Image Alt

My Pet

γάτα δοχείο άμμου

Πως να μάθετε στη γάτα σας να πηγαίνει στην άμμο

Αποκτήσατε πρόσφατα γάτα κα ένα από τα σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να της μάθετε, είναι να χρησιμοποιεί το δοχείο με την άμμο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Οι γάτες από τη φύση τους είναι πολύ καθαρά ζώα και έτσι εκπαίδευση αυτή συνήθως είναι αρκετά εύκολη.

Τι να κάνετε πριν έρθει η γάτα στο σπίτι

1. Αγοράστε ένα ή δύο δοχεία για άμμο κανονικού μεγέθους. Ο γενικός εμπειρικός κανόνας για το πόσα δοχεία θα χρειαστείτε είναι: ένα ανά γάτα, συν ένα επιπλέον. Έτσι, αν έχετε μία γάτα, αγοράστε δύο. Στο εμπόριο υπάρχουν ανοιχτά ή κλειστού τύπου δοχεία. Να έχετε στο μυαλό σας ότι θα πρέπει να είναι ευρύχωρα. Όσο το γατάκι είναι μικρό, ίσως χρειαστεί λεκάνη με κοντά τοιχώματα για να μπορεί να μπαίνει μέσα.

2. Γεμίστε το με άμμο: περίπου 7 έως 10 cm βάθος. Στις γάτες αρέσει να σκάβουν και να θάβουν, επομένως αυτό το βάθος τους επιτρέπει να το κάνουν. Εξετάστε επίσης τον τύπο άμμου που χρησιμοποιείτε. Η επιφάνεια πρέπει να είναι λεία και το άρωμα δεν πρέπει να είναι έντονο.

3. Τοποθετήστε το δοχείο σε ένα ιδιωτικό, ήσυχο και εύκολο μέρος για τη γάτα σας. Είναι καλύτερο να έχετε ένα δοχείο σε κάθε επίπεδο του σπιτιού σας, αν είναι δυνατόν. Η άμμος πρέπει να καθαρίζεται κάθε μέρα, αφαιρώντας τις ακαθαρσίες με ειδικό φτυαράκι που κοσκινίζει την καθαρή άμμο. Μία φορά την εβδομάδα πετάξτε όλη την άμμο, πλύντε τη λεκάνη και βάλτε φρέσκια, καθαρή άμμο.

γάτα δοχείο άμμου κλειστό

Μάθετε τη γάτα σας να πηγαίνει στο δοχείο με την άμμο

1. Τις πρώτες δύο ημέρες, κρατήστε τη γάτα σας περιορισμένη σε ένα δωμάτιο χωρίς χαλί, όπως η τουαλέτα, έχοντας το δοχείο με την άμμο εκεί. Τοποθετήστε επίσης, το φαγητό και το νερό της στο ίδιο δωμάτιο, αλλά κρατήστε τα στην αντίθετη πλευρά του δωματίου από το κουτί με την άμμο. Μόλις αισθανθεί άνετα με τη χρήση του δοχείου με την άμμο, μπορείτε να της επιτρέψετε να εξερευνήσει το υπόλοιπο σπίτι.

2. Μην μετακινείτε το δοχείο έως ότου η γάτα σας νιώσει εντελώς άνετα στο σπίτι. Αργότερα, αν μεταφέρετε το δοχείο με την άμμο από αυτό το δωμάτιο, φροντίστε να της δείξετε πού βρίσκεται και προσπαθήστε να μην το βάλετε σε σημείο που έχει θόρυβο.

3. Διατηρήστε το δοχείο καθαρό. Αφαιρέστε την βρώμικη άμμο μία φορά την ημέρα και ξαναγεμίστε όσο χρειάζεται για να διατηρήσετε το σωστό βάθος. Κάντε μια πλήρη αντικατάσταση της άμμου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (και πάλι, πιο συχνά εάν έχετε πολλές γάτες). Καθαρίζετε τακτικά το κουτί με σαπούνι και νερό χωρίς άρωμα επίσης.

4. Ποτέ μην τιμωρείτε τη γάτα σας επειδή δεν χρησιμοποιεί την άμμο και λέρωσε κάπου μέσα στο σπίτι. Συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα, αλλά το να τιμωρήσετε τη γάτα σας εκ των υστέρων θα προκαλέσει απλώς σύγχυση και φόβο. Εάν η γάτα σας σταματήσει ξαφνικά να χρησιμοποιεί το δοχείο, μιλήστε με τον κτηνίατρο καθώς μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα.

Οι γάτες έλκονται από τη φύση τους σε περιοχές που μοιάζουν με άμμο και χώμα για να ανακουφιστούν, έτσι συνήθως αρχίζουν γρήγορα να εκπαιδεύονται σε δοχεία άμμου. Ωστόσο, πολλές γάτες βιώνουν υποτροπές και έχουν ατυχήματα κάποια στιγμή. Εάν συμβεί αυτό, μείνετε ήρεμοι και θυμηθείτε ότι είναι κάτι φυσιολογικό και μπορεί να διορθωθεί. Στο μεταξύ, δώστε πολλή αγάπη στη νέα σας γατούλα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed