Image Alt

My Pet

στείρωση γάτας τροφές

Στείρωση γάτας: Τι να τρώει για να μην παχύνει

Η στείρωση μιας γάτας είναι μια επέμβαση που αποτρέπει τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, μειώνει την επιθυμία ζευγαρώματος, όπως επίσης μειώνει και την επιθυμία καυγάδων με άλλες γάτες. Πολλοί κηδεμόνες φοβούνται ότι με την επέμβαση αυτή, και δίκαια, το κατοικίδιο τους θα παχύνει. Αυτό όμως μπορείτε να το αποφύγετε προσέχοντας τι τροφές θα δίνετε στη γάτα σας μετά την στείρωση.

στείρωση γάτας τροφές

Τι επιπτώσεις έχει η στείρωση στον οργανισμό της γάτας;

Μετά τη στείρωση, οι διατροφικές ανάγκες της γάτας αλλά και ο μεταβολισμός της αλλάζουν, ενώ μειώνεται και η δραστηριότητά της και έτσι γίνεται πιο νωχελική. Οι ενεργειακές ανάγκες μειώνονται από 30% έως 50% περίπου, αλλά η όρεξή της αυξάνεται κατά 20 έως 30%.

Η στείρωση μειώνει τα οιστρογόνα και ανδρογόνα οπότε μειώνεται και ο μεταβολικός ρυθμός, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να καίει πιο δύσκολα θερμίδες. Με την ελάττωση των οιστρογόνων θα αυξηθεί η όρεξη της γάτας, για αυτό θα πρέπει να προσέξετε τη διατροφή της.

Από την άλλη, οι γάτες που δεν έχουν στειρωθεί, είναι πιο δραστήριες και έχουν μεγαλύτερη διάθεση για βόλτες, λόγω των αυξημένων επιπέδων ανδρογόνων και οιστρογόνων.

Αύξηση βάρους στειρωμένης γάτας και επιπτώσεις

Μετά τη στείρωση, ειδικά οι αρσενικοί γάτοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά, μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται η αρθροπάθεια, ο διαβήτης και προβλήματα του ουροποιητικού. Έτσι καλό είναι να προσέχετε τις τροφές που δίνετε να έχουν λιγότερες θερμίδες για να αποφύγετε τα παραπάνω κιλά.

Για να δείτε αν η γάτα σας έχει το σωστό βάρος, μπορείτε να βάλετε τα χέρια σας στο πλάι της γάτας και αν δεν μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά της μάλλον έχει παχύνει. Ακόμα μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχει γίνει πιο νωθρή και δυσκολεύεται στο περπάτημα, σημάδια ότι μπορεί να έχει πάρει βάρος.

Αν δείτε ότι αυξήθηκε το βάρος της, θα πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή της και να προσθέσετε στην καθημερινότητα της γάτας περισσότερη άσκηση και παιχνίδι.

Τι πρέπει να περιέχει η διατροφή μιας στειρωμένης γάτας;

Καταρχήν μια γάτα που έχει κάνει στείρωση, χρειάζεται όπως είπαμε, να παίρνει λιγότερες θερμίδες και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τροφές χαμηλές σε λίπος.

Τα λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό της, θα τα λάβει με τη μορφή των καλών λιπαρών τα οποία χρειάζεται για το δέρμα, τις αρθρώσεις, το τρίχωμα, αλλά και για τη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Επίσης, πρέπει η διατροφή της να έχει περισσότερη πρωτεΐνη που θα υποστηρίξει τον μυϊκό ιστό και λιγότερους υδατάνθρακες που θα μειώσουν τον γλυκαιμικό δείκτη.

στείρωση γάτας τροφές για να μην παχύνει

Μια δίαιτα που περιέχει ζωικά προϊόντα, όπως κόκκινο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο- βοηθά σε απώλεια βάρους καθώς έτσι χρησιμοποιείται το λίπος ως πηγή ενέργειας. Επίσης οι φυτικές ίνες μειώνουν τις θερμίδες, και φέρνουν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού.

Να σημειώσουμε ότι στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές τροφές, σχεδιασμένες για στειρωμένα γατάκια με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται.

Σημαντική για το ουροποιητικό σύστημα είναι επίσης η υγρασία στις τροφές της στειρωμένης γάτας, καθώς αν πίνει λιγότερο νερό και δεν κινείται αρκετά, τα ούρα μένουν περισσότερο στην ουροδόχο κύστη και δεν αποβάλλονται με τον ίδιο ρυθμό. Κάτι τέτοιο μαζί με άλλους παράγοντες όπως η παχυσαρκία μπορεί να δημιουργήσουν πέτρες και κρυστάλλους

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed