Image Alt

My Pet

Ένα γατάκι που γλείφει το χέρι ανθρώπου

Γάτες: Γιατί μας γλείφουν;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί σας γλείφουν οι γάτες; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το κάνουν, αλλά μην φοβάστε! Είναι κυρίως “χαριτωμένοι” λόγοι.

Η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με τους σκύλους, όταν οι γάτες μας γλείφουν νιώθουμε ένα περίεργο γρατζούνισμα ή μία περίεργη αίσθηση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι γλώσσες της γάτας έχουν μικροσκοπικούς “γάντζους” προς τα πίσω για να μαζεύουν τα υπολείμματα από τη γούνα τους και είναι σαν να κάνουν απολέπιση στο δέρμα σας.

Το γλείψιμο της γάτας θεωρείται φιλί;

Έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας είναι πιο προσεκτική όταν αισθάνεστε «πεσμένοι»; Ειδικοί αναφέρουν ότι εάν είστε άρρωστοι ή αγχωμένοι η γάτα σας μπορεί να σας γλείφει για να σας ηρεμήσει ή να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, όπως ακριβώς θα έκανε μια άλλη γάτα στην άγρια φύση.

Οι γάτες έχουν πολύ καλή αίσθηση της ασθένειας στα άλλα μέλη της ομάδας τους, οπότε αν αισθάνεστε άρρωστοι, μπορεί να βρείτε το γατάκι σας να παραμονεύει στο πλευρό σας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου σας βοηθά να είστε πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο αγχωμένοι, επομένως λίγη ώρα αγκαλιάς με τη γάτα σας μπορεί να είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε για να ξεπεράσετε αυτόν τον χωρισμό ή το κρύο.

Παρηγορούν τον εαυτό τους

Δεδομένου ότι οι γάτες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους περιποιούμενοι τον εαυτό τους, όταν είναι ανήσυχες μπορεί να μετατραπεί σε υπερβολική περιποίηση. Ορισμένες γάτες γλείφουν όταν είναι αγχωμένες, ως ένας τρόπος να παρηγορηθούν. Μπορεί να γλείφουν τον εαυτό τους ή το άτομό τους. Ένας τρόπος να καταλάβεις αν το γλείψιμο σχετίζεται με το άγχος είναι αν συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επειδή η γάτα σας είναι στενά συνδεδεμένη μαζί σας, μπορεί να γλείψει εσάς, καθώς και τον εαυτό της, για να ανακουφίσει το άγχος της. Εάν η γάτα σας έχει κάποια φαλακρά σημεία ή τη βλέπετε να γλείφει συνεχώς τον εαυτό της, είναι καλύτερο να την πάτε στον κτηνίατρο.

Μία γάτα που γλείφει το χέρι

Σημαδεύουν την περιοχή τους

Οι γάτες είναι εδαφικά ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά γατάκια θεωρούν τους ανθρώπους τους – δηλαδή εσάς – ως ιδιοκτησία ή «έδαφός» τους. Ναι, αυτό σημαίνει ότι μια από τις απαντήσεις στην ερώτηση “Γιατί μας γλείφουν οι γάτες” είναι ότι μας σημαδεύουν σε άλλες γάτες ως δικές τους. Αυτή τη συμπεριφορά μοιάζει με την ούρηση που χρησιμοποιούν πολλά ζωάκια για να σημειώσουν την περιοχή τους. Άρα θα μπορούσε να είναι χειρότερο! Το γλείψιμο είναι ένας τρόπος να ξέρουν οι άλλες γάτες ότι νοιάζονται για σένα και ότι τους ανήκεις. Είναι κάπως γλυκό, όχι;

Γιατί με δαγκώνει η γάτα μου και μετά με γλείφει;

Τα γατάκια μερικές φορές δαγκώνουν τον εαυτό τους ως μέρος της διαδικασίας καθαρισμού της γούνας και όταν σας περιποιούνται, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και λίγο δάγκωμα! Τα μικρά τσιμπήματα είναι απλώς ένας άλλος τρόπος να δείξεις στοργή. Θα μπορούσε επίσης να είναι η γάτα σας που σας λέει ότι θέλει να παίξει, ή αντίστροφα, ότι θέλουν να τους αφήσετε ήσυχους. Για να καταλάβετε τι εννοεί, πρέπει να εξετάσετε την υπόλοιπη γλώσσα του σώματός τους για ενδείξεις. Εάν τα αυτιά τους είναι ψηλά και στραμμένα προς το μέρος σας, αυτό είναι ένα σημάδι για παιχνίδι! Εάν είναι επίπεδα, αυτό σημαίνει “σταμάτα”.

Γιατί οι γάτες μας γλείφουν υπερβολικά;

Οι γάτες που σας γλείφουν υπερβολικά μπορεί να προσπαθούν να σας πουν κάτι: Ανησυχούν για εσάς. Στη φύση, οι γάτες περιποιούνται η μία την άλλη για να αλληλοβοηθηθούν προκειμένου να παραμείνουν καθαρές, ώστε να μην προσελκύουν μεγαλύτερα αρπακτικά ζώα.

Τι σημαίνει λοιπόν όταν μια γάτα σας γλείφει πολύ; Λοιπόν, το γατάκι σας δείχνει ότι σας θεωρούν συγγενή τους. Ακριβώς όπως σας φέρνουν ένα νεκρό τρωκτικό επειδή πιστεύουν ότι είστε πολύ ανίκανοι για να κυνηγήσετε μόνοι σας, η γάτα σας πιστεύει ότι χρειάζεστε βοήθεια για να μάθετε τεχνικές προσωπικής περιποίησης. Ωστόσο, μην περιμένετε να συμβαδίσετε μαζί τους – οι ενήλικες γάτες μπορούν να περνούν έως και το 50 τοις εκατό της ημέρας περιποιώντας τον εαυτό τους. Μπορείτε να προσπαθήσετε να εξηγήσετε απαλά στη γάτα σας ότι εκτιμάτε τις προσπάθειές της, αλλά πραγματικά δεν κινδυνεύετε από αρπακτικά.

Πρέπει να αφήσω τη γάτα μου να με γλείφει;

Δεν υπάρχει λόγος να μην επιτρέπετε στη γάτα σας να σας γλείφει, εκτός και αν σας κάνει να νιώθετε άβολα. Αν μη τι άλλο, σας επιτρέπει να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη με το κατοικίδιό σας. Τώρα που καταλαβαίνετε τι σημαίνει όταν μια γάτα σας γλείφει, μπορείτε να εκτιμήσετε τη συμπεριφορά της για αυτό που είναι: αγάπη! Και ίσως να τους αποσπάσει την προσοχή με ένα πουπουλένιο παιχνίδι.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed