Image Alt

My Pet

Γιατί τα μάτια της γάτας είναι τόσο μοναδικά

Γιατί τα μάτια της γάτας είναι τόσο μοναδικά

Πολύ λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με τα μοναδικά χρώματα και σχήματα που έχουν τα μάτια της γάτας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχουν μαγευτεί από το βλέμμα τους και την μοναδική ομορφιά τους.

Τι κάνει ξεχωριστά τα μάτια της γάτας

Αν και τα μάτια των γατών είναι αρκετά παρόμοια με εκείνα των ανθρώπων και άλλων θηλαστικών, έχουν μια ειδική ανακλαστική δομή στο πίσω μέρος του ματιού κοντά στον αμφιβληστροειδή που ονομάζεται “tapetum lucidum”. Αυτή η κατασκευή λειτουργεί σαν καθρέφτης, αντανακλώντας το φως πίσω στον αμφιβληστροειδή. Αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει στις γάτες να βλέπουν καλύτερα από τους ανθρώπους σε χαμηλό φωτισμό. Δίνει επίσης στα μάτια της γάτας αυτή τη μοναδική λάμψη στο βλέμμα της.

Έχουν καλύτερη όραση σε χαμηλό φωτισμό από τους ανθρώπους

Η αλήθεια είναι πως κανένα ζώο δεν μπορεί πραγματικά να δει στο απόλυτο σκοτάδι , απλώς οι γάτες έχουν ανατομικές διαφορές που τους επιτρέπουν να βλέπουν σε πολύ χαμηλό φωτισμό που μπορεί να φαίνεται σαν «σκοτεινό» στους ανθρώπους.

Οι ράβδοι, που παρέχουν ασπρόμαυρη όραση, είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στο φως και απαιτούν λιγότερα φωτόνια για διέγερση της όρασης. Οι γάτες έχουν περισσότερες ράβδους από τους ανθρώπους, επιτρέποντας καλύτερη όραση σε χαμηλό φωτισμό.

Τι είναι το τρίτο βλέφαρο;

Οι γάτες έχουν επίσης ένα τρίτο βλέφαρο που κρύβεται στην εσωτερική γωνία του ματιού που καλύπτει εν μέρει το μάτι. Αυτό το τρίτο βλέφαρο προστατεύει κυρίως το μάτι από τραυματισμούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρατηρούν το τρίτο βλέφαρο εκτός εάν αρρωστήσει, τραυματιστεί ή έχει μια γενετική ανωμαλία.

Ποια χρώματα μπορούν να δουν

Ναι, οι γάτες μπορούν να δουν κάποια χρώματα, αλλά όχι όλα. Οι γάτες (όπως και οι σκύλοι) έχουν αχρωματοψία στο κόκκινο και το πράσινο. Μπορούν όμως να δουν τα μπλε και τα κίτρινα.

Γιατί τα μάτια της γάτας είναι τόσο μοναδικά

Η υγεία των ματιών της γάτας

Έρπης αιλουροειδών

Ο έρπης των αιλουροειδών είναι η πιο κοινή ασθένεια που επηρεάζει τα μάτια των γατών. Η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προκαλέσει εκκρίσεις και έλκη. Σχεδόν κάθε γάτα βιώνει τον ιό του έρπητα της γάτας στη διάρκεια της ζωής της και τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα οφθαλμικά συμπτώματα περιλαμβάνουν προεξοχή (ανύψωση) του τρίτου βλεφάρου, εκκρίσεις, στραβισμός και έλκη.

Τραυματισμός

Το άτσαλο παιχνίδι με άλλες γάτες μπορεί να προκαλέσει κάποιο τραυματισμό και προβλήματα όπως έλκη κερατοειδούς, με συμπτώματα όπως ευαισθησία στο φως. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ο στραβισμός, η υδαρή έκκριση, η θαμπή εμφάνιση στην επιφάνεια του κερατοειδούς και η πρόπτωση του ματιού (που σημαίνει ότι το μάτι βγαίνει από την κόγχη του.

Χαλασμένα δόντια

Τα σάπια δόντια μπορεί να προκαλέσουν σχηματισμό αποστημάτων στη γνάθο. Είναι πολύ πιθανό το απόστημα να προκαλέσει στη συνέχεια πρήξιμο γύρω από το μάτι της γάτας κι εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι γάτες μπορεί επίσης να έχουν αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς από την υψηλή αρτηριακή πίεση. Πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως η νεφρική ανεπάρκεια και ο υπερθυρεοειδισμός (και τα δύο είναι κοινά σε μεγαλύτερης ηλικίας γάτες) μπορούν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν η γάτα σας έχει διαγνωστεί με μία από αυτές τις ασθένειες, θα πρέπει να ελέγχετε την αρτηριακή της πίεση τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, ώστε να της χορηγηθεί η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

 Καταρράκτης

Οι γάτες κάποιες φορές μπορεί να αναπτύξουν καταρράκτη. Όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη για να αποκατασταθεί η όρασή τους. Εάν η γάτα σας έχει διαγνωστεί με καταρράκτη, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να υποβληθεί η γάτα σας σε χειρουργική επέμβαση.

Αλλεργίες – Ακάρεα

Εάν η γάτα σας αντιμετωπίζει αλλεργίες ή ακάρεα, μπορεί να χάσει λίγο τρίχωμα γύρω από τα μάτια της. Χρειάζεται οπωσδήποτε να ζητήσετε τη συνδρομή του κτηνιάτρου για να αντιμετωπίσετε τις αλλεργίες της.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed