Image Alt

My Pet

γάτα ηλικία σε ανθρώπινα χρόνια

Υπολογίστε την ηλικία της γάτας σας σε ανθρώπινα χρόνια

Μια γάτα μπορεί να ζήσει μαζί μας μέχρι και τα βαθιά της γεράματα. Με την πάροδο του χρόνου, μάλιστα μαθαίνουμε πώς να φροντίζουμε τις γάτες μας καλύτερα, κατανοώντας όλα τα μυστικά που παίζουν ρόλο για μια υγιή και χαρούμενη ζωή. Επίσης με τον καιρό μαθαίνουμε ότι υπάρχουν διαφορετικά στάδια ανάπτυξης που βιώνουν οι γάτες, τα οποία απαιτούν από εμάς να τις φροντίζουμε με νέους τρόπους. Για να κατανοήσουμε ευκολότερα την ανάπτυξη που έχει μια γάτα μπορούμε να μετατρέψουμε την ηλικία της σε ανθρώπινα χρόνια.

Ποια είναι η ηλικία της γάτας σας σε ανθρώπινα χρόνια;

γάτα ηλικία σε ανθρώπινα χρόνια

H ανάπτυξη αλλάζει από γάτα σε γάτα. Ορισμένες καθαρόαιμες γάτες, ωριμάζουν πολύ πιο αργά από άλλες και δεν φτάνουν σε πλήρη ανάπτυξη μέχρι τα τρία ή τέσσερα χρόνια τους. Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες γερνούν σε σχέση με τη γενετική, τη διατροφή, την άσκηση, τη φροντίδα στο σπίτι και την κτηνιατρική φροντίδα.

  • Υπολογίστε 15 ανθρώπινα χρόνια για τον πρώτο χρόνο της ζωής της γάτας σας.
  • Προσθέστε 9 χρόνια για το δεύτερο χρόνο. Για παράδειγμα, μια γάτα 2 ετών θα είναι περίπου 24 χρόνων (σε ανθρώπινη ηλικία).
  • Για κάθε επόμενο χρόνο της ζωής της γάτας σας, προσθέστε 4 ανθρώπινα χρόνια.

ηλικία γάτας σε ανθρώπινα χρόνια

Ελέγξτε τη διαδικασία γήρανσης της γάτας σας

Όταν υπολογίζετε την ηλικία της γάτας σας σε ανθρώπινα χρόνια, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι διάφοροι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η διατροφή, το περιβάλλον και η φυσική και ιατρική φροντίδα, μπορεί να επηρεάσουν τη συγκριτική ηλικία της γάτας σας με εκείνη του ανθρώπου. Εσείς μπορείτε να έχετε κάποια ευθύνη για όλους τους παραπάνω παράγοντες, εκτός της κληρονομικότητας.

Οι γάτες όλων των ηλικιών πρέπει να παρακολουθούνται στενά όσον αφορά την ανάπτυξή τους, την τροφή και τους εμβολιασμούς.

Για παράδειγμα, αν έχετε μια ηλικιωμένη γάτα, μπορείτε να της παρέχετε μια εβδομαδιαία φυσική εξέταση, να της βουρτσίζετε καθημερινά το τρίχωμα και να την ταΐζετε με σωστή διατροφή.

Αν έχετε ένα γατάκι, μπορείτε να δώσετε προσοχή στα βασικά στάδια ανάπτυξης κατά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες. Την πρώτη εβδομάδα, το γατάκι σας θα γεννηθεί με κλειστά μάτια και διπλωμένα αυτιά και το βάρος του θα κυμαίνεται κάπου μεταξύ 90 και 100 γραμμαρίων. Γύρω στην τρίτη ημέρα, μπορείτε να περιμένετε να πέσει ο ομφάλιος λώρος. Μετά από επτά ημέρες, το βάρος θα πρέπει να διπλασιαστεί. Βεβαιωθείτε ότι τη δεύτερη εβδομάδα τα μάτια του ανοίγουν και αρχίζουν να σχηματίζονται μικρά δόντια. Την τρίτη εβδομάδα, τα αυτιά γίνονται μυτερά και μερικά γατάκια θα αρχίσουν να εξερευνούν το περιβάλλον. Μέχρι την τέταρτη εβδομάδα, μπορείτε να περιμένετε μερικά ακόμη δοντάκια και καλύτερη ακοή. Την πέμπτη έως την όγδοη εβδομάδα, το γατάκι σας θα βλέπει πλήρως, θα προσπαθήσει να φάει στερεά τροφή και θα αλλάξει το χρώμα των ματιών και η δραστηριότητά του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για τον πρώτο εμβολιασμό του .

Ενδείξεις για την ηλικία μιας γάτας

γάτα ηλικία σε ανθρώπινα χρόνια

Ο προσδιορισμός της ηλικίας της γάτας σας συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα αν βρεθήκατε με ένα νεογέννητο γατάκι. Ωστόσο, αν πήρατε μια γάτα από φιλοζωική εταιρεία ή μια αδέσποτη, μπορεί να μην είστε σίγουροι. Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να εξετάσετε τα δόντια της. Για παράδειγμα, αν βλέπετε να αναδύονται μικρά δοντάκια, είναι πιθανό να πρόκειται για γατάκι. Αν, ωστόσο, παρατηρήσετε ότι υπάρχουν σημάδια από πέτρα, είναι πιθανό η γάτα σας να είναι ενήλικη ή ηλικιωμένη γάτα.

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε πρόσθετα σημάδια σεξουαλικής ωριμότητας. Εάν μια αρσενική γάτα μαρκάρει με ούρα ή δείχνει τα γεννητικά της όργανα της, είναι πιθανό να είναι περίπου 5 μηνών και να βιώνει την εφηβεία. Οι θηλυκές γάτες περίπου σε αυτή την ηλικία περνούν περίοδο οίστρου, την οποία θα μπορείτε να δείτε και να ακούσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε την ανάπτυξη του τριχώματος και τα μάτια της.

Πόσο χρόνια μπορεί να ζήσει μια γάτα;

Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, το κατοικίδιο ζώο σας θεωρείται γατάκι. Στη συνέχεια, έως και δύο ετών από γατάκι γίνεται νεαρή γάτα. Γύρω στα τρία με έξι χρόνια, η γάτα σας εισέρχεται στην ακμή της ανάπτυξής της, πριν περάσει στο ώριμο στάδιο της ζωής, γύρω στα 7 με 10 χρόνια. Όταν η γάτα σας φτάσει τελικά στην ανώτερη ηλικία της (11 έως 14 χρονών), η φροντίδα της αρχίζει να αλλάζει. Βέβαια η ζωή της γάτας σας αρχίζει να αλλάζει ακόμη περισσότερο όταν είναι πολύ ηλικιωμένη, όταν φτάσει δηλαδή τα 15 χρόνια και πάνω.

Η γάτα, ανάλογα με τον τρόπο ζωής της, μπορεί να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ας πούμε κάποιες άγριες γάτες ζουν περίπου 4 έως 5 χρόνια, ενώ πολλές γάτες εσωτερικού χώρου ζουν περίπου 13 έως 17 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ασυνήθιστο για μια γάτα που ζει σε σπίτι να φτάσει έως και 20 χρονών. Αν η γάτα σας είναι υπέρβαρη, ωστόσο, είναι πιθανό να ζήσει μεταξύ 12 και 15 χρόνων.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed