Image Alt

My Pet

Πως μπορεί να κοινωνικοποιηθεί μια γάτα σωστά;

Πως μπορεί να κοινωνικοποιηθεί σωστά μια γάτα;

Η κοινωνικοποίηση μιας γάτας είναι απαραίτητο συστατικό για την ομαλή εξέλιξη της μετέπειτα ζωής της. Ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία, και η σωστή κοινωνικοποίηση επιτυγχάνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα – από τις τρεις έως τις 16 εβδομάδες ζωής της. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δεν είναι θεμιτό, τα γατάκια να αποχωρίζονται τη μαμά και τα αδερφάκια τους νωρίτερα από αυτό το διάστημα.

Ο σημαντικός ρόλος της μητέρας γάτας

Στην κοινωνικοποίηση της γάτας συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες, όπως το παιχνίδι, η εκπαίδευση, οι θόρυβοι, αλλά και η επαφή με τους ανθρώπους. Η μητέρα γάτα μαθαίνει με την συμπεριφορά της τα γατάκια να νιώθουν οικεία, όταν ο άνθρωπος τους αφιερώνει χρόνο, παίζοντας μαζί τους. Γιατί με την αλληλεπίδραση μαζί μας, αποκτούν εμπιστοσύνη και αισθάνονται πιο ισχυρά και αγαπητά. Με το παιχνίδι γάτα και άνθρωπος έρχονται πιο κοντά και χτίζουν σχέση εμπιστοσύνης.

Το γατάκι, αρχικά, εκπαιδεύεται από τη μαμά του για να πηγαίνει στην λεκάνη τουαλέτα του και να κάνει την ανάγκη του, καθώς και να ξύνει τα νυχάκια του στο ονυχοδρόμιο. Έτσι αποκτά αυτονομία και δυναμισμό, ‘συστατικά’ που συνηγορούν στο να νιώθει ασφαλές στο περιβάλλον όπου μεγαλώνει. Αυτή η ασφάλεια, λοιπόν, θέτει πολύ σωστές βάσεις για τη μετέπειτα κοινωνικοποίησή του. Αισθάνεται ασφαλές να πηγαίνει στην τουαλέτα του, και κατ’ επέκταση να μη φοβάται, καθότι έχει οριοθετήσει με τη βοήθεια της μαμάς του, αλλά και με τη δική μας, τον δικό του χώρο.

“Ατομικό” ονυχοδρόμιο και κρεβατάκι

Έχοντας μάθει να ξύνει τα νυχάκια του, στο δικό του ονυχοδρόμιο, αποκτά μια αίσθηση αυτονομίας, ικανοποίησης και εκτόνωσης. Είναι κάτι αμιγώς δικό του και του προσδίδει ασφάλεια. Επίσης, το να έχει το δικό του προσωπικό χώρο – κρεβατάκι, το ωθεί στο να είναι ήρεμο και να μπορεί να εμπιστευθεί πιο εύκολα τον άνθρωπό του. Ξέρει πως, όποτε νιώθει κούραση, ή, απλά, θέλει να αποστασιοποιηθεί, έχει το δικό του μέρος να ξεκουραστεί και να εκτονωθεί.

 

Πως μπορεί να κοινωνικοποιηθεί μια γάτα σωστά;

Έκθεση σε ήχους και θορύβους

Πολύ σημαντικό -και απαραίτητο- για μια γάτα είναι να εκτίθενται από μικρή ηλικία σε διάφορους θορύβους. Για παράδειγμα, στον χώρο όπου ζει, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσουμε. Αυτό τη βοηθά να συνηθίζει διάφορους ήχους, και να μην είναι φοβική με τον παραμικρό θόρυβο. Υπάρχουν γάτες που ακούν πιστολάκι μαλλιών, ή ηλεκτρική σκούπα, και στη μουσούδα τους «καθρεφτίζεται» ο τρόμος. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν είχαν εκτεθεί σε ανάλογους ήχους κατά το παρελθόν. Οπότε, με το που ακούν οποιοδήποτε ήχο, μικρής ή μεγάλης έντασης, φοβούνται και κρύβονται. Τους είναι καθόλα άγνωστο όλο αυτό, και τις τρομοκρατεί. Γι΄αυτό, καλό είναι να δέχονται ανάλογα ερεθίσματα από πολύ μικρή ηλικία, καθότι είναι καίριος παράγοντας για την ομαλή μετέπειτα διαβίωση τους, και συμβάλλει ξεκάθαρα στην κοινωνικοποίηση τους.

Από τα μεγαλύτερα «must», για τη σωστή κοινωνικοποίηση της γάτας είναι η επαφή της με ανθρώπους και με άλλα ζώα – εφόσον υπάρχουν στο σπίτι στο οποίο θα ζήσει.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed