Image Alt

My Pet

Νεογέννητο γατάκι τρώει με μπιμπερό

Πόσο φαγητό χρειάζονται τα μικρά γατάκια

Ακριβώς όπως και τα μωρά, τα γατάκια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα κατά την διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωή τους. Το είδος και η ποσότητα της τροφής επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη του. Διαβάστε παρακάτω πόσο φαγητό χρειάζονται τα μικρά γατάκια, ανάλογα με την εβδομάδα ηλικίας τους.

Πρώτη εβδομάδα

Ένα γατάκι δεν ζυγίζει πολύ κατά τη γέννηση του αλλά παίρνει γρήγορα βάρος μετά τον θηλασμό. Τις πρώτες εβδομάδες εξαρτάται αποκλειστικά από τη μητέρα του, στο θέμα της τροφής. Τα μάτια του και τα αυτιά είναι σφραγισμένα, οπότε βασίζεται στις φερομόνες της μητέρας του για να βρει γάλα και ζεστασιά. Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας τα αυτιά του θα έχουν ανοίξει και το βάρος του θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί.

Δεύτερη και τρίτη εβδομάδα

Ένα γατάκι μεταξύ δύο και τριών εβδομάδων θα πρέπει να λαμβάνει τροφή κάθε δύο με τρεις ώρες. Εάν ένα γατάκι θηλάζει από τη μητέρα του, το βάρος του παίζει καταλυτικό ρόλο στο αν λαμβάνει την απαιτούμενη τροφή ή όχι. Μέχρι το τέλος της 3ης εβδομάδας ένα μικρό γατάκι θα πρέπει να στέκεται όρθιο και να μπορεί να αλληλεπιδρά. Το παιχνίδι, το δάγκωμα των αυτιών αλλά και η ‘πάλη’ είναι ενδεικτικές συμπεριφορές μιας πρώτης κοινωνικοποίησης.

Τέταρτη και πέμπτη εβδομάδα

Κατά τη διάρκεια της τέταρτης και πέμπτης εβδομάδας, ένα γατάκι θα αυξήσει σιγά σιγά την ποσότητα της τροφής του. Μέχρι το τέλος της 5ης εβδομάδας, ένα γατάκι θα πρέπει να θηλάζει μόνο τρεις φορές τη μέρα, αλλά σε κάθε γεύμα θα πρέπει να καταναλώνει 3 κουταλιές της σούπας γάλα ή φόρμουλα.

Ένα γατάκι θα πρέπει να ζυγίζει περίπου μισό κιλό μέχρι το τέλος της τέταρτης εβδομάδας, εάν τρώει αρκετό φαγητό. Προς το τέλος της 5ης εβδομάδας θα πρέπει να προσφέρεται στο γατάκι περισσότερη τροφή σε σχέση με αυτή που καταναλώνει από τον θηλασμό. Η τροφή θα πρέπει σταδιακά να μετατρέπεται από υγρή σε πιο στερεή. Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για να αρχίσει να απογαλακτίζεται από τη μητέρα του.

Έκτη εβδομάδα

Γύρω στις έξι εβδομάδες ένα γατάκι θα πρέπει να τρώει χυλό περίπου 4 φορές την εβδομάδα. Αυτός θα πρέπει να γίνεται όλο και πιο υδαρής ενώ μπορεί να εισάγεται και ξηρή τροφή μέσα.

Στο τέλος της εβδομάδας μειώστε τα γεύματα σε τρία την ημέρα. Αν έχετε αρκετά γατάκια φροντίστε να τους δίνεται την απαραίτητη τροφή πχ σε μπολ με κονσέρβα, ούτως ώστε να μην γίνουν επιθετικά.

Έβδομη και όγδοη εβδομάδα

Οι θηλασμοί θα πρέπει να περιοριστούν σταδιακά μέχρι την ηλικία των δύο μηνών, υποθέτοντας πάντα ότι αυτά τρώνε όλη την τροφή που τους προσφέρεται. Η μητέρα πρέπει σταδιακά να αποχωριστεί από τα μικρά, τα οποία θα θέλουν να θηλάζουν διαρκώς ενώ μέχρι το τέλος της όγδοης εβδομάδας αυτά θα πρέπει να ζυγίζουν γύρω στα δύο κιλά.

Το φαγητό σε ένα γατάκι άνω των 8 εβδομάδων

Μόλις ένα γατάκι περάσει την ηλικία των 8 εβδομάδων θα πρέπει να λαμβάνει κανονική τροφή για γάτες δύο φορές την ημέρα. Η στερεή τροφή δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα για γατάκια αυτής της ηλικίας, αν και πάλι θα θέλουν περιστασιακά να θηλάσουν. Μέχρι της δέκα εβδομάδες θα πρέπει να απογαλακτιστεί πλήρως από τη μητέρα του, εάν θέλετε να του βρείτε κάποιο σπίτι. Κάπου εκεί αρχίζουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί, οπότε η επίσκεψη στον κτηνίατρο θα σας πείσει για την σωστή ανάπτυξη του γατιού σας.

Δείτε επίσης: 10 συμβουλές για την υπεύθυνη φροντίδα του κατοικίδιού σας

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed