Image Alt

My Pet

Γάτα και πτηνό αποτελούν ένα μάλλον αταίριαστο δίδυμο

Γάτες και πουλιά: Μπορούν να συνυπάρξουν;

Οι γάτες είναι από τη φύση τους αρπακτικά και τα πουλιά αποτελούν ένα φυσικό θήραμα. Αυτό αναπόφευκτα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, εάν αυτά τα δύο είδη κατοικίδιων πρέπει να συνυπάρξουν.

Συνύπαρξη γάτας και πτηνού

Μια γάτα και ένα πουλί μπορεί να συνυπάρχουν σε ένα σπίτι, αλλά θα πρέπει να λάβετε ορισμένα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η γάτα δεν μπορεί να φτάσει κοντά στο πουλί. Το φυσικό ένστικτο μιας γάτας την σπρώχνει στο να αιχμαλωτίσει και να «παίξει» με το πουλί. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του κατοικίδιου πουλιού σας. Κάθε γάτα όμως όπως και κάθε πτηνό συμπεριφέρονται διαφορετικά. Μερικές γάτες δεν νοιάζονται καθόλου για τα κατοικίδια πουλιά ενώ άλλες έχουν ως αποστολή της ζωής τους να καταφέρουν να τα κατακτήσουν.

Φυσικά ένστικτα

Οι γάτες στη φύση θα κυνηγούν, θα καταδιώκουν και θα αιφνιδιάζουν τη λεία τους, η οποία μπορεί να αποτελείται από μικρά θηλαστικά, ερπετά, ψάρια, ακόμη και πουλιά. Είναι διασκεδαστικό για μια γάτα να πηδά και να πιάνει αντικείμενα, ζωντανά ή μη, και τα πουλιά δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό. Οι γάτες βλέπουν τα πουλιά ως διασκεδαστικό παιχνίδι ή ως τροφή και δεν κάνουν διάκριση μεταξύ κατοικίδιων και άγριων.

Τα περισσότερα πουλιά, τόσο τα κατοικίδια όσο και σε αυτά στη φύση, θα πετάξουν μακριά με το παραμικρό τρόμαγμα και θόρυβο μιας γάτας, εάν αισθανθούν ότι απειλούνται. Το πουλί μπορεί ακόμη και να βγάλει μια κραυγή για να ειδοποιήσει άλλα πουλιά για τον κίδνυνο. Τα κατοικίδια πουλιά δεν είναι συνήθως αρκετά μεγάλα για να πληγώσουν μια γάτα, αν προσπαθήσουν να αμυνθούν. Ακόμα όμως κι αν ένα μεγάλο πουλί, όπως ένα μακό, πλησιάσει μια γάτα, είναι αρκετά φοβισμένο και θα φύγει, πριν χρειαστεί να αμυνθεί.

Πόσο επικίνδυνες είναι οι γάτες για τα πτηνά;

H απάντηση μοιάζει προφανής. Οι γάτες μπορούν να πληγώσουν ή να σκοτώσουν ένα πουλί πολύ εύκολα. Οι γάτες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πρόβλημα στα φτερά ενός πουλιού που χρειάζονται για πτήση, ισορροπία και ζεστασιά και να προκαλέσουν σοβαρό ψυχικό τραύμα σε ένα πουλί που έχει υποστεί επίθεση ή απειλή. Οι γάτες ακόμα και να φάνε τα μικρά πτηνά.

Μπορούν τα πτηνά να είναι επικίνδυνα για τις γάτες;

Παρά το γεγονός ότι μια γάτα είναι σίγουρα πολύ πιο επικίνδυνη για ένα πουλί από ότι το αντίστροφο ένα μεγαλύτερο πτηνό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για μια γάτα. Οι μεγάλοι παπαγάλοι έχουν δυνατά ράμφη και νύχια που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε οτιδήποτε αποφασίσουν να αρπάξουν. Μπορούν να αρπάξουν και να δαγκώσουν μια γάτα, ειδικά αν η γάτα είναι φοβισμένη και δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί στο πουλί.

Γάτα και πτηνό αποτελούν ένα μάλλον αταίριαστο δίδυμο

Τι να κάνετε;

Παρά το γεγονός ότι οι γάτες θέλουν εκ φύσεως να πιάνουν ακόμη και να τρώνε κατοικίδια πουλιά, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε αυτά τα είδη να ζήσουν μαζί ειρηνικά μέσα στο σπίτι σας.

Ασφαλίστε το κλουβί των πουλιών 

Εάν έχετε μια ζωηρή γάτα, βεβαιωθείτε ότι το πουλί σας έχει ένα ασφαλές κλουβί, που η γάτα δεν μπορεί να μπει μέσα, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτά όταν δεν είστε σπίτι. Μικρά κλουβιά όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τα καναρίνια τοποθετούνται συχνά σε τραπέζια και μπορούν εύκολα να ανατραπούν. Στερεώστε το κλουβί σε μια βάση ή ένα γερό τραπέζι ή βεβαιωθείτε ότι το κλουβί είναι αρκετά βαρύ ώστε η γάτα σας να μην μπορεί να το σπρώξει. Τέλος, χρησιμοποιήστε κλειδαριές κλουβιού για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν μπορεί να ανοίξει τις πόρτες του κλουβιού.

Κρατήστε τα σε ξεχωριστά δωμάτια 

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε το κλουβί σε ένα δωμάτιο στο οποίο η γάτα σας δεν έχει πρόσβαση. Ένα κατοικίδιο πουλί σε κλουβί, το οποίο μάλιστα καταδιώκεται από μια γάτα μπορεί (ακόμα και αν είναι ασφαλές πίσω από τα κάγκελα) μπορεί να προκαλέσει στο πουλί περιττό άγχος.
Μην αφήνετε ποτέ μια γάτα μέσα σε κλουβί ή μην αφήνετε γενικότερα τη γάτα σας να περνά χρόνο στο κλουβί, ακόμα κι αν το κατοικίδιο πουλί δεν είναι παρόν. Δεν θέλετε η γάτα σας να θεωρεί αυτές τις περιοχές ως δικά της μέρη.

Προσπαθήστε να γνωρίσετε το κατοικίδιο πουλί σας στη γάτα

Αυτή είναι συνήθως μια πολύ αργή διαδικασία και θα πρέπει να ξεκινήσετε απλά επιτρέποντας στο πουλί και στη γάτα σας να βλέπουν ο ένας τον άλλον από απόσταση. Τελικά, μπορείτε να μειώσετε την απόσταση μεταξύ των δύο, αφού βεβαιωθείτε ότι και τα δύο είναι άνετα.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed