Image Alt

My Pet

Χρειάζεται μπάνιο η γάτα σας

Οι γάτες αγαπούν την αυτοφροντίδα συνεπώς το πότε χρειάζονται την ανθρώπινη παρέμβαση, όπως μέσω του μπάνιου, είναι ένα καλό ερώτημα!

Όλοι έχουμε ακούσει το στερεότυπο ότι οι γάτες μισούν το νερό, οπότε μπορεί να αισθάνεστε λίγο άβολα με να βάλετε τη δική σας γάτα σε μια μπανιέρα γεμάτη νερό. Ίσως μάλιστα να έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας περνάει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας της γλείφοντας τον εαυτό της, γεγονός που προκαλεί την εξής ερώτηση: χρειάζονται οι γάτες πραγματικά μπάνιο;

Τις περισσότερες φορές, το μπάνιο της γάτας γίνεται περισσότερο για να ηρεμήσει ο άνθρωπος, παρά η γάτα, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι πίσω από αυτό, εκτός από το μίσος του κατοικίδιου ζώου σας για το βρέξιμο. Αν όμως είστε περίεργοι, δείτε γιατί οι γάτες μισούν πραγματικά το νερό.

Χρειάζονται πραγματικά οι γάτες να κάνουν μπάνιο;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Μια υγιής γάτα ξοδεύει έως και το 40 τοις εκατό της ημέρας της για να περιποιείται τον εαυτό τη. Αυτή η συνεχής αυτοφροντίδα σημαίνει ότι υπάρχει μικρή ανάγκη για έναν ιδιοκτήτη γάτας να της κάνει μπάνιο.

Υπάρχουν όμως κάποιες ειδικές περιπτώσεις, όπως γάτες με αρθρίτιδα που έχουν χάσει την ευελιξία που απαιτείται για την περιποίηση, άρρωστες γάτες, υπέρβαρες γάτες, ακόμη και καταθλιπτικές γάτες που μπορεί να χρειάζονται λίγη περισσότερη βοήθεια. Μια γάτα με μακρύ τρίχωμα μπορεί επίσης να χρειάζεται επιπλέον βοήθεια για να καθαριστεί όπως επίσης και μια γάτα που σκοντάφτει σε κάτι βρώμικο. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνετε μπάνιο πιο συχνά μια γάτα που έχει ψύλλους.

Κάθε πόσο πρέπει να κάνουμε μπάνιο μια γάτα;

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας;

Το πολύ συχνό μπάνιο μιας γάτας απογυμνώνει το τρίχωμά της από βακτήρια, τα οποία χρειάζεται για να διατηρήσει την υγεία του εντέρου της. Μια γάτα που είναι “πολύ καθαρή” μπορεί ακόμη και να παίζει μέσα στη βρωμιά, μόνο και μόνο για να αναπληρώσει κάποια από αυτά τα βακτήρια στο τρίχωμά της.
Κάντε μπάνιο τις γάτες μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τη θεραπεία συγκεκριμένων ιατρικών παθήσεων, οπότε σε αυτή την περίπτωση ένας κτηνίατρος θα πρέπει να αξιολογήσει τη περίπτωση της γάτας σας. Οι γάτες λατρεύουν το βούρτσισμα, οπότε αν θέλετε να συμμετέχετε στη διαδικασία περιποίησης, αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα λάτρευαν.

Πώς καθαρίζονται οι γάτες;

Οι γάτες είναι από τη φύση τους πολύ τακτοποιημένα ζώα, καθώς καθαρίζονται συνήθως με τη γλώσσα τους. Η γλώσσα τους αποτελείται από αγκιστροειδείς, κοίλες σέσουλες που είναι σε θέση να μεταφέρουν αποτελεσματικά το σάλιο καθαρισμού τους στο τρίχωμα και το δέρμα τους για να περιποιηθούν πιο σχολαστικά το τρίχωμά τους.

Οι γάτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τις πατούσες τους, τις οποίες υγραίνουν με το σάλιο τους, ώστε να μπορούν να καθαρίζουν τα μέρη που δεν μπορούν να κάνουν με τη γλώσσα τους, όπως το πρόσωπο, το λαιμό και τα αυτιά. Τις περισσότερες φορές, οι γάτες δυσκολεύονται να ανεχτούν το μπάνιο, εκτός αν έχουν προετοιμαστεί σε νεαρή ηλικία, οπότε φροντίστε να κόβετε τα νύχια για να μη σας γρατζουνίσουν!

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed