Image Alt

My Pet

γάτες ωμή τροφή

Γάτα: Επιτρέπονται οι ωμές τροφές στη διατροφή της;

Αν και οι άγριοι πρόγονοι των οικόσιτων γατών σίγουρα έτρωγαν ωμές τροφές, σήμερα η διατροφή τους με ωμές τροφές είναι αμφιλεγόμενη. Εδώ θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διατροφής με ωμή τροφή για γάτες, ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε όταν επιλέγετε μια υγιεινή τροφή για τη γάτα σας.

Τι είναι η ωμή διατροφή γάτας;

Η ωμή τροφή για γάτες είναι μια μη επεξεργασμένη τροφή από ωμά συστατικά.

Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα και οι διατροφικές ανάγκες τους μπορούν να καλυφθούν με την κατανάλωση τροφής που αποτελείται κυρίως από ζωικό ιστό. Οι ακατέργαστες τροφές για γάτες το επιτυγχάνουν αυτό, τοποθετώντας το ωμό κρέας, τα ψάρια και τα εσωτερικά όργανα στην κορυφή της λίστας των συστατικών τους. Τα αλεσμένα οστά περιλαμβάνονται συχνά ως πηγή ασβεστίου και φωσφόρου. Συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων και άλλα συστατικά προστίθενται για να ολοκληρώνουν τη διατροφή και να αποτρέπουν τις διατροφικές ελλείψεις.

Επειδή οι γάτες χρησιμοποιούν τις πρωτεΐνες και όχι τους υδατάνθρακες ως κύρια πηγή ενέργειας, απαιτούν υψηλά επίπεδα διαιτητικών πρωτεϊνών . Ορισμένα αμινοξέα, κυρίως η ταυρίνη, καθώς και το αραχιδονικό οξύ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρέπει επίσης να υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες.

γάτες και ωμή τροφή

Έτοιμη ακατέργαστη τροφή ή σπιτική ακατέργαστη τροφή για γάτες

Οι ωμές τροφές για γάτες κυκλοφορούν σε πολλές διαφορετικές μορφές. Ορισμένοι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων παρασκευάζουν ωμές τροφές για τις γάτες τους στο σπίτι και άλλοι επιλέγουν εμπορικά διαθέσιμες ωμές δίαιτες για γάτες, οι οποίες συνήθως πωλούνται ως ωμές κατεψυγμένες.

Υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως προσμίξεις λαχανικών, βιταμινών και μετάλλων στις οποίες προσθέτετε ωμό κρέας, ή υπάρχουν έτοιμες, ωμές τροφές για κατοικίδια που μπορείτε να αγοράσετε από τοπικά καταστήματα

Σπιτική ωμή τροφή για γάτες

Με το να φτιάχνετε την τροφή της γάτας σας στο σπίτι, σας δίνεται η δυνατότητα να ελέγχετε τι τρώει, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζετε. Το κρέας από μόνο του δεν είναι αρκετό!

Οι γάτες χρειάζονται τη σωστή ισορροπία αμινοξέων, λιπαρών, βιταμινών και μετάλλων για να είναι υγιείς. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παρέχονται καλύτερα από έναν συνδυασμό κρέατος, εσωτερικών οργάνων, συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων και άλλων συστατικών που καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες και αναλογίες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε διατροφικά πλήρεις και ισορροπημένες συνταγές για σπιτικές τροφές για κατοικίδια ζώα στο διαδίκτυο ή σε έντυπη μορφή. Και ακόμη και αν ξεκινήσετε με μια καλή συνταγή, όπως αυτή που έχει σχεδιαστεί από έναν κτηνίατρο-διατροφολόγο για να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες της γάτας σας, μπορεί να είναι δύσκολο να την τηρήσετε.

Έτοιμη ακατέργαστη τροφή για γάτες

Οι εμπορικά παρασκευασμένες ωμές τροφές για γάτες μειώνουν πολλά από τα προβλήματα της ωμής σίτισης.

Οι ωμές τροφές για γάτες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα διατροφικά επίπεδα που καθορίζονται από τα διατροφικά προφίλ της γάτας σε όλα τα στάδια της ζωής της και έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οποιαδήποτε τροφή γάτας, ωμή ή μη, που κυκλοφορεί στο εμπόριο και έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τα απαραίτητα πρότυπα, θα παρέχει στη γάτα σας τουλάχιστον τα βασικά στοιχεία της καλής διατροφής των αιλουροειδών.

Είναι οι δίαιτες ωμής τροφής ίδιες με τη δίαιτα BARF για γάτες;

Ο όρος BARF χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει μια εκδοχή σπιτικών ή εμπορικά διαθέσιμων ωμών τροφών για γάτες. Το BARF αναφέρεται στη λεγόμενη «βιολογικά ενδεδειγμένη ωμή διατροφή».

Οι υποστηρικτές του BARF συχνά τονίζουν την ενσωμάτωση ωμών οστών και εσωτερικών οργάνων στις τροφές, αντί να προσθέτουν απλώς ωμό κρέας σε άλλα συστατικά για να δημιουργήσουν μια ισορροπημένη διατροφή. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ωμών τροφών για γάτες BARF και των μη BARF είναι παρόμοια.

γάτες - κάνει να τρώνε ωμή τροφή;

Είναι η ωμή τροφή γάτας καλύτερη από άλλες τροφές γάτας;

Οι διατροφικά ανεπαρκείς τροφές για γάτες μπορεί να είναι τόσο κάποιες επεξεργασμένες τροφές (κονσέρβες, ξηρά τροφή κ.λπ.) όσο και κάποιες ωμές τροφές για γάτες.

Πολλά από τα οφέλη που συχνά αποδίδονται στη σίτιση των γατών με ωμή διατροφή θα μπορούσαν να αποκτηθούν απλά με τη μετάβαση σε οποιαδήποτε υψηλότερης ποιότητας, ή και βιολογικά κατάλληλης τροφής για γάτες.

Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Περιεκτικότητα σε νερό

Οι γάτες πρέπει να λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του νερού τους απευθείας από την τροφή. Ενώ οι ξηρές τροφές για γάτες έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, οι κονσερβοποιημένες τροφές για γάτες μπορούν να παρέχουν εξίσου πολύ, αν όχι περισσότερο νερό σε σύγκριση με μια δίαιτα ωμής τροφής για γάτες.

Υψηλής ποιότητας συστατικά

Τόσο η ωμή όσο και η μαγειρεμένη τροφή μπορεί να αποτελείται από συστατικά διαφορετικής ποιότητας. Το ωμό δεν είναι συνώνυμο της “υψηλής ποιότητας” ή της “υψηλής πεπτικότητας”.

Στην πραγματικότητα, το μαγείρεμα βελτιώνει τη διατροφική αξία ορισμένων τροφών. Για παράδειγμα, πολλά είδη ωμών θαλασσινών περιέχουν θειαμινάση, ένα ένζυμο που διασπά τη θειαμίνη. Οι γάτες που τρώνε κυρίως ωμά θαλασσινά κινδυνεύουν από ανεπάρκεια θειαμίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κακή όρεξη, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο. Το μαγείρεμα διασπά τη θειαμινάση, καθιστώντας αυτές τις ποικιλίες θαλασσινών ασφαλείς για τις γάτες.

Διατροφική αξία

Καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει δείξει, ότι οι δίαιτες με ωμή τροφή για γάτες παρέχουν καλύτερη διατροφή από ό,τι άλλοι τύποι τροφών.

Φυσικά, μια υψηλής ποιότητας ωμή δίαιτα θα ήταν διατροφικά ανώτερη από μια επεξεργασμένη τροφή χαμηλής ποιότητας, αλλά θα μπορούσατε για παράδειγμα, να πετύχετε παρόμοια οφέλη μεταβαίνοντας σε μια υψηλής ποιότητας κονσερβοποιημένη τροφή για γάτες.

Πόσο ασφαλής είναι η δίαιτα ωμής τροφής για γάτες;

Ενώ ορισμένες ωμές τροφές για γάτες μπορεί να παρέχουν στις γάτες εξαιρετική διατροφή, δεν παύουν να έχουν και τα μειονεκτήματά τους.

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι παρασκευασμένες ωμές τροφές κατοικίδιων ζώων του εμπορίου, μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα μόλυνσης με δυνητικά παθογόνα όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E. Coli σε σύγκριση με τις “κανονικές” τροφές κατοικίδιων ζώων. Το Toxoplasma gondii και άλλα παράσιτα μπορούν επίσης να εξαπλωθούν μέσω των ωμών τροφών για γάτες. Το ίδιο ισχύει και για τις ωμές τροφές που παρασκευάζονται στο σπίτι.

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι υγιείς ενήλικες γάτες έχουν έμφυτη αντίσταση στα τροφιμογενή παθογόνα. Αν και αυτό μπορεί να ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν αναφορές για γάτες που αναπτύσσουν ή και πεθαίνουν από ασθένειες που έχουν προσβληθεί από ωμή γατοτροφή.

Οι άνθρωποι που ζουν με μια γάτα που τρώει ωμές τροφές μπορούν επίσης να εκτεθούν σε αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς από το χειρισμό μολυσμένων τροφών ή από την επαφή με παθογόνους μικροοργανισμούς στα κόπρανα της γάτας. Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι ωμές τροφές είναι μεγαλύτεροι για τους ανθρώπους και τις γάτες που είναι πολύ νέοι, πολύ ηλικιωμένοι ή ανοσοκατεσταλμένοι.

Πώς να προετοιμάσετε την ωμή τροφή της γάτας σας με ασφάλεια

γάτες ωμή τροφή

Εάν πιστεύετε ότι η διατροφή με ωμή τροφή είναι κατάλληλη για εσάς και τη γάτα σας, προστατέψτε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας ακολουθώντας πιστά τις παρακάτω οδηγίες για την πρόληψη των λοιμώξεων που σχετίζονται με το χειρισμό αυτών των προϊόντων:

  • Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό (για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα) αφού έχετε πιάσει ωμή τροφή για κατοικίδια ζώα και αφού αγγίξετε επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με την ωμή τροφή. Στις πιθανές μολυσμένες επιφάνειες περιλαμβάνονται οι πάγκοι εργασίας και το εσωτερικό των ψυγείων και των φούρνων μικροκυμάτων. Τα πιθανά μολυσμένα αντικείμενα περιλαμβάνουν τα σκεύη κουζίνας, τα μπολ ταΐσματος και τις σανίδες κοπής.
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με ωμές τροφές κατοικίδιων ζώων. Πλύνετε πρώτα με ζεστό, σαπουνόνερο και στη συνέχεια ακολουθήστε με απολυμαντικό. Ένα διάλυμα από 1 κουταλιά της σούπας χλωρίνη σε 1 λίτρο (4 φλιτζάνια) νερό είναι ένα αποτελεσματικό απολυμαντικό. Μπορείτε επίσης να περνάτε τα αντικείμενα από το πλυντήριο πιάτων μετά από κάθε χρήση για να τα καθαρίσετε και να τα απολυμάνετε.
  • Καταψύξτε ωμά προϊόντα κρέατος και πουλερικών μέχρι να είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε και ξεπαγώστε τα στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, όχι στον πάγκο ή στο νεροχύτη.
  • Να χειρίζεστε προσεκτικά τα ωμά και κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος και πουλερικών. Μην ξεπλένετε το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Τα βακτήρια στους ωμούς χυμούς μπορεί να πιτσιλιστούν και να εξαπλωθούν σε άλλα τρόφιμα και επιφάνειες.
  • Διατηρείτε τα ωμά τρόφιμα χωριστά από άλλα τρόφιμα.
  • Καλύψτε αμέσως και βάλτε στο ψυγείο ό,τι δεν τρώει το κατοικίδιό σας ή πετάξτε τα υπολείμματα με ασφάλεια.
  • Εάν χρησιμοποιείτε ωμά συστατικά για να φτιάξετε τη δική σας μαγειρεμένη τροφή για κατοικίδια ζώα, φροντίστε να μαγειρεύετε όλα τα τρόφιμα σε σωστή εσωτερική θερμοκρασία. Το σχολαστικό μαγείρεμα σκοτώνει τη σαλμονέλα, τη Listeria monocytogenes και άλλα επιβλαβή τροφιμογενή βακτήρια.
  • Μην φιλάτε το κατοικίδιο ζώο σας γύρω από το στόμα του και μην αφήνετε το κατοικίδιο ζώο σας να γλείφει το πρόσωπό σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού το κατοικίδιο ζώο σας έχει μόλις τελειώσει την κατανάλωση ωμής τροφής.
  • Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας αφού αγγίξετε το κατοικίδιο ζώο σας. Εάν το κατοικίδιό σας σας φιλήσει, φροντίστε να πλύνετε και το πρόσωπό σας.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed