δεν θα έχουν ανοίξει ακόμα. Τα γατάκια είναι πολύ αβοήθητα σε αυτή την ηλικία, αλλά η μητέρα γάτα γνωρίζει ενστικτωδώς τις ανάγκες τους. Τα ταΐζει, τα κρατά κοντά για ζεστασιά και τα καθαρίζει με τη γλώσσα της, η οποία επίσης διεγείρει την πέψη τους και τους βοηθά να ουρήσουν και να αφοδεύσουν.

Οι μητέρες γάτες προστατεύουν πολύ τα μικρά τους και θα τα μετακινήσουν σε άλλη τοποθεσία εάν οι άνθρωποι εισβάλουν στο σημείο που βρίσκονται. Υπό την προϋπόθεση ότι η μητέρα έχει εμβολιαστεί ή έχει φυσική ανοσία, τα γατάκια θα λάβουν την ίδια ανοσία για τις πρώτες 24 έως 48 ώρες μέσα από το πρωτόγαλα της και θα διαρκέσει μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα για να κάνουν τα εμβόλια τους.

Τα νεογέννητα θα ζυγίζουν κατά μέσο όρο 100 γραμμάρια κατά τη γέννηση τους και μπορεί να διπλασιάσουν το βάρος τους μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας. Είναι καλή ιδέα να τα ζυγίζετε και να παρακολουθείτε το βάρος τους για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν επαρκή τροφή. Το μόνο που κάνουν είναι να επεξεργάζονται την τροφή και να κοιμούνται. Υπάρχει πολύ μικρή κοινωνική αλληλεπίδραση σε αυτή την ηλικία, εκτός από το να ανταγωνίζονται για την αγαπημένη τους θηλή, όπου θα θηλάζουν ενώ ζυμώνουν με τα μικροσκοπικά πόδια τους.

Ο εμπειρικός κανόνας σχετικά με την ποσότητα που πρέπει να ταΐσετε τα μικρά γατάκια είναι οκτώ ml φόρμουλας ανά 28,35 γραμμάρια σωματικού βάρους ανά ημέρα. Σταδιακά θα αυξήσετε την ποσότητα της φόρμουλας για κάθε τάισμα.

Ανάπτυξη γάτας: 2η Εβδομάδα

Το γατάκι σας συνεχίζει την ανάπτυξή του με εκπληκτικό ρυθμό, κατά τουλάχιστον 10 γραμμάρια την ημέρα. Η μητέρα γάτα πρέπει να τρέφεται με μια ποιοτική τροφή για γατάκια σε κονσέρβα για να βοηθήσει στην αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών που χάνει μέσω του θηλασμού. Αργότερα, τα γατάκια θα μυηθούν στην ίδια τροφή.

Τα μάτια τους θα αρχίσουν να ανοίγουν και θα είναι εντελώς ανοιχτά σε ηλικία εννέα έως 14 ημερών. Τα μάτια σε όλες τις γάτες είναι μπλε και θα παραμείνουν έτσι για αρκετές εβδομάδες. Η όρασή τους θα είναι θολή στην αρχή και οι κόρες των ματιών τους δεν διαστέλλονται και συστέλλονται εύκολα, επομένως θα πρέπει να αποφεύγονται τα δυνατά φώτα.

Ανάπτυξη γάτας: 3η Εβδομάδα

Τα κανάλια του αυτιού είναι εντελώς ανοιχτά και η αίσθηση της ακοής τους εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Ωστόσο, τα γατάκια μπορεί να τρομάξουν με δυνατούς ήχους. Τα αυτιά τους μπορεί να είναι πλήρως όρθια σε αυτή την ηλικία. Το χρώμα των ματιών τους μπορεί να αρχίσει να αλλάζει για να πάρει σιγά σιγά την τελική απόχρωση. Η όσφρησή τους θα είναι καλά ανεπτυγμένη.

Τα γατάκια μπορούν να κάνουν την ανάγκη τους οικειοθελώς τώρα, καθώς το πεπτικό τους σύστημα αναπτύσσεται. Η μητέρα γάτα θα συνεχίσει να τα καθαρίζει μέχρι να μάθουν τις δεξιότητες περιποίησης. Τα βρεφικά δόντια θα αρχίσουν να βγαίνουν τώρα και η μητέρα γάτα θα αρχίσει να σκέφτεται τον απογαλακτισμό. Μην εκπλαγείτε αν ακούσετε τα γατάκια να αρχίζουν να γουργουρίζουν σε αυτή τη νεαρή ηλικία.

Ανάπτυξη γάτας: 4η Εβδομάδα

Τα γατάκια θα αρχίσουν να στέκονται κάποια στιγμή μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης εβδομάδας και θα προσπαθήσουν να περπατήσουν, αν και οι πρώτες τους κινήσεις θα είναι πολύ ταλαντευόμενες. Το σώμα τους είναι δυσανάλογο με την ενδεχόμενη ενήλικη κατάστασή τους. Οι μικρές ουρές είναι πολύ κοντές και «σαν ραβδί», και τα κεφάλια τους είναι δυσανάλογα μεγάλα για το σώμα και τα πόδια τους.

Όλα αυτά θα αλλάξουν, όμως, καθώς θα αρχίσουν να κυκλοφορούν. Μην εκπλαγείτε αν δείτε τα γατάκια να δραπετεύουν από τη φωλιάς τους καθώς προσπαθούν να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους. Επίσης, θα αλληλοεπιδρούν περισσότερο με τα αδελφάκια τους, ακόμη και στο σημείο να σχηματίζουν «συμμαχίες».

Τα γατάκια θα συνεχίσουν να θηλάζουν τακτικά. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να ταΐζετε τη μητέρα καλής ποιότητας τροφή, όσο θηλάζει τα γατάκια.

Ανάπτυξη γάτας: 5η Εβδομάδα

Τα γατάκια στην 5η εβδομάδα της ζωής τους θα περπατούν ελεύθερα και θα αρχίσουν να παίζουν με τα αδελφάκια τους. Θα αναπτύξουν μια νέα αίσθηση ανεξαρτησίας, αν και μπορεί να μην απομακρυνθούν πολύ από τη μητέρα τους. Αυτή θα είναι μια πολύ καλή στιγμή για να συναναστραφούν με ανθρώπους.

Τα γατάκια μπορεί να τρώνε από κονσέρβες από εδώ και πέρα. Επιλέξτε μια ποιοτική μάρκα τροφής για γατάκια με μια πηγή κρέατος ως πρώτο συστατικό (το κοτόπουλο είναι καλό). Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να τους δίνετε την ίδια τροφή για γατάκια που δίνετε στη μητέρα γάτα, καθώς τα γατάκια θα αρχίσουν να τρώνε το φαγητό της μαμάς. Χρησιμοποιήστε ένα ρηχό πιάτο και περιμένετε οι πρώτες τους εμπειρίες να είναι λίγο ακατάστατες.

Αν και η μητέρα γάτα θα προσπαθήσει να απογαλακτίσει τα γατάκια, εκείνα εξακολουθούν να χρειάζονται την εμπειρία θηλασμού τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των οκτώ ή 10 εβδομάδων, οπότε η μητέρα γάτα θα τα έχει απογαλακτίσει σταδιακά.

Τα γατάκια μπορούν επίσης να μάθουν τα βασικά για το δοχείο με την άμμο τώρα. Χρειάζονται ένα μικρότερο, ξεχωριστό δοχείο, ένα που θα είναι εύκολο στην πρόσβαση και την έξοδο, με λίγο χαρτί ή ροκανίδια. Ένα ρηχό πλαστικό κουτί αποθήκευσης ή κάποιο καπάκι από ένα κουτί παπουτσιών μπορεί να λειτουργήσει για αρχή. Όπως τα μωρά πειραματίζονται δοκιμάζοντας τα πάντα, το ίδιο κάνουν και τα γατάκια. Έτσι, για να αποφύγετε την κατάποση επιβλαβών ουσιών, χρησιμοποιείστε αρχικά φυσικά υλικά, όπως αυτά που είναι φτιαγμένα από στάχυα καλαμποκιού, χαρτί ή ροκανίδια.

Ανάπτυξη γάτας: 6η Εβδομάδα

Οι δεξιότητες κοινωνικοποίησης συνεχίζονται και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται αυτό το διάστημα για ζωηρά, δραστήρια, γατάκια που θα μεγαλώσουν πολύ σύντομα για να γίνουν ενήλικες γάτες. Τώρα μπορούν να τρέχουν, να χοροπηδούν και να χαίρονται ατελείωτα με τον εαυτό τους αλλά και με τους ανθρώπους γύρω τους. Εξίσου γρήγορα βέβαια κουράζονται, για αυτό φροντίστε να μην τα αφήσετε να κουραστούν πολύ.

Τα γατάκια θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της μητέρας τους στην κοινωνικοποίηση με τους ανθρώπους. Αν έχει μια άνετη σχέση με τους ανθρώπους στη ζωή της, το ίδιο θα κάνουν και τα γατάκια της. Ωστόσο, εάν τα γατάκια δεν έχουν μεγαλώσει αυτές τις έξι εβδομάδες με τη φροντίδα ανθρώπων, μπορεί η διαδικασία εκπαίδευσης αργότερα να είναι πιο δύσκολη και μια τέτοια γάτα μπορεί να μην είναι ποτέ «γάτα αγκαλιάς».

‘Ωρα να πάνε σπίτι (σχεδόν)

Τα καλά κοινωνικοποιημένα και εντελώς απογαλακτισμένα γατάκια μπορεί να είναι έτοιμα για τα νέα τους σπίτια σε μόλις δύο εβδομάδες από τώρα, δηλαδή μεταξύ 7 και 9 εβδομάδων. Αν περιμένατε τα γατάκια να μεγαλώσουν για να τα υιοθετήσετε, έφτασε η στιγμή που ανυπομονούσατε!

 

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed