Image Alt

My Pet

Γάτα στο πάτωμα

Γιατί οι γάτες στριφογυρίζουν στο πάτωμα;

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι γάτες στριφογυρίζουν στο πάτωμα και τί κρύβεται πίσω από αυτή την περίεργη, αλλά και παιχνιδιάρικη συμπεριφορά. Πράγματι, τα γατάκια μας κυλούν ανέμελα στο πάτωμα, όταν θέλουν να παίξουν ή όταν νιώθουν πως χρειάζονται ένα καλό τέντωμα!

Μερικές φορές, αυτό το “στριφογύρισμα” συνοδεύεται από το κλασσικό αξιαγάπητο “γουργούρισμα” και -φυσικά- άφθονα νιαουρίσματα.

Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο η γάτα σας κυλά ανάσκελα, αυτή η κίνηση είναι συχνά ένα θετικό μήνυμα. Συνήθως σημαίνει πως αισθάνεται ασφαλής, ή πως αναζητά λίγη από την προσοχή σας.

Ασφάλεια και προστασία

Μία γάτα δεν στριφογυρίζει ποτέ ανάσκελα, αν δεν αισθάνεται ασφάλεια και προστασία. Εάν δείτε το γατάκι σας να  “κυλάει” κατά αυτόν τον τρόπο μπροστά σας, τότε αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό σημάδι. Είναι σα να σας λέει πως σας εμπιστεύεται.

Μάλιστα, η στάση αυτή είναι μία πολύ καλή αφορμή για να δεθείτε με το κατοικίδιό σας, να δείξετε την αγάπη σας χαϊδεύοντας την κοιλιά του, προσεγγίζοντάς το γλυκά και παιχνιδιάρικα.

Αναζήτηση προσοχής

Σκεφτείτε τον χρόνο, την τοποθεσία και τις συνθήκες που μπορεί να κάνουν τη γάτα σας να κυλά ανάσκελα στο πάτωμα. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας αναποδογυρίζει κάθε πρωί, ακριβώς μπροστά σας, την ώρα που ετοιμάζεστε για την ημέρα σας, αυτό είναι ένα σημάδι ότι θέλει λίγη προσοχή. Περάστε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί της, εάν τη δείτε να κυλάει πάνω από την πλάτη της, τα πόδια σας ή στο πάτωμα.

Με το να δίνετε στη γάτα σας την συγκεκριμένη προσοχή, τότε το στριφογύρισμα στο πάτωμα θα γίνεται μία καθημερινή τελετουργία για εκείνη. Μάλιστα, θα είναι σα να την “πληρώνετε” κάθε φορά που θα κυλά ανάσκελα, γεγονός που θα λατρέψει και σύντομα θα γίνει μέρος της ρουτίνας της.

Σήμανση περιοχής

Το να κυλιέται η γάτα στο πάτωμα, μπορεί να είναι κι ένας τρόπος για να “διαδώσει” το άρωμά της. Επειδή οι γάτες επικοινωνούν κυρίως μέσω του τρόπου με τον οποίο μυρίζει κάποιος ή κάτι, χρησιμοποιούν τους αρωματικούς αδένες στα μάγουλα, τα πόδια και τις πλευρές τους, για να βάλουν ένα προσωπικό άρωμα σε αυτό που επιθυμούν.

Όταν η γάτα σας τρίβει το κεφάλι και τα μάγουλά της στο πάτωμα, τότε μπορεί να θέλει να αφήσει την “μυρωδιά” της στο σπίτι ή πάνω από τα πόδια σας. Έτσι, λέει σε άλλες γάτες ότι ήταν εκεί, έχουν διεκδικήσει τη θέση τους και σας έχουν ήδη “σημαδέψει” (άρα οι άλλες γάτες πρέπει να κάνουν πίσω). Η σήμανση χρησιμοποιείται ως ένας τρόπος για να κρατήσουν μακριά τυχόν πιθανούς εχθρούς ή αντιπάλους.

Πολλές γάτες αισθάνονται μια ενστικτώδη παρόρμηση να σημαδέψουν την περιοχή, τους μέσω τριψίματος και ξυσίματος. Ωστόσο, εάν η γάτα σας μαρκάρει την περιοχή με ούρα, τότε πρέπει να την εκπαιδεύσετε, προκειμένου να σταματήσει να το κάνει.

Αντίθεση με τους σκύλους

Και οι σκύλοι κυλούν στο πάτωμα. Η αλήθεια είναι, όμως, πως έχουν μεγάλη διαφορά από τις γάτες. Πολλές φορές οι σκύλοι κάνουν αυτή την κίνηση, δείχνοντας υποταγή. Όταν οι γάτες κυλούν, είναι συνήθως μια παρότρυνση για προσοχή, παρά υποταγή. Εάν έχετε ένα άλλο ζώο στο σπίτι, όπως ένα σκυλάκι, η γάτα σας μπορεί να κάνει ένα στριφογύρισμα στο πάτωμα, όταν το άλλο κατοικίδιο δεν είναι κοντά. Με αυτή την κίνηση, ζητάει την αγάπη σας.

Καλό θα ήταν να μη χαϊδέψετε την γάτα σας στην κοιλιά, όπως κάνετε με τον σκύλο σας. Το ιδανικότερο θα ήταν ένα χάδι, πίσω από τα αυτιά.

Ακόμη περισσότεροι λόγοι “στριφογυρίσματος”

Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους η γάτα σας στριφογυρίζει στο έδαφος. Δεδομένου ότι οι γάτες έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, πιθανότατα θα κάνουν “ηλιοθεραπεία” ή θα κοιμούνται κοντά σε κάποιον θερμοστάτη. Για να δροσιστούν, θα καταναλώσουν πολύ νερό, θα κατευθυνθούν σε δροσερά μέρη, ή θα κυλιστούν στο κρύο πάτωμα.

Ένας ακόμη λόγος, ίσως αφορά το πεπτικό σύστημα της γάτας σας. Μπορεί η ίδια να γνωρίζει καλύτερα από εσάς για το πώς θα προστατευτεί από τα μικρόβια και για το πως θα καθαρίσει την γούνα της. Όπως και να έχει, το στριφογύρισμα αυτό, μόνο για καλό γίνεται!

Διαβάστε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed