Image Alt

My Pet

περιλαίμια για γάτες

Περιλαίμιο γάτας: Πότε και πως να το βάλουμε

Στην αγορά κυκλοφορούν περιλαίμια (κολάρα) για γάτες σε διάφορα χρώματα και σχέδια και βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι απλώς ένα αξεσουάρ, αλλά είναι θέμα ανάγκης ώστε το κατοικίδιο ζώο σας φορώντας περιλαίμιο να έχει την κατάλληλη αναγνώριση σε κάθε περίπτωση που βρεθεί μακριά από το σπίτι. Αυτό θα διευκολύνει τα άτομα που θα βρουν τη γάτα σας να σας την επιστρέψουν γρήγορα και με ασφάλεια. Παρακάτω θα δούμε, αν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που η γάτα σας πρέπει να φοράει κολάρο, αν πρέπει να το φοράει και πώς να της το φορέσετε σωστά. Επίσης θα δούμε αν είναι ασφαλές και εάν υπάρχει ακόμα ανάγκη για κολάρο, εάν το κατοικίδιό σας έχει ήδη μικροτσίπ.

Γιατί πρέπει να βάλετε περιλαίμιο στη γάτα σας;

Τα περιλαίμια και οι ετικέτες ταυτότητας κρίνονται απαραίτητα επειδή παρέχουν σωστή αναγνώριση για το κατοικίδιο ζώο σας. Περιέχουν πληροφορίες όπως το όνομα του, το όνομά σας και αριθμούς επικοινωνίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν η γάτα σας χαθεί.

Μπορεί βέβαια να νομίζετε ότι αφού η γάτα σας μένει μέσα στο σπίτι, δεν χρειάζεται κολάρο. Οι γάτες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου είναι και οι δύο περίεργοι εξερευνητές. Φυσικά θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους και θα δοκιμάσουν τα όριά τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να επιβλέπετε το κατοικίδιό σας όλη την ώρα. Υπάρχει πιθανότητα η γάτα σας να βγει έξω από μια πόρτα ή ένα παράθυρο που έμεινε ανοιχτό.

Με άλλα λόγια, όσο πιο γρήγορα μπορείτε να κάνετε τη γάτα σας να φορέσει κολάρο, τόσο το καλύτερο. Αυτό θα τους δώσει αρκετό χρόνο να προσαρμοστούν και να το συνηθίσουν. Επίσης, θα πρέπει να ελέγξετε το συγκεκριμένο κολάρο γάτας που θα πάρετε, καθώς οι κατασκευαστές συνήθως υποδεικνύουν το προτεινόμενο βάρος ή μέγεθος λαιμού για τα προϊόντα τους. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το κολάρο ταιριάζει απόλυτα στο κατοικίδιο σας.

Πότε πρέπει να βάλετε κολάρο σε ένα γατάκι;

Επειδή όταν φορέσετε το κολάρο στο γατάκι σας μπορεί να εκνευριστεί, να ενοχληθεί ή απλά να νιώθει άβολα με αυτό, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να το  βάλετε μόλις είναι έτοιμο να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Δηλαδή περίπου όταν είναι 2 έως 6 μηνών. Ο πιο σημαντικός παράγοντας εδώ είναι το βάρος του και το μέγεθος του λαιμού του, καθώς αυτά θα καθορίσουν την εφαρμογή του κολάρου.

Λάβετε υπόψη όταν επιλέξετε κάποιο, να είναι ελαφρύ, να έχει άνετη εφαρμογή και ειδική για την ηλικία αγκράφα για μέγιστη άνεση και ασφάλεια.

περιλαίμια για γάτες

Πώς να βάλετε το περιλαίμιο στη γάτα σας

Εφόσον φοράτε ένα ξένο αντικείμενο στο κατοικίδιο σας, πρέπει να το κάνετε αργά. Να είστε ευγενικοί με το γατάκι σας για να μην τρομάξει.

  • Αρχικά παίξτε μαζί του για λίγο και μετά ηρεμήστε το.
  • Βάλτε απαλά το κολάρο γύρω από το λαιμό του.
  • Στερεώστε το καλά και βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει μια χαρά. Θα πρέπει να μπορείτε να εισάγετε δύο ή τρία δάχτυλα μεταξύ του κολάρου και του λαιμού του κατοικίδιου σας.
  • Όταν το φορέσετε, χαϊδέψτε το και δώστε μια λιχουδιά για να έχει καλή ανάμνηση.

Είναι τα περιλαίμια ασφαλή για τα γατάκια;

Υπάρχουν ορισμένοι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων που ανησυχούν για την ασφάλεια της χρήσης περιλαίμιων, ειδικά στα μικρά γατάκια τους, επειδή μπορεί να έχουν ακούσει για περιπτώσεις όπου οι γάτες έχουν τραυματιστεί εξαιτίας αυτών γύρω από το λαιμό τους. Για αυτό θα πρέπει να επιλέξετε ένα κολάρο που να είναι ασφαλές για το γατάκι σας έτσι ώστε να αποτρέψετε τυχόν δυσάρεστα επεισόδια και να μην καταλήξετε σε κάποιο επειδή είναι είναι χαριτωμένο και πολύχρωμο. Επίσης θα πρέπει να ελέγξετε ποιο είναι το σωστό μέγεθος, αλλά και το υλικό από το οποίο έχει κατασκευαστεί. Πρέπει να είναι άνετο, ελαφρύ, ανθεκτικό. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένα αποσπώμενο κούμπωμα για να διευκολύνετε το γατάκι σας να ελευθερωθεί σε περίπτωση που μπλέξει σε κάτι. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε πληροφορίες για ασφαλή περιλαίμια από τον κτηνίατρό σας.

Χρειάζεται η γάτα κολάρο αν έχει μικροτσίπ;

Τα μικροτσίπ είναι εμφυτεύματα αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως εργαλείο αναγνώρισης. Αποστειρώνονται και στη συνέχεια εγχέονται στο χαλαρό δέρμα που βρίσκεται ανάμεσα στις ωμοπλάτες της γάτας σας. Κάθε μικροτσίπ είναι μοναδικό, όπως και κάθε κατοικίδιο ζώο μας. Ένας αριθμός ταυτότητας εκχωρείται σε κάθε τσιπ που βοηθά στην αναγνώριση του ιδιοκτήτη του κατοικίδιου σε κάθε περίπτωση που η γάτα χαθεί.

Τα κολάρα με ετικέτες ταυτότητας έχουν βασικά την ίδια λειτουργία με ένα μικροτσίπ. Και οι δύο παρέχουν κατάλληλη ταυτότητα για τη γάτα σας και τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Αυτό διευκολύνει τους ανθρώπους που βλέπουν το χαμένο κατοικίδιό σας να το φέρουν πίσω κοντά σας.

Ωστόσο, μην σκεφτείτε ποτέ ότι μπορείτε απλώς να διαλέξετε ανάμεσα σε κάποιο από αυτά. Συνιστάται να εμφυτευτείτε στο κατοικίδιό σας ένα μικροτσίπ και ταυτόχρονα να έχετε ένα κολάρο με ετικέτα ταυτότητας στο λαιμό του.

Το κολάρο διευκολύνει τους άλλους να αναγνωρίσουν το αιλουροειδές σας ως κατοικίδιο και όχι απλώς ως μία αδέσποτη γάτα. Σκεφτείτε μόνο αυτό, υπάρχουν πολλά κατοικίδια με μικροτσίπ χωρίς κολάρο που έχουν υποστεί ευθανασία.

Είναι επίσης πιο βολικό να έχει κάποιος πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες για να επικοινωνήσει μαζί σας, καθώς χρειάζεται απλώς να διαβάσει τι αναγράφεται στην ετικέτα. Ενώ αλλιώς, θα χρειαζόταν έναν σαρωτή για να διαβάσει τις πληροφορίες από το μικροτσίπ.

Για να ανακεφαλαιώσουμε, λοιπόν, το καλύτερο είναι να βάλετε ένα κολάρο στη γάτα σας το συντομότερο δυνατό. Αλλά φυσικά, πρέπει να περιμένετε έως ότου το κατοικίδιο ζώο σας φτάσει σε ένα συγκεκριμένο βάρος ή μέγεθος, προτού το κολάρο μπορεί να χωρέσει άνετα γύρω από το λαιμό του. Όταν η γάτα σας έχει περιλαίμιο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το αγαπημένο σας κατοικίδιο να σας επιστραφεί πιο γρήγορα σε περίπτωση που χαθεί.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed