Image Alt

My Pet

γάτα φροντίδα

Γάτες: 11 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στη φροντίδα τους

Όσο και αν η φροντίδα μιας γάτας είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, υπάρχουν κάποια λάθη που συχνά κάνουν οι κηδεμόνες τους, τα οποία είναι επικίνδυνα. Εδώ θα δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τη φροντίδα μιας γάτας.

1. Αφήνουμε φαγητό στο μπολ της

Αφήνοντας στο μπολ της γατούλας σας φαγητό όλη την ημέρα, ειδικά αν οι κροκέτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, η γάτα σας θα μπει στον πειρασμό να φάει περισσότερο από το κανονικό. Έτσι θα αποκτήσει επιπλέον βάρος, ενώ μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε προβλήματα υγείας.

γάτα φροντίδα και διατροφή

2. Δίνουμε μόνο ξηρά τροφή

Ειδικά αν η γάτα σας δεν μπορεί να αντέξει χωρίς να τρώει υπερβολικά, ίσως πρέπει να σκεφτείτε να τρώει υγρή τροφή για το γεύμα. Έχει καλύτερη περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που είναι καλύτερο για τα νεφρά της. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για την ποσότητα και πόσο συχνά πρέπει να ταΐζετε το κατοικίδιό σας.

3. Δίνουμε φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα και τα συστήματά τους δεν είναι σχεδιασμένα για να αφομοιώνουν φυτικά τρόφιμα. Η δίαιτα για τις γάτες πρέπει να είναι με βάση το κρέας, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν την πρωτεΐνη που χρειάζονται.

4. Δίνουμε ένα μη ισορροπημένο γεύμα

Τα σπιτικά γεύματα συχνά δεν δίνουν στη γάτα σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, γι’ αυτό αν θέλετε να της δίνετε  φαγητό που ετοιμάζετε εσείς, βρείτε συνταγές εγκεκριμένες από κτηνίατρο. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε τη γάτα σας με γάλα.

5. Αποφεύγουμε τον κτηνίατρο

Ακόμη και οι φαινομενικά υγιείς γάτες θα πρέπει να κάνουν έλεγχο στον κτηνίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, επομένως μην αφήσετε τον φόβο της γάτας σας να σας εμποδίσει να παρακολουθείτε την υγεία τους. Ένα από τα σημαντικά πράγματα που περιλαμβάνονται στη φροντίδα μιας γάτας είναι και οι επισκέψεις στον κτηνίατρο. Εκείνος μπορεί να παρατηρήσει ασθένειες όπως νεφρική νόσο, νόσο του θυρεοειδούς, διαβήτη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή άλλες καταστάσεις που μπορεί εσείς αλλιώς να μην καταλάβετε ότι υπάρχουν. Αξίζει τον κόπο να τις πηγαίνετε στον κτηνίατρο γιατί μπορεί να βρεθεί ένα πρόβλημα όσο είναι ακόμα μικρό.

γάτα φροντίδα - εμβόλια

6. Δεν εμβολιάζουμε τις γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι

Όλες οι γάτες, είτε ζουν έξω, είτε ζουν μέσα στο σπίτι πρέπει να εμβολιάζονται για να είναι ασφαλείς από ασθένειες όπως η λύσσα ή η λευχαιμία, εκτός εάν ο κτηνίατρος πει ότι υπάρχει ιατρικός λόγος για να μην το κάνουν. Η γάτα σας μπορεί να πάει μια βόλτα έξω και ακόμη και τα υπό επίβλεψη γατάκια θα μπορούσαν να προσβληθούν από λευχαιμία των αιλουροειδών απλώς κσθώε η μύτη τους θα έρθει κοντά με τη μύτη άλλης γάτας.

7. Δεν είναι προστατεύμενες από ψύλλους, τσιμπούρια και διροφιλαρίωση

Όπως και με τα εμβόλια, δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι επειδή η γάτα σας ζει μέσα στο σπίτι, είναι ασφαλής από παράσιτα. Εάν κολλήσει τσιμπούρια ή την τσιμπήσουν κουνούπια, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να εκτεθεί στη νόσο του Lyme, στη διροφιλαρίαση ή σε άλλες ασθένειες. Τα απλά μηνιαία προληπτικά φάρμακα μπορεί να είναι σωτήρια για τα γατάκια σας σε εσωτερικούς χώρους.

γάτα φροντίδα

8. Αγνοούμε θέματα υγείας

Ο χρόνιος έμετος είναι ένα από τα συμπτώματα υγείας της γάτας που συχνά αγνοούμε. Ένας εμετός μπορεί να είναι σημάδι από θεραπεύσιμες μπάλες μαλλιών, τροφικής δυσανεξίας έως καρδιακές παθήσεις ή νεφρική ανεπάρκεια. Εάν ο έμετος είναι συχνός, πηγαίντε το γατάκι σας στον κτηνίατρο για διάγνωση.

9. Δεν της παρέχουμε καταφύγιο

Εάν το γατάκι σας περιφέρεται ελεύθερο τη νύχτα, θα χρειαστεί ένα κατάλληλο καταφύγιο για τις καιρικές συνθήκες για να το κρατήσει ασφαλές ειδικά τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Φτιάξτε κάποιου είδους καταφύγιο για αυτό που να έχει κάποια θερμή μόνωση. Και να έχετε ζεστά μπολ με νερό γιατί το νερό μπορεί να παγώσει σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες.

10. Αγνοούμε τις αλλαγές συμπεριφοράς

Ακόμη και ο έμετος μπορεί να φαίνεται προφανής σε σύγκριση με μερικά από τα άλλα διακριτικά συμπτώματα υγείας που θα μπορούσε να εμφανίσει η γάτα σας. Δώστε προσοχή αν το κατοικίδιό σας φαίνεται να κρύβεται ή να γκρινιάζει περισσότερο ή αν έχει αλλάξει η όρεξή του. Οι γάτες τείνουν να είναι αρκετά στωικές. Αν η γάτα σας συμπεριφέρεται με οποιονδήποτε τρόπο που δεν είναι συνηθισμένος γι’ αυτήν, αυτό είναι ένα σημάδι για να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει αιμοληψία για να βεβαιωθεί ότι όλα τα όργανά λειτουργούν σωστά, ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν ξεφύγει από τον έλεγχο.

11. Έχουμε φυτά στο σπίτι που μπορεί να είναι τοξικά

Αν και μπορεί κάποια λουλούδια και φυτά να φαίνονται όμορφα στο χώρο σας, δεν θα είναι τόσο όμορφα αν τα φάει η γάτα σας. Υπάρχουν εκατοντάδες φυτά που είναι τοξικά για τις γάτες και το να τα έχετε στο σπίτι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τα γατάκια που τα δαγκώνουν συχνά. Εάν πρόκειται να αγοράσετε ένα φυτό, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι τοξικό.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed