Image Alt

My Pet

Γάτες και παιδιά: Πως να παίζουν με ασφάλεια

Γάτες και παιδιά: Πως να παίζουν με ασφάλεια

Οι γάτες και τα παιδιά μπορούν να περνούν απεριόριστο χρόνο μαζί, να παίζουν και να διασκεδάζουν, αρκεί τα παιδιά να μάθουν πώς να αλληλοεπιδρούν με το κατοικίδιό σας. Οι γάτες έχουν αιχμηρά νύχια και είναι έτοιμες να τα χρησιμοποιήσουν εάν αισθανθούν ότι απειλούνται ή πιέζονται. Με την κατάλληλη ενθάρρυνση και τις σωστές συνθήκες, η γάτα σας μπορεί να γίνει ο καλύτερος συμπαίκτης του παιδιού σας.

Οι γάτες δεν δείχνουν χωρίς λόγο τα νύχια τους

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους οι γάτες θυμώνουν. Οι γάτες δεν δείχνουν χωρίς λόγο τα νύχια τους. Συνήθως, μια γάτα θα βγάλει νύχια μόλις αισθανθεί απειλεί ή ενόχληση. Να είστε βέβαιοι ότι μια γάτα θα σας προειδοποιήσει πριν γίνει επιθετική. Μπορείτε να αποφύγετε μία δυσάρεστη κατάσταση μεταξύ της γάτας και των παιδιών σας εάν τους διδάξετε πώς να αναγνωρίζουν αυτά τα σημάδια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χτύπημα της ουράς της, τα σηκωμένα αφτιά, το γρύλισμα είναι μερικά από αυτά. Φυσικά, αν η γάτα σας είναι από τη φύση της γκρινιάρα ή έχει ιστορικό (δάγκωμα) ή εάν τα παιδιά σας είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν τα όριά τους απέναντι στη γάτα τότε καλύτερα να μην τα αφήσετε να παίζουν μόνα τους.

Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει ένα ασφαλές μέρος για να απομονωθεί σε περίπτωση που αυτό θέλει να κάνει. Ίσως ένα δέντρο γάτας, αρκετά ψηλό ώστε να μην μπορεί να την πιάσει το παιδί σας, είναι μια καλή επιλογή. Άλλωστε, οι γάτες αγαπούν τα ψηλά μέρη, γιατί νιώθουν ασφάλεια και έχουν θέα.

Βάλτε κανόνες

Όταν εξηγείται στα παιδιά σας τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν για να παίζουν ήρεμα με τη γάτα, βεβαιωθείτε ότι τους τηρούν. Όχι φωνές, κραυγές, τρέξιμο ή άλματα. Ανάλογα με την ηλικία, τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να τραβούν την ουρά της γάτας ούτε τα μουστάκια της. Και αν τρέξει και κρυφτεί, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα παιδιά να την κυνηγήσουν ή να προσπαθήσουν να μπουν στην κρυψώνα της.

Μάθετε στα παιδιά πως να χαϊδεύουν την γάτα

Βάλτε τα παιδιά να καθίσουν στο πάτωμα και να απλώσουν αργά ένα χέρι για να το μυρίσει η γάτα. Εάν τρίψει το χέρι τους με το πρόσωπό της ή πιέσει το κεφάλι της μέσα σε αυτό, σημαίνει ότι είναι έτοιμη για χάδια και παιχνίδι. Επιβλέπετε το χειρισμό, το κράτημα και το τρίψιμο της κοιλιάς Εξηγήστε στα παιδιά σε ποια σημεία τους σώματος μπορούν να χαϊδεύουν τη γάτα. Δείξτε με το χέρι σας και ζητήστε τους να κάνουν το ίδιο. Κρατήστε το χέρι μακριά από το πρόσωπο ή το κάτω μέρος της γάτας, αφού είναι πιο ευαίσθητες περιοχές. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία, παιδιά, μπορούν να κρατούν τη γάτα αγκαλιά, αλλά θα πρέπει να τους δείξετε πώς να το κάνουν. Επίσης, περιορίστε το χρόνο παιχνιδιού με τη γάτα σε περίπου δέκα λεπτά ή όταν βαρεθεί και σταματήσει, αφήστε τη να ξεκουραστεί για να μην γίνει επιθετική.

Επίβλεψη και ο σεβασμός

Μπάλες του πινγκ πονγκ, ένα τσαλακωμένο χαρτί ή ένα ύφασμα που δεν το χρειάζεστε, είναι αρκετά για να τραβήξετε την προσοχή της γάτας σας και να διασκεδάσετε μαζί της. Αφήστε το παιδί σας να πετάξει απαλά αυτά τα αυτοσχέδια παιχνίδια για να δει αν θα τα κυνηγήσει. Το να παίζετε μαζί με το παιδί και τη γάτα σας είναι ότι πιο ασφαλές και δημιουργικό για εκείνα. Είναι και ο μοναδικός τρόπος για να δείξετε στο παιδί ποια είναι τα όριά του και πώς μπορεί να παίξει με τη γάτα σας. Το «κλειδί» είναι η επίβλεψη και ο σεβασμός στα συναισθήματα της γάτας. Αν τα εξασφαλίσετε αυτά, θα διαπιστώσετε ότι η γάτας δεν χορταίνει τη συντροφιά των παιδιών σας και το αντίστροφο.

Ενσυναίσθηση και Εμπιστοσύνη

Η αλληλεπίδραση και το παιχνίδι μεταξύ γατών και παιδιών είναι μια ευκαιρία για να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται και οι δύο πλευρές. Έχοντας γάτα στο σπίτι, τα παιδιά διδάσκονται την συμπόνια, την ενσυναίσθηση και την αυτοεκτίμηση καθώς νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Ταυτόχρονα, οι γάτες μαθαίνουν να εμπιστεύονται τα παιδιά και αναπτύσσουν μια συμπάθεια γι΄αυτά μέσω της καλής συμπεριφοράς τους.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed