Image Alt

My Pet

Νεογέννητα γατάκια θηλάζουν τη μαμά τους γάτα

Πόσο καιρό πρέπει να μείνει το γατάκι με τη μαμά του;

Όταν ψάχνετε να υιοθετήσετε ένα γατάκι, είναι συνηθισμένο να βλέπετε πολύ μικρές γάτες προς πώληση. Αν και συνηθισμένο, η τοποθέτηση ενός μικρού γατιού σε περιβάλλον σπιτιού μπορεί να αποδειχτεί επιζήμια. Για κάποιο διάστημα το μικρό γατάκι θα πρέπει να παραμείνει με τη μαμά του.

Χρονοδιάγραμμα

Οι μητέρες γάτες συνήθως απογαλακτίζουν τα μικρά τους στην ηλικία του ενός μηνός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να πάνε σπίτι. Ο επόμενος μήνας είναι σημαντικός ακόμα και αν δεν καταναλώνει το γάλα της μητέρας του.

Η διαδικασία απογαλακτισμού συνεχίζεται για ακόμα ένα μήνα έως ότου απογαλακτιστούν πλήρως μεταξύ 8 και 10 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα θηλάζουν περιστασιακά αλλά θα αρχίσουν να τρώνε και υγρή τροφή, κατάλληλη για γάτες. Αυτή σταδιακά θα αρχίσει να τροποποιείται μέχρι να γίνει κονσερβοποιημένη ή μια υγρή κροκέτα. Ένα γατάκι μπορεί να χρειαστεί χρόνο μέχρι να περάσει στην ξηρή τροφή οπότε μην το πιέσετε για κάτι τέτοιο.

Παρουσία της μητέρας γάτας

Εάν η μητέρα γάτα δεν είναι παρούσα, για διάφορους λόγους, κατά την πρώτη περίοδο ζωής του γατιού, τότε το γατάκι μπορεί να πάρει από αλλού τα απαραίτητα διατροφικά συστατικά. Ορισμένα καταφύγια χρησιμοποιούν ανάδοχη γάτα η οποία θηλάζει τα μικρά ή χρησιμοποιείται μπιμπερό με φόρμουλα αντικατάστασης του μητρικού γάλακτος (το ‘πρωτόγαλα’ όπως λέγεται).

Ωστόσο, η τελευταία κατηγορία δεν λαμβάνει την ίδια φροντίδα, με τα μικρά που τρέφονται από τη μαμά γάτα. Οι γάτες διδάσκουν σημαντικές δεξιότητες στα μικρά τους, τις οποίες δεν μπορούν να αντιγράψουν οι άνθρωποι. Τα γατάκια τα οποία τρέφονται με μπιμπερό είναι μια τεράστια δέσμευση, οπότε να είστε έτοιμοι για τακτική φροντίδα.

Τι συμβαίνει όταν ένα γατάκι χωρίζεται νωρίς από τη μητέρα του

Εάν ένα γατάκι αφαιρεθεί νωρίς από την μητέρα του, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία του. Οι πρώτες εβδομάδες είναι σημαντικές για την υγεία και την ανάπτυξη του. Το πρωτόγαλα και τα θρεπτικά συστατικά από το μητρικό γάλα είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των οστών, την υγεία των ματιών και την πλήρη ανάπτυξη των οργάνων. Οπότε, αν απογαλακτιστεί νωρίτερα, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι για μελλοντικά προβλήματα υγείας. Ίσως μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, χρειαστεί συμπληρώματα διατροφής ή άλλη κτηνιατρική φροντίδα.

Εκτός όμως από το κομμάτι της υγείας, μπορεί να προκύψουν και προβλήματα συμπεριφοράς. Οι μητέρες γάτες όχι μόνο διδάσκουν τα μικρά αλλά εκπέμπουν και ηρεμιστικές φερομόνες. Τα γατάκια που αποχωρίζονται την μητέρα μπορεί να μη μάθουν πώς να θάβουν τα περιττώματα τους ή να παίζουν πολύ σκληρά ή να μην ξέρουν πώς να κυνηγούν για φαγητό. Γενικότερα, ίσως δυσκολευτούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Τέλος, ίσως έχει πρόβλημα προσαρμογής στο νέο του σπίτι. Το να μεγαλώνει ένα γατάκι με μητέρα και συγγενείς είναι ουσιαστικό μέρος της κοινωνικοποίησης της. Εφόσον δεν συμβεί αυτό, μπορεί μελλοντικά να είναι φοβισμένο, άτακτο ή ακόμα και επιθετικό. Ίσως να μην ξέρει να επικοινωνεί σωστά με άλλες γάτες. Θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο μαζί του στην προκειμένη περίπτωση, ούτως ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και το νέο του σπίτι.

Η ιδανική ηλικία υιοθεσίας

Στην ιδανική περίπτωση, τα γατάκια θα πρέπει να πάνε στο νέο τους σπίτι στην ηλικία των 12 εβδομάδων. Με αυτό τον τρόπο, οι πιθανότητες η γάτα σας να είναι υγιής και κοινωνικοποιημένη αυξάνονται δραματικά αφού θα έχει περάσει τον απαραίτητο χρόνο με τα συγγενικά της πρόσωπα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed