Image Alt

My Pet

γάτες γλυκά

Μπορούν οι γάτες να γευτούν τα γλυκά;

Αν και στους σκύλους γνωρίζουμε ότι αρέσει η σοκολάτα και άλλες γλυκές λιχουδιές, οι γάτες συνήθως δεν έχουν το ίδιο κίνητρο να τις δοκιμάσουν. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι υποστηρίζουν ότι στις γάτες τους αρέσουν τα γλυκίσματα όπως τα marshmallows. Μπορούν οι γάτες να γευτούν πραγματικά γλυκά ή όχι; Ας δούμε κάποιες λεπτομέρειες.

Μπορούν οι γάτες να γευτούν την «γλύκα»;

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γάτες, δεν έχουν κάποιες από τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για τη δημιουργία του γονιδίου που βοηθά το σώμα να γεύεται γλυκά.

Ο γευστικός κάλυκος στους ανθρώπους που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει τις «γλυκές» γεύσεις αποτελείται συνήθως από δύο ξεχωριστές πρωτεΐνες και οι γάτες έχουν μόνο μία από αυτές. Όταν μια γάτα τρώει κάτι γλυκό, όντως γεύεται κάτι, αλλά απλώς δεν είναι αυτό που πιστεύουμε ως γλυκό. Έτσι για παράδειγμα, ένα marshmallow μπορεί να έχει γεύση σαν πατάτα για τις γάτες.

γάτες γλυκά

Γιατί οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν γλυκά πράγματα;

Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα, που σημαίνει ότι το πεπτικό τους συστήματά τους σχεδιάστηκε για την επεξεργασία κρέατος. Η μέση γάτα θα κυνηγούσε ποντίκια και δεν θα έκανε επιδρομές στα χωράφια για καλαμπόκι. Και οι μεγάλες γάτες, όπως τα λιοντάρια και οι τίγρεις, κατασπαράζουν τις αντιλόπες και άλλα θηράματα με βάση το κρέας – δεν αναζητούν φρούτα και άλλους υδατάνθρακες.

Εάν το πεπτικό τους σύστημά δεν μπορεί να επεξεργαστεί τους υδατάνθρακες (από το οποίο φτιάχνονται τα περισσότερα γλυκά), δεν χρειάζεται πραγματικά να μπορούν να τα δοκιμάσουν. Όχι μόνο είναι ανθυγιεινά για τις γάτες, αλλά το να καταναλώνουν πάρα πολλούς υδατάνθρακες πιθανότατα θα οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

Οι γάτες όπως φαίνεται προστατεύουν την υγεία τους κατά κάποιο τρόπο, με το να μην τρώνε τροφές που δεν μπορούν να επεξεργαστούν και δεν είναι καλές για αυτές.

Τροφή για γάτες και υδατάνθρακες

Αν και οι γάτες όπως αναφέραμε δεν μπορούν να επεξεργάζονται καλά τους υδατάνθρακες και παρόμοια τρόφιμα, υπάρχουν πολλές τροφές για γάτες που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδατανθράκων. αυτό βέβαια σιγά σιγά αλλάζει και έτσι κυκλοφορούν όλο και περισσότερες τροφές για γάτες με χαμηλούς υδατάνθρακες ενώ έχουν σχεδιαστεί και κάποιες με υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης.

Αν και οι περισσότερες ξηρές τροφές για γάτες εξακολουθούν να είναι πολύ πλούσιες σε υδατάνθρακες, ορισμένες (κυρίως συνταγογραφούμενες τροφές) έχουν σχεδιαστεί ως ξηρά τροφή που είναι υψηλότερη σε πρωτεΐνες από τη μέση ξηρά τροφή. Ενώ υπάρχει ακόμα η επιλογή τροφών για γάτες σε κονσέρβα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Γευστικοί κάλυκες γάτας και γεύσεις

Οι γάτες και οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς τους γευστικούς κάλυκες που έχουν. Εμείς έχουμε περίπου 9.000 γευστικούς κάλυκες ενώ από την άλλη πλευρά, οι γάτες έχουν μόνο περίπου 500. Παλαιότερα θεωρούσαμε ότι οι στοιχειώδεις γεύσεις που συνθέτουν το αποτέλεσμα της αίσθησης είναι τέσσερις. Το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό. Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και μια πέμπτη στοιχειώδης γεύση, το ουμάμι, που μπορεί να μεταφραστεί σαν «ευχάριστη νόστιμη γεύση».

Οι γάτες από την άλλη δεν έχουν την πρωτεΐνη για να μπορούν να εκτιμήσουν τα γλυκά. Φαίνεται ότι μπορούν να γευτούν όλα τα άλλα πράγματα που μπορούμε. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα γλυκά έχουν διαφορετική γεύση για αυτές.

Οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην πικρή αίσθηση της γεύσης, που μπορεί να σημαίνει αλλοιωμένα τρόφιμα. Αυτός είναι ένας λόγος που τα πικρά σπρέι στην αγορά είναι συχνά αποτελεσματικά στο να αποτρέπουν τις γάτες από το να γλείφουν πληγές ή να μασούν απαγορευμένα αντικείμενα στο σπίτι.

Ως επί το πλείστον, στις γάτες φαίνεται να αρέσουν τα τρόφιμα που πρέπει να είναι τα βασικά στοιχεία της διατροφής τους – οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Έτσι τείνουν να λαχταρούν φαγητά που ικανοποιούν αυτές τις γεύσεις.

Γιατί σε μερικές γάτες αρέσει να γλείφουν ή να τρώνε γλυκά;

γάτες γλυκά

Σε ορισμένες γάτες αρέσουν τα marshmallows, το παγωτό και άλλα γλυκά, αλλά έχουν κάτι διαφορετικό από εμάς και μπορεί να τους αρέσουν αυτά τα τρόφιμα για διαφορετικούς λόγους.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που η γάτα σας μπορεί να επιλέξει να γλείψει ένα άδειο μπολ παγωτού ή να φάει μερικές μπουκιές από ένα μπισκότο. Μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο για την περιεκτικότητα σε λίπος παρά για τη γλυκύτητα, αφού οι γάτες είναι σε θέση να αισθανθούν τα λίπη. Ενδιαφέρονται επίσης για οτιδήποτε περιέχει ζωική πρωτεΐνη (όπως γάλα, κρέμα ή παγωτό), τροφές με έντονες μυρωδιές ή ζεστό φαγητό. Επιπλέον, ίσως έχουν μια γενική περιέργεια για οτιδήποτε έχει νέα υφή ή αίσθηση στο στόμα τους ή  μπορεί απλώς να τους αρέσει η γεύση όποια κι αν είναι η εκδοχή του «γλυκού».

Κίνδυνοι για τις γάτες που τρώνε γλυκά

Όπως είπαμε το ότι οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν γλυκά, τις αποτρέπει από το να αναζητήσουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που δεν είναι υγιεινές για το σώμα τους. Η μεγάλη [περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Σε περίπτωση που έχετε διαπιστώσει ότι στη γάτα σας αρέσει να τρώει γλυκά σταματήστε αυτή τη συνήθεια της, κρατώντας τα γλυκά μακριά, όπως κάνετε και για το σκυλάκι σας. καλύτερα δώστε της μια λιχουδιά για γάτες με βάση το κρέας. Σίγουρα θα ενθουσιαστεί.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed