Image Alt

My Pet

σκύλος μυρίζει πράγματα

9 πράγματα που μυρίζουν οι σκύλοι ενώ οι άνθρωποι όχι

Τα σκυλιά είναι πραγματικά χαρισματικά και δεν χρειάζεται να σας πείσουμε για κάτι τέτοιο. Μία από τις φυσικές συμπεριφορές τους που μας προτρέπει να τους θεωρούμε ήρωες είναι η όσφρηση που έχουν ανεπτυγμένη, την οποία χρησιμοποιούν ενστικτωδώς τόσο για την επιβίωση τους, όσο και για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Η μύτη ενός τυπικού σκύλου περιέχει 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς (γνωστοί και ως υποδοχείς οσμής) σε σύγκριση με τα 6 εκατομμύρια που βρίσκονται σε μια ανθρώπινη μύτη. Αυτό σημαίνει ότι η μύτη ενός σκύλου είναι 50 φορές πιο δυνατή από τη δική μας στο να μαζεύει αρώματα και έτσι ο σκύλος μπορεί να μυρίζει αρκετά πράγματα τα οποία εμείς δεν μπορούμε. Αυτό που μπορεί να αισθανθεί ένας σκύλος όταν μυρίσει κάτι είναι πραγματικά αξιοσημείωτο και όπως είναι γνωστό μπορεί ακόμα και να σώσει ζωές με τη μύτη του! Διαβάστε περισσότερα για αυτές τις άλλες υπερδυνάμεις των σκυλιών που σίγουρα θα σας καταπλήξουν.

1. Ανθρώπους

Οι σκύλοι έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να εντοπίζουν τους ανθρώπους μέσω της όσφρησης, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται σε αναζητήσεις αγνοουμένων. Τα εκπαιδευμένα σκυλιά έρευνας και διάσωσης μπορούν να ακολουθήσουν ένα άρωμα από βήμα σε βήμα, και μπορούν ακόμη και να πιάσουν μυρωδιές στον αέρα. Ορισμένες ράτσες σκύλων είναι καλύτερες από άλλες στην παρακολούθηση ανθρώπων, αλλά λόγω των οσφρητικών ικανοτήτων των σκύλων που έχουν προσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους, η ικανότητά τους είναι πάντα καλύτερη από τους ανθρώπους.

2. Καρκίνο

Οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο στα αρχικά του στάδια, ειδικά τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού. Ο καρκινικός όγκος παράγει πρωτεΐνες που οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν στα ούρα. Μπορούν να αισθανθούν αρκετούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του προστάτη και του καρκίνου του μαστού. Τα σκυλιά βοηθούν ακόμη και στις κλινικές κατά τα πρώτα στάδια της διάγνωσης.

3. Εγκυμοσύνη

Δεδομένου ότι οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι στις μυρωδιές στα ούρα μας, είναι λογικό να μπορούν να μυρίζουν και τις ορμόνες μας. Με όλες τις ορμονικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι σκύλοι είναι συνήθως σε θέση να αντιληφθούν αυτές τις διαφορές. Φυσικά, οι ορμονικές αλλαγές συνοδεύονται επίσης από αλλαγές στη μυρωδιά του σώματος που μπορούν να μυρίσουν οι σκύλοι, ακόμη και στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

4. Συναισθήματα

Τα σκυλιά συχνά καταλαβαίνουν τα συναισθήματά μας καλύτερα από ό,τι μπορούμε εμείς. Όταν αλλάζουν τα συναισθήματά μας, αλλάζουν και οι ορμόνες μας (σκεφτείτε τις ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη ή η αδρεναλίνη ή οι ορμόνες της ευτυχίας όπως η ωκυτοκίνη). Αυτές οι ορμόνες είναι ανιχνεύσιμες από τα σκυλιά στην αναπνοή μας και στον ιδρώτα μας. Οι σκύλοι είναι εκπληκτικά συντονισμένοι με τις μυρωδιές μας και μπορούν να ανιχνεύσουν πολύ μικρές αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μας, αφήνοντάς τους να καταλάβουν πότε είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι, αγχωμένοι ή φοβισμένοι.

σκύλος μυρίζει πράγματα5. Κοριούς

Οι κοριοί παράγουν μια μυρωδιά από τους αρωματικούς αδένες τους που είναι αισθητή στους ανθρώπους μόνο σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Ενώ οι σκύλοι με την απίστευτη μύτη τους, μπορούν να ανιχνεύσουν αυτή τη μυρωδιά στα πρώτα της στάδια. Αυτό βοηθάει να απαλλαγούν τα σπίτια από κοριούς προτού η μόλυνση ξεφύγει από τον έλεγχο.

6. Θερμότητα

Νέα έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία και στο Πανεπιστήμιο Lorand στην Ουγγαρία ανακάλυψε ότι οι σκύλοι έχουν πραγματικά αισθητήρια κύτταρα στα άκρα της μύτης τους που λειτουργούν ως αισθητήρες υπέρυθρων. Αυτά τα κύτταρα τους επιτρέπουν να ανιχνεύουν (ή ουσιαστικά να μυρίζουν) πολύ μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία. Κάτι τέτοιο μπορεί να ειδοποιήσει τον σκύλο για το πότε άνθρωποι, άλλα σκυλιά ή ακόμα και αρπακτικά βρίσκονται κοντά.

7. Φυσικές καταστροφές

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας ενεργεί διαφορετικά όταν πλησιάζει μια μεγάλη καταιγίδα. Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι οι σκύλοι είναι σε θέση να μυρίσουν ακόμη και τις παραμικρές αλλαγές στον αέρα, εκτός από τις μεταβολές της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να προβλέπουν μεγάλα καιρικά φαινόμενα όπως έναν τυφώνα ή έναν ανεμοστρόβιλο. Εάν ο σκύλος σας λατρεύει να χώνεται στην αγκαλιά σας κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, μπορεί να έχετε μία από τις 11 πιο τρυφερές ράτσες σκύλων που λατρεύουν να αγκαλιάζονται.

8. Ουσίες

Οι σκύλοι ανίχνευσης οσμών προετοιμάζονται και εκπαιδεύονται για να ανιχνεύουν μια συγκεκριμένη χημική ουσία. Αυτό το άρωμα περνά σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητο στις πιο αδύναμες μύτες μας. Ωστόσο, η ισχυρή όσφρηση και ο μεγάλος οσφρητικός αδένας ενός σκύλου είναι τέλεια για τον εντοπισμό αυτών των μικρών επιπέδων χημικών ουσιών.

9. Άτομα με διαβήτη

Μέσα σε όλα αυτά τα πράγματα που μπορεί ένας σκύλος να μυρίζει, είναι και η αλλαγή στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μόνο από την αναπνοή ενός ατόμου, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για εκείνους με διαβήτη. Υπάρχουν ακόμη και σκύλοι που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να βοηθούν όσους πάσχουν από σοβαρό διαβήτη και να τους προειδοποιούν όταν τα επίπεδα γλυκόζης τους πέφτουν πολύ χαμηλά.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed