Image Alt

My Pet

Η Γάτα που αναρωτιέται για το τυρί

Κάνει η γάτα μου να φάει τυρί;

Το τυρί είναι ένα βασικό είδος διατροφής στα περισσότερα σπίτια. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο συνηθισμένο, που ορισμένοι κηδεμόνες κατοικίδιων μπορεί να το χρησιμοποιήσουν για να κρύψουν τα φάρμακα που δίνουν στα κατοικίδια ζώα. Κάνουν οι γάτες, όμως, να φάνε τυρί;

Είναι το τυρί ασφαλές για τις γάτες;

Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα από τη φύση τους, που σημαίνει ότι χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη για να λάβουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τρώνε μόνο κρέας. Μάλιστα, μια μελέτη έδειξε ότι οι οικόσιτες γάτες έχουν καθημερινή διατροφή που αποτελείται από 52% πρωτεΐνες, 36% λιπαρά και μόνο το 12% από υδατάνθρακες. Οπότε ξεκάθαρα και πράγματα εκτός από κρέας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι μπορούν και πρέπει να τρώνε τυρί;

Το τυρί, όπως όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχει λακτόζη. Όταν τα γατάκια γεννιούνται για πρώτη φορά, έχουν τα κατάλληλα ένζυμα για να αφομοιώσουν αυτά τα σάκχαρα καθώς ζουν από το γάλα της μητέρας τους, τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Καθώς απογαλακτίζονται από το μητρικό τους γάλα, η παραγωγή λακτουλόζης, το ένζυμο που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης αρχίζει να μειώνεται. Στην πραγματικότητα, όμως, όταν τα περισσότερα γατάκια φτάσουν στην ηλικία του 1 έτους, σταματούν να το παράγουν εντελώς . Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες ενήλικες γάτες δεν μπορούν πραγματικά να αφομοιώσουν τη λακτόζη.

Όταν μια ενήλικη γάτα καταναλώνει οτιδήποτε περιέχει λακτόζη, δηλαδή οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν, αντί να αφομοιωθεί, η λακτόζη ζυμώνεται στα έντερα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τόσο φούσκωμα όσο και μετεωρισμό. Επιπλέον, το νερό αντλείται στα έντερα αντί να βγαίνει έξω, προκαλώντας διάρροια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απόκριση του γαστρεντερικού συστήματος μιας γάτας στα γαλακτοκομικά δεν είναι η ίδια με ένα τροφικό αλλεργιογόνο. Όταν μια γάτα καταναλώνει μια τροφή στην οποία είναι αλλεργική, η φυσιολογική απόκριση οφείλεται στο ανοσοποιητικό. Όταν μια γάτα τρώει γαλακτοκομικά, δεν είναι αποτέλεσμα τροφικής αλλεργίας, αλλά επειδή απλά δεν μπορεί να τα χωνέψει.

Πόσο συχνά μπορούν οι γάτες να τρώνε τυρί;

Το τυρί, όπως όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχει λακτόζη, αν και όχι σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις όσο το γάλα. Αυτό οφείλεται στον τρόπο παρασκευής του τυριού. Το παστεριωμένο και επεξεργασμένο τυρί έχει μόνο μεταξύ 0,5 και 4 γραμμάρια λακτόζης. Έρευνες δείχνουν ότι μια μέση ενήλικη γάτα μπορεί να φάει έως και 6 γραμμάρια λακτόζης την ημέρα χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, η κατανάλωση μεταξύ 10 και 16 γραμμαρίων λακτόζης την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, είτε διαλείπουσα είτε συνεχή.

Έτσι, ενώ οι γάτες δεν μπορούν πραγματικά να αφομοιώσουν το τυρί, μπορούν να το ανεχθούν σε μικρές ποσότητες. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το τυρί είναι μια τροφή με πολλές θερμίδες και μόνο μια μικρή ποσότητα μπορεί να καταλήξει να καλύψει τις θερμιδικές απαιτήσεις της γάτας σας για όλη την ημέρα! Δεδομένου ότι η παχυσαρκία των κατοικίδιων ζώων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψη τις θερμίδες του τυριού όταν σκέφτεστε αν πρέπει να το δώσετε στη γάτα σας ή όχι.

Τι συμβαίνει με το μη γαλακτοκομικό τυρί (vegan/νηστίσιμο)

Καθώς η διατροφή με βάση τα φυτά γίνεται πιο δημοφιλής στην ανθρώπινη κουλτούρα, υπάρχουν όλο και περισσότερες εναλλακτικές λύσεις τυριού διαθέσιμες στην αγορά. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε μη γαλακτοκομικό τυρί για τη γάτα σας ως τρόπο να αποφύγετε τη λακτόζη, αλλά αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι καλύτερο. Ορισμένα τυριά, είτε γαλακτοκομικά είτε μη, μπορεί επίσης να περιέχουν βότανα που είναι περισσότερο ανησυχητικά από τη λακτόζη.

Συστατικά όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι μπορεί να ενσωματωθούν σε ορισμένες ποικιλίες τυριού και και τα δύο μπορεί να είναι τοξικά για τις γάτες. Επιπλέον, τα μη γαλακτοκομικά τυριά μπορεί να περιέχουν περισσότερα έλαια και λίπη από τα τυπικά γαλακτοκομικά τυριά. Τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και μπορεί επίσης να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της παγκρεατίτιδας.

Τι πρέπει να κάνετε εάν η γάτα σας τρώει πολύ τυρί;

Εάν η γάτα σας τρώει περισσότερες από μερικά κομμάτια τυριού, μην ανησυχείτε ακόμα. Παρακολουθήστε τη γάτα σας για προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως διάρροια και μειωμένη όρεξη. Εάν φοβάστε ότι έλαβε περισσότερα γραμμάρια τυριού, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Ενημερώστε τι είδους τυρί έφαγε η γάτα σας και μια πρόχειρη εκτίμηση για το πόσο πιστεύετε ότι έφαγε. Θα είναι σε θέση να δώσουν καλύτερη εικόνα για το τι πρέπει να προσέξετε, εάν απαιτείται κτηνιατρική ιατρική φροντίδα και ποια θεραπεία πρέπει να λάβει.

Συνεπώς, ενώ ορισμένες γάτες μπορούν να ανεχθούν το τυρί, θα πρέπει να το καταναλώνουν μόνο σε μικρές ποσότητες. Η χρήση του ως αμοιβή για τη χορήγηση φαρμάκων ή ακόμα και την προπόνηση είναι συνήθως καλή, αλλά δεν πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής τους ούτε μια θεραπεία που δίνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed