Image Alt

My Pet

Πώς να σταματήσετε τη γάτα σας να αφοδεύει στο νεροχύτη ή τη μπανιέρα

Πώς να σταματήσετε τη γάτα σας να αφοδεύει στο νεροχύτη ή τη μπανιέρα

Υπάρχουν ορισμένες εξηγήσεις για το γιατί η γάτα σας μπορεί ξαφνικά να εγκατέλειψε την τουαλέτα της και να άρχισε να κάνει την ανάγκη της στο ντους, τη μπανιέρα ή το νεροχύτη του μπάνιου. Πρόκειται για μια απογοητευτική, δύσοσμη και δυσάρεστη τροπή. Αν η γατούλα σας είναι υγιής, μπορείτε πιθανώς να σταματήσετε αυτή την ανεπιθύμητη συμπεριφορά αλλάζοντας τα πράγματα στο μπάνιο σας και κάνοντας το κουτί της άμμου της πιο φιλόξενο.

Η συμπεριφορά ποικίλλει από γάτα σε γάτα και τα προβλήματα με το κουτί της άμμου μπορεί να οφείλονται σε υποκείμενες παθήσεις της υγείας, στρες, περιβαλλοντικούς παράγοντες ή σε συνδυασμό όλων αυτών. Είναι χρήσιμο να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επανεξετάσετε τη συναισθηματική και σωματική υγεία της γάτας σας, ώστε να μπορέσετε να προσδιορίσετε ποιο είναι το πρόβλημα και πώς να το λύσετε καλύτερα.

Γιατί οι γάτες προτιμούν τη μπανιέρα ή το νεροχύτη;

Αρχικά, ελέγξτε το κουτί της άμμου για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι γεμάτο βρωμιές, δεν μυρίζει άσχημα ή δεν έχει αναποδογυρίσει. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν εμποδίζει την πρόσβαση της γάτας σας στο κουτί της άμμου. Οτιδήποτε στη λεκάνη τουαλέτας της, που φαίνεται παράξενο στη γάτα μπορεί να την ωθήσει να κάνει τη ανάγκη της κάπου αλλού.

Προβλήματα υγείας

Οι γάτες που κάνουν την ανάγκη τους μπροστά στον ιδιοκτήτη τους, μπορεί να είναι ένας τρόπος για να ζητήσουν βοήθεια. Η κυστίτιδα (φλεγμονή της ουροδόχου κύστης) και οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη ωθούν μερικές φορές τις γάτες να αφοδεύουν (και να ουρούν) σε ακατάλληλα μέρη . Η επώδυνη αποβολή λόγω δυσκοιλιότητας, για παράδειγμα, μπορεί να ωθήσει τις γάτες να αποφεύγουν το κουτί της άμμου, αν το συνδέουν με δυσφορία. Αν υποψιάζεστε ότι η αλλαγή οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, προγραμματίστε αμέσως ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας.

Θέματα Συμπεριφοράς

Οι διάφορες αλλαγές είναι συχνή αιτία άγχους και στρες στις ευαίσθητες γάτες και μπορεί να οδηγήσει στην αφόδευση έξω από το κουτί της άμμου. Ένα νέο μωρό ή η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας. Επιπλέον, σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορεί να προκαλέσουν άγχος στη γάτα σας, όπως ένα νέο πρόγραμμα εργασίας ή αυξημένος χρόνος που η γάτα μένει μόνη της. Σίγουρα η προσθήκη ενός νέου κατοικίδιου ζώου στο σπίτι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια τέτοια συμπεριφορά. Η αφόδευση έξω από την τουαλέτα σπάνια αποτελεί συμπεριφορά “μαρκαρίσματος”, η οποία εκδηλώνεται συχνότερα με την ούρηση σε κάθετες επιφάνειες.

Πώς να σταματήσετε τη γάτα σας να αφοδεύει στο νεροχύτη ή τη μπανιέρα

Διαβάστε επίσης: Αρέσει στις γάτες να φοράνε ρουχαλάκια και αξεσουάρ

Πώς να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά

Αφού αποκλειστούν τα θέματα υγείας, υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να βοηθήσετε στην αλλαγή αυτής της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς της γάτας σας. Δοκιμάστε την τεχνική που φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα για τη γάτα σας, τον τρόπο ζωής και την κατάστασή σας. Μη διστάσετε να κάνετε κάποιες αλλαγές ταυτόχρονα.

Αλλαγές στη λεκάνη άμμου της γάτας σας

Κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές στη λεκάνη τουαλέτα της γάτας σας, μπορεί να δώσετε λύση. Προσθέστε μια δεύτερη λεκάνη τουαλέτα, κατά προτίμηση σε διαφορετικό δωμάτιο, ώστε η γάτα σας να έχει εναλλακτική λύση. Καθαρίστε τα κουτιά άμμου έως και 2 ή 3 φορές την ημέρα και αδειάστε τα μία φορά την εβδομάδα. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μια λεκάνη τουαλέτα άμμου μεγαλύτερου μεγέθους για να ενθαρρύνετε τη χρήση. Βασιστείτε στο μέγεθος της λεκάνης με βάση το μέγεθος της γάτας και όχι τη θέση στην οποία χωράει. Το κουτί θα πρέπει να είναι περίπου 1 1/2 φορά το μέγεθος της γάτας σας. Δοκιμάστε και μια νέα μάρκα άμμου. Σε ορισμένες γάτες δεν αρέσει η υφή, η μυρωδιά ή άλλοι παράγοντες ορισμένων τύπων.

Τι να αποφύγετε

Βεβαιωθείτε ότι η λεκάνη τουαλέτα της γάτας σας, δεν βρίσκεται κοντά σε σημεία όπου η γάτα τρώει και πίνει. Σε ορισμένες γάτες δεν αρέσουν τα καλυμμένα ή τα αυτόματα καθαριζόμενα κουτιά. Τα φώτα, ο θόρυβος και οι αυτοματοποιημένες ενέργειες μπορεί να τρομάξουν τις γάτες και ένα κλειστό κουτί μπορεί να τις κάνει να νιώθουν φόβο (κλειστοφοβία). Αυτά μπορεί να είναι αρκετά για να κάνουν μια γάτα να αποφεύγει να χρησιμοποιεί το κουτί της.

Το νερό μπορεί να είναι η λύση

Γεμίστε το νεροχύτη και τη μπανιέρα με μικρή ποσότητα νερού. Αυτό το νερό μπορεί να αποθαρρύνει τη γάτα σας από το να εισέλθει στη μπανιέρα ή το νεροχύτη και να αποτρέψει τη δράση της.

Ορισμένα προβλήματα συμπεριφοράς, ιδίως προβλήματα που προέρχονται από άγχος, μπορεί να ανακουφιστούν με τη χρήση φαρμάκων που τροποποιούν τη συμπεριφορά. Εάν το πρόβλημα επιμένει, συζητήστε αυτή την επιλογή με τον κτηνίατρό σας. Ποτέ μη δίνετε στο κατοικίδιο ζώο σας φάρμακα που προορίζονται για χρήση σε ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed