Image Alt

My Pet

Κλαίνε οι γάτες;

Κλαίνε οι γάτες;

Όποιος έχει παρατηρήσει ποτέ δάκρυα στα μάτια της γάτας του, πιθανόν να έχει αναρωτηθεί: ” Κλαίνε οι γάτες;”. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε την απάντηση.

Αν έχετε δει ποτέ τη γάτα σας με κάτι που μοιάζει με δάκρυα στα μάτια της, μπορεί να νομίζετε ότι η γάτα σας είναι λυπημένη ή καταθλιπτική. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να ανθρωπομορφοποιούμε και να αποδίδουμε τα συναισθήματά μας στα ζώα- είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι μια γάτα είναι αναστατωμένη όταν έχει δάκρυα στα μάτια της. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Το κλάμα της γάτας δεν είναι μια επικοινωνιακή συμπεριφορά όπως το νιαούρισμα. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι οποίοι κλαίνε όταν αισθάνονται λυπημένοι, οι αιλουροειδείς φίλοι μας δεν βγάζουν συναισθηματικά δάκρυα. Γιατί λοιπόν κλαίνε οι γάτες;

Μπορούν οι γάτες να κλάψουν με δάκρυα;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι παράγουν δάκρυα όταν είναι λυπημένες. Η σύντομη απάντηση είναι ναι, οι δακρυϊκοί πόροι των γατών λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και οι δακρυϊκοί πόροι των ανθρώπων, αλλά δεν βγάζουν συναισθηματικά δάκρυα από θλίψη ή πόνο.

Κλαίνε οι γάτες;Δείτε επίσης: Ο απόλυτος οδηγός για το τι ΔΕΝ επιτρέπεται να τρώνε οι γάτες

Οι λόγοι για τους οποίους η γάτα σας “κλαίει”;

Οι γάτες στην πραγματικότητα παράγουν δάκρυα ως αντίδραση σε ασθένειες ή τραυματισμούς. Μια γάτα με δάκρυα να τρέχουν στο τριχωτό πρόσωπό της είναι πολύ πιθανό να αισθάνεται δυσφορία στα μάτια της λόγω κάποιας υποκείμενης πάθησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Αλλεργίες: Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες μπορεί να είναι αλλεργικές σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η σκόνη, η γύρη και η μούχλα. Μπορεί επίσης να είναι αλλεργικές σε ορισμένες τροφές, στον καπνό του τσιγάρου, στο άρωμα και στα χημικά προϊόντα καθαρισμού. Τα συμπτώματα της αλλεργίας περιλαμβάνουν φτέρνισμα, κνησμό και δάκρυα. Οι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων μπορούν να ανακουφίσουν τις αλλεργίες στις γάτες χρησιμοποιώντας άμμο χωρίς σκόνη, κάνοντας μπάνιο τη γάτα για να ανακουφιστεί από τον κνησμό, διατηρώντας το σπίτι καθαρό από οποιαδήποτε σκόνη ή βρωμιά, πλένοντας τακτικά το κρεβατάκι της γάτας και ταΐζοντάς τη με τροφές καλύτερης ποιότητας.

Μόλυνση των ματιών: Οι γάτες μπορούν να κολλήσουν βακτηριακές και ιογενείς οφθαλμικές λοιμώξεις όταν έρχονται σε επαφή με άλλα αιλουροειδή που πάσχουν από κάποια λοίμωξη. Τα γατάκια έχουν από τη φύση τους εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πιο επιρρεπή σε οφθαλμικές λοιμώξεις.

Τραυματισμός στο μάτι: Είτε από κάτι αιχμηρό είτε κατά τη διάρκεια καυγά με άλλη γάτα, μπορεί να προκληθεί τραυματισμός με συνέπεια οφθαλμικές λοιμώξεις. Αν παρατηρήσετε διαυγές, πράσινο ή κίτρινο έκκριμα από τα μάτια της γάτας σας, μαζί με κόκκινο μάτι, φλεγμονή στο βλέφαρο ή υπερβολικό κλείσιμο του ματιού, πηγαίνετε την στον κτηνίατρο για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Γρίπη της γάτας: Οι γάτες μπορεί να παρουσιάζουν δακρυσμένα μάτια όταν έχουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, γνωστή και ως γρίπη της γάτας. Άλλα σημάδια της γρίπης της γάτας περιλαμβάνουν λήθαργο, φτέρνισμα, ρινικές εκκρίσεις, πυρετό και έλλειψη όρεξης. Ο κτηνίατρος ενδέχεται να συνταγογραφήσει οφθαλμικές σταγόνες, παυσίπονα, αντιιϊκά φάρμακα και αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Γλαύκωμα: Προκαλείται από την ανεπαρκή εκροή του υδατοειδούς υγρού (το διαυγές υγρό υγρό που βρίσκεται μεταξύ του φακού και του κερατοειδούς), η οποία οφείλεται είτε σε ανατομική ανωμαλία είτε σε τραυματισμό του ματιού. Τα μερικώς κλειστά μάτια, το αλληθώρισμα ή το τρίψιμο του ματιού, το φυσικό πρήξιμο ή το φούσκωμα του βολβού του ματιού, τα θολά μάτια και οι υδαρείς εκκρίσεις μπορεί να είναι σημάδια γλαυκώματος στις γάτες. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, πηγαίνετε τη γάτα σας αμέσως στον κτηνίατρο.

Έλκη κερατοειδούς: Τα έλκη μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική παραγωγή δακρύων εκτός από βλεννώδεις εκκρίσεις. Αν παρατηρήσετε ότι το γατάκι σας αλληθωρίζει, ανοιγοκλείνει τα μάτια του, τρίβεται με τις πατούσες του, έχει θολά ή κόκκινα μάτια, επικοινωνήσε με τον κτηνίατρο σου.

Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστη συμπεριφορά, υπερβολικές φωνές ή υπερβολική παραγωγή δακρύων, φέρτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για να διαπιστώσει τα υποκείμενα αίτια και να της χορηγήσει οποιαδήποτε απαραίτητη θεραπεία.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed