Image Alt

My Pet

Νεογέννητη γάτα σε ανάπτυξη

Ανάπτυξη γάτας. Νεογέννητη: η πρώτη εβδομάδα

Τα νεογέννητα γατάκια μπορεί να γεννιούνται με τρίχωμα, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη τους. Η πρώτη εβδομάδα της ζωής τους είναι γεμάτη σημαντικές αλλαγές. Εάν έχετε μια γάτα που γέννησε, είναι καλή ιδέα να ξέρετε τι να προσέχετε καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το γατάκι σας να κάνει μια καλή αρχή στη ζωή.

Νεογέννητο Γατάκι και σωματική ανάπτυξη

Όταν γεννιέται ένα γατάκι θα χωράει στην παλάμη του χεριού σας. Θα μοιάζει ακριβώς με μινιατούρα μιας ενήλικης γάτας, χωρίς όμως ακόμα την ανάπτυξη μιας ενήλικης γάτας.

Το κανονικό βάρος για ένα υγιές νεογέννητο γατάκι είναι περίπου 100 γρ. Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας, ένα γατάκι συνήθως διπλασιάζει το σωματικό του βάρος. Εάν ένα γατάκι δεν παίρνει αρκετό βάρος, μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Μετά από δύο ή τρεις ημέρες, ο ομφάλιος λώρος του νεογέννητου θα στεγνώσει και θα πέσει, αλλά τα μάτια και τα αυτιά του θα παραμείνουν κλειστά για λίγο ακόμη. Σε αυτό το σημείο, το γατάκι εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη μητέρα του (ή από τον άνθρωπο που το φροντίζει) για ζεστασιά, τροφή και υγιεινή. Θα σέρνεται στην κοιλιά του, θα κλαίει αν πεινάει, θα κοιμάται και θα ουρεί και θα αφοδεύει όταν η μητέρα του το διεγείρει γλείφοντάς το.

Αλλαγές συμπεριφοράς νεογέννητων γατιών

Πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένα νεογέννητο γατάκι και ένα γατάκι μιας εβδομάδας, αλλά θα αρχίσει να είναι πιο δραστήριο όσο περνά η εβδομάδα. Τα γατάκια δεν θα παίζουν ακόμα με τα αδελφάκια τους και η μόνη κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ τους θα είναι η μάχη για να θηλάσουν.

Νεογέννητο Γατάκι – Υγεία και Φροντίδα

Δεδομένου ότι ένα νεογέννητο γατάκι εξαρτάται πλήρως από τη μητέρα του για τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, θα πρέπει να παίξετε το ρόλο της μητέρας εάν το γατάκι σας είναι ορφανό ή έχει παραμεληθεί.

  • Αρχικά, τα γατάκια δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους όταν είναι μόλις λίγων ημερών. Κουβέρτες, μια λάμπα θερμότητας, θερμαντικό μαξιλάρι και άλλα στοιχεία μπορεί να είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι ένα γατάκι παραμένει ζεστό, γιατί αν κρυώσει πολύ μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία του.
  • Παρακολουθήστε τα γατάκια για έλλειψη βάρους ή απώλεια βάρους. Αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι το γατάκι δεν τρώει αρκετά ή ότι κάτι άλλο δεν πάει καλά.
  • Ψάξτε για φυσαλίδες ή υγρό που βγαίνουν από τη μύτη τους. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει αναρρόφηση ή τρύπα στο πάνω μέρος του στόματος.
  • Προσέξτε για φουσκωμένη κοιλιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένα γατάκι δεν ουρεί ή αφοδεύει και μπορεί να χρειαστεί κάποια βοήθεια από εσάς.
  • Βεβαιωθείτε ότι η μητέρα γάτα γλείφει τα γατάκια για να τα διεγείρει να ουρούν και να αφοδεύουν τακτικά.
  • Ελέγχετε τακτικά το χρώμα της γλώσσας και των ούλων για να βεβαιωθείτε ότι είναι έντονο ροζ.
  • Βεβαιωθείτε ότι κάθε γατάκι κινείται για να κοιμηθεί και να θηλάσει. Ένα κανονικό γατάκι σέρνεται στην κοιλιά του για να βρει μια θηλή.
  • Ελέγξτε τις θηλές της μητέρας για να βεβαιωθείτε ότι παράγεται γάλα για να ταΐσει τα γατάκια. Ένα απαλό πάτημα της θηλής θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνει λίγο γάλα.
  • Παρακολουθήστε τη μητέρα γάτα για να βεβαιωθείτε ότι δίνει άφθονο χρόνο στα γατάκια για να θηλάζουν τακτικά αλλιώς τα γατάκια θα πρέπει να ταΐζονται με μπιμπερό. Μερικές γάτες δεν θηλάζουν τα γατάκια τους.

Τροφή και Διατροφή για ένα νεογέννητο γατάκι

Τα νεογέννητα γατάκια δεν έχουν δόντια και τρέφονται μόνο από το γάλα της γάτας. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα, η μητέρα γάτα θα παράγει ένα πολύ ιδιαίτερο είδος γάλακτος για τα γατάκια, που ονομάζεται πρωτόγαλα. Αυτό το γάλα περιέχει ειδικά συστατικά που ονομάζονται μητρικά αντισώματα που προστατεύουν τα γατάκια από ασθένειες μέχρι να λειτουργήσει το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πολύ σημαντικό τα γατάκια να αρχίσουν να θηλάζουν λίγο μετά τη γέννηση για να εξασφαλίσουν ότι αυτά τα αντισώματα καταναλώνονται από το πρωτόγαλα.

Εάν ένα γατάκι είναι ορφανό και πρέπει να ταϊστεί με μπιμπερό, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια ειδική φόρμουλα αντικατάστασης γάλακτος γάτας για την παροχή σωστής διατροφής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωρινά μια σπιτική φόρμουλα. Ένα νεογέννητο γατάκι πρέπει να καταναλώνει περίπου επτά κουταλάκια του γλυκού την ημέρα και να τρώει μικρές ποσότητες κάθε δύο ώρες.

Νεογέννητα γατάκια και Εκπαίδευση

Σε αυτή τη μικρή ηλικία δεν υπάρχει αποτελεσματική εκπαίδευση που να μπορεί να κάνει κάποιος με ένα γατάκι. Η εκπαίδευση για το που θα ουρεί και θα αφοδεύει θα πρέπει να γίνει, αλλά δεν θα πρέπει να ξεκινά μέχρι να μη χρειαστεί η μητέρα γάτα για να το διεγείρει για να ουρήσει και να αφοδεύει.

Φροντίδα για τη Μητέρα Γάτα

Είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίσετε ότι και η μητέρα γάτα παραμένει υγιής όπως και τα γατάκια. Τα γατάκια χρειάζονται η μητέρα τους για να τα ταΐζει, να τα καθαρίζει, να τα τονώνει και να τα διατηρεί ζεστά.

Η τροφή για γατάκια θα πρέπει να δίνεται στη μητέρα γάτα ενώ είναι έγκυος και θα πρέπει να συνεχίζεται έως ότου τα γατάκια δεν θηλάζουν πλέον. Αυτό θα βοηθήσει στην παροχή επιπλέον θρεπτικών συστατικών στα γατάκια μέσω του γάλακτος της μητέρας μετά τη γέννησή τους.

Η γάτα θα πρέπει να εμβολιαστεί σωστά πριν μείνει έγκυος, ώστε να μπορεί να μεταδώσει τα μητρικά αντισώματα στα γατάκια της.

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα μπορεί να ξεκουραστεί και να θηλάσει σε ένα ήσυχο δωμάτιο. Είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό για το σώμα της να θηλάζει και να φροντίζει τα γατάκια, επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται το επιπλέον άγχος.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed