Image Alt

My Pet

Τα σημάδια που φανερώνουν την κακή διατροφή της γάτας

Γάτες: Τα 5 σημάδια μιας κακής διατροφής

Πότε μια γατούλα τρέφεται σωστά και πότε υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την διατροφή της; Υπάρχουν σημάδια που προδίδουν την κακή διατροφή μιας γάτας.

Αρχικά είναι ξεκάθαρο ότι η ακριβή τροφή δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι είναι και η πλέον κατάλληλη για την γάτα σας. Μπορεί οι ανάγκες της να είναι διαφορετικές.

Η χρόνια ανεπαρκής λήψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών δημιουργεί προβλήματα, τα οποία θα εμφανιστούν κάποια στιγμή στο μέλλον. Ποια είναι, λοιπόν,  τα προειδοποιητικά σημάδια μιας κακής διατροφής για την γάτα σας;

1. Θαμπό, ξηρό, αφυδατωμένο δέρμα και τρίχωμα

Το τριχωτό και το δέρμα της γάτας είναι μια πολύ καλή ένδειξη για το αν τρέφεται σωστά.

Πρόκειται στην ουσία για ένα «καθρέφτη» για το κατά πόσο τα σωστά συστατικά, που τρέφουν το δέρμα και την τρίχα, φτάνουν μέχρι εκεί και στις σωστές αναλογίες: αν έχει δηλαδή ένα λαμπερό και γυαλιστερό τρίχωμα που δεν έχει πιτυρίδα και δεν χάνει τρίχες, και ένα δέρμα χωρίς κοκκινίλες και φαγούρα.

Το λέμε πολύ συχνά, ότι η υγεία ξεκινάει από μέσα προς τα έξω.

Πλάνο από το φαγητό μιας γάτας

2. Το σώμα της

Η γάτα μας δεν θέλουμε να είναι πολύ παχιά, αλλά ούτε και πολύ αδύνατη, δηλαδή να φαίνονται τα κόκκαλά της.

Μία γάτα μπορεί να είναι λιποβαρής επειδή η τροφή που της δίνουμε δεν έχει τα κατάλληλα λιπαρά οξέα, ή αυτά που έχει δεν απορροφώνται σωστά από τον οργανισμό.

Ή, μπορεί να δίνουμε στη γάτα μας μια καλή ποσότητα τροφής, αλλά να απορροφά πολύ μικρή ποσότητα στον οργανισμό της, και το υπόλοιπο της τροφής να βγαίνει σε κόπρανα.

Αρκετοί κηδεμόνες πιστεύουν ότι τα πολλά κόπρανα είναι ένδειξη καλής λειτουργίας του πεπτικού. Πρέπει να ξέρετε όμως ότι εάν ένα ζώο που τρέφεται αρκετά αλλά είναι αδύνατο επειδή η ποσότητα των κοπράνων είναι αρκετά μεγάλη, σημαίνει ότι κάτι δεν απορροφάται σωστά από το πεπτικό του σύστημα.

Είναι σαν να μπαίνει η τροφή από τη μία δίοδο και μετά να βγαίνει, σχεδόν αυτούσια, από την άλλη – χωρίς απαραίτητα να υπάρχει διάρροια.

3. Τα κόπρανα της

Σαφώς και η εικόνα των κοπράνων είναι μια βασική ένδειξη για όσους ασχολούνται με την διατροφή, έτσι ώστε να δουν το κατά πόσο η τροφή είναι η σωστή για τον οργανισμό της γάτας.

Υδαρή κόπρανα που μυρίζουν πολύ έντονα, είναι μια ένδειξη ότι η τροφή δεν είναι σωστή και κατάλληλη, ή ότι ο οργανισμός της γάτας δεν μπορεί να την αφομοιώσει σωστά.

Μπορεί απλά να πρέπει να αφαιρέσουμε ένα από τα συστατικά που έχει η τροφή – σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα γίνεται εμφανές και το προτέρημα που έχει όταν ετοιμάζουμε εμείς την τροφή της γάτας μας.

4. Σκελετικά και άλλου είδους μυϊκά προβλήματα

Η γάτα είναι ένα αιλουροειδές με απίθανες δυνατότητες κίνησης και ευλυγισίας. Ο σκελετός της, η δυναμική του σώματός της, η ενέργειά της και η ευεξία της είναι σημαντικά χαρακτηριστικά της. Μια σωστή τροφή θα τη βοηθήσει να τα διατηρήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Αντιθέτως, μια τροφή που δεν έχει κάποια ουσιαστική διατροφική αξία, θα τη μετατρέψει σε ένα νωχελικό και άτονο πλάσμα.

5. Οπτική εικόνα και αιματολογικές εξετάσεις

Κλείνοντας όμως ας θυμηθούμε τα βασικά. Σίγουρα μας ενδιαφέρει, η τροφή να είναι όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένη, με τα λιγότερα επιβλαβή συστατικά. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι, η τροφή να είναι κατάλληλη για τη δική μας γάτα. Μια τροφή που δίνει κάποιος άλλος στη γάτα του μπορεί να είναι η ιδανική γι’ αυτήν, αλλά να είναι η πλέον ακατάλληλη για τη δική μας.

Ο δικός σας ρόλος είναι να παρατηρήσετε τα σημάδια και να κάνετε τις σωστές διορθωτικές κινήσεις.

Μην ανησυχείτε αν δεν τα κατάφερε με την πρώτη. Θέλει δουλειά και υπομονή, αλλά αξίζει τον κόπο.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed