Image Alt

My Pet

Πώς να βουρτσίσετε τη γάτα σας σωστά και αποτελεσματικά

Πώς να βουρτσίσετε τη γάτα σας σωστά και αποτελεσματικά

Το βούρτσισμα της γάτας σας είναι μια μια σημαντική υποχρέωση αν θέλετε να είστε υπεύθυνος κηδεμόνας. Το συχνό βούρτσισμα θα απαλλάξει το τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου σας από τις νεκρές τρίχες και έτσι θα μειώσει τις τριχόμπαλες. Επίσης, αποτρέπει τους επώδυνους κόμπους στο τρίχωμα της γάτας σας και θα μειώσει την ποσότητα των τριχών της γάτας στα έπιπλά σας.

Προετοιμασία για το βούρτσισμα της γάτας σας

Πριν βουρτσίσετε τη γάτα σας, θα πρέπει να κατανοήσετε καλύτερα τη γούνα της και τις ανάγκες της για βούρτσισμα. Ας ρίξουμε μια ματιά στα εργαλεία και τις τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να βουρτσίσετε σωστά το τρίχωμα της γάτας σας.

Βασικά εργαλεία που θα χρειαστείτε

Υπάρχουν διαθέσιμοι διάφοροι τύποι βούρτσας και είναι καλύτερο να επιλέξετε μία που να ταιριάζει στον συγκεκριμένο τύπο γούνας της γάτας σας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας και τα pet shop για ποια είναι η κατάλληλη για το κατοικίδιο σας.

Για γάτες με κοντό τρίχωμα: Το βούρτσισμα γίνεται συνήθως για την απομάκρυνση της υπερβολικής βρωμιάς του τριχώματος και των νεκρών τριχών. Έτσι, θα χρειαστείτε μόνο μια μικρή μεταλλική χτένα (όπως μια χτένα για ψύλλους) ή μια λεπτή βούρτσα με συρμάτινες τρίχες.

Για μακρύτριχες  γάτες: Το βούρτσισμα βοηθά επίσης στην αφαίρεση των κόμπων και στην αποφυγή της δημιουργίας στρώματος βρωμιάς στο τρίχωμα, οπότε θα χρειαστείτε μια χτένα με χοντρά και λεπτά δόντια. Τα χοντρά δόντια βοηθούν στην απομάκρυνση των κόμπων, ενώ τα λεπτά δόντια χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση της βρωμιάς, του τριχώματος και των νεκρών τριχών.

Άλλα εργαλεία που μπορεί να χρειαστείτε:

  • Μια λαστιχένια βούρτσα ή ένα γάντι περιποίησης για την απομάκρυνση των περιττών νεκρών τριχών
  • Ψαλίδι περιποίησης κατοικίδιων ζώων
  • Μαντηλάκια και σπρέι καθαρισμού τρίχας για κατοικίδια ζώα
  • Λιχουδιές για θετική ενίσχυση

Πώς να βουρτσίσετε τη γάτα σας σωστά και αποτελεσματικά

Δείτε ακόμα: Τι ποσότητα νερού πρέπει να πίνει μια γάτα;

Κατανόηση του τύπου του τριχώματος της γάτας

Τα εργαλεία που χρειάζεστε δεν είναι οι μόνες διαφορές μεταξύ της περιποίησης γάτων με κοντό και μακρύ τρίχωμα. Οι τεχνικές που θα χρησιμοποιήσετε για να τις βουρτσίσετε θα είναι επίσης διαφορετικές, γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταλάβετε τι είδους τρίχωμα έχει η γάτα σας.

Για τις κοντότριχες γάτες;, Μπορείτε να βουρτσίζετε γρήγορα όλο το σώμα τους προς την κατεύθυνση που αναπτύσσεται το τρίχωμα για να απομακρύνετε τυχόν νεκρές τρίχες ή κόμπους.

Εάν η γάτα σας έχει μακρύ τρίχωμα: Οι γάτες με μακρύ τρίχωμα απαιτούν μια πιο αργή, πιο μεθοδική προσέγγιση στο βούρτσισμα. Ξεκινήστε το βούρτσισμα κατά μήκος των ποδιών και της κοιλιάς της και προχωρήστε προς τα πάνω, αφαιρώντας απαλά τυχόν κόμπους καθώς προχωράτε.

Πόση ώρα διαρκεί το βούρτσισμα μιας γάτας;

Ο χρόνος που απαιτείται για το βούρτσισμα της γάτας σας ποικίλλει ανάλογα με το τρίχωμα και τις τρέχουσες ανάγκες περιποίησης. Για μια γάτα με κοντό τρίχωμα, αρκεί να τη βουρτσίζετε για λίγα λεπτά μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αν όμως έχετε γάτα με μακρύ τρίχωμα, θα πρέπει να διαθέσετε λίγο περισσότερο χρόνο.

Αν το τρίχωμα της γάτας σας είναι απαλλαγμένο από κόμπους και μπερδέματα, μπορείτε να αφιερώνετε 5-10 λεπτά κάθε μέρα για το βούρτσισμά της. Ωστόσο, οι πιο έντονες περιποιήσεις μπορεί να διαρκέσουν από 30 λεπτά έως και μία ώρα. Το βούρτσισμα της γάτας σας την ίδια ώρα κάθε μέρα θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τη συνήθεια και θα κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη και για τους δυο σας.

Πώς να βουρτσίσετε τη γάτα σας σωστά και αποτελεσματικά

Δείτε ακόμα: Γάτες: Για ποιους λόγους χάνουν το τρίχωμα τους;

6 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βουρτσίσετε αποτελεσματικά τη γάτα σας

Τώρα που έχετε τα κατάλληλα εργαλεία και καταλαβαίνετε τις καλύτερες τεχνικές για τον συγκεκριμένο τύπο γούνας της γάτας σας, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε το βούρτσισμα! Αυτές οι 6 συμβουλές θα κάνουν το βούρτσισμα της γάτας σας ευκολότερο και θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι η διαδικασία θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αγχωτική:

1. Διαλέξτε τη κατάλληλη ώρα για το βούρτσισμα

Επιλέξτε μια ώρα που η γάτα σας είναι ήρεμη και ήσυχη. Για πολλές γάτες, το βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό είναι μια εξαιρετική στρατηγική, επειδή θα νιώθουν ακόμα χορτάτες και χαλαρές από το πρόσφατο γεύμα τους. Αν η γάτα σας εξακολουθεί να αντιστέκεται, πειραματιστείτε με διαφορετικές ώρες ή τοποθεσίες στο σπίτι σας για να βρείτε τι προτιμά.

2. Μην την πιέζετε 

Μην πιέζετε τη γάτα σας σε μια πλήρη διαδικασία βουρτσίσματος, αν καταλαβαίνετε ότι νιώθει άβολα. Θα πρέπει να κάνετε το βούρτσισμα μια θετική εμπειρία για την οποία η γάτα σας ανυπομονεί και όχι κάτι που την τρομάζει. Ξεκινήστε απλά χαϊδεύοντας τη γάτα σας. Μόλις δείξει να χαλαρώνει, εναλλάξτε τα δικά σας χάδια με μακριές, απαλές κινήσεις από τη βούρτσα. Προσθέστε σιγά-σιγά περισσότερα βουρτσίσματα και λιγότερα χάδια μέχρι να είστε σε θέση να βουρτσίζετε πλήρως τη γάτα σας ενώ παραμένει ήρεμη.

3. Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να κάνετε το βούρτσισμα μια θετική εμπειρία για τη γατούλα σας είναι να την επιβραβεύετε στην πορεία. Πάρτε μερικές από τις αγαπημένες λιχουδιές της γάτας σας και μοιράστε τις ενώ βουρτσίζετε. Όσο πιο συχνά το κάνετε αυτό, τόσο περισσότερο θα συνδέει την περιποίηση με το να παίρνει κάτι νόστιμο. Η επιβράβευση της γάτας σας έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι της αποσπά την προσοχή ενώ εσείς βγάζετε τους πιο δύσκολους κόμπους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να γίνει η διαδικασία λιγότερο αγχωτική και για τους δυο σας.

4. Βουρτσίζετε τακτικά τη γάτα σας

Όσο πιο συχνά βουρτσίζετε τη γάτα σας, τόσο πιο εύκολη και γρήγορη θα είναι η διαδικασία. Το καθημερινό βούρτσισμα, ειδικά για τις γάτες με μακρύ τρίχωμα, βοηθά να διατηρείται το τρίχωμά τους υγιές, λαμπερό και απαλλαγμένο από επώδυνους κόμπους και μπερδέματα. Το τακτικό βούρτσισμα συμβάλλει επίσης στη μείωση της πτώσης της τρίχας και αποτρέπει τις επώδυνες τριχόμπαλες που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι η γάτα σας όχι μόνο θα είναι πιο ευτυχισμένη και άνετη, αλλά θα είναι και πιο υγιής συνολικά.

5. Ελέγξτε το σώμα της γάτας σας για πληγές και εξογκώματα

Το βούρτσισμα της γάτας σας είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να την ελέγξετε για εξογκώματα, πληγές, αλλαγές στο χρώμα ή σημάδια παρασίτων όπως ψύλλοι και τσιμπούρια. Ελέγχοντας το τρίχωμα της γάτας σας πριν ξεκινήσετε το βούρτσισμα, μπορείτε να εντοπίσετε έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια καταστάσεων υγείας και να τα αντιμετωπίσετε αμέσως. Αυτό θα δώσει στη γάτα σας τις καλύτερες πιθανότητες για πλήρη και ταχεία ανάρρωση.

Δείτε ακόμα: Γάτα: Διατροφή για λαμπερό και υγιές τρίχωμα

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed