Image Alt

My Pet

Γιατί κλαίνε οι γάτες

Κλαίνε οι γάτες;

Όποιος έχει παρατηρήσει ποτέ δάκρυα στα μάτια της γάτας του, πιθανότατα σκέφτηκε: Κλαίνε στα αλήθεια οι γάτες;

Αν δείτε τη γάτα σας με δάκρυα στα μάτια ίσως θεωρήσετε είναι λυπημένη. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αποδίδουν τα συναισθήματά τους και στα ζώα. Έτσι είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι μια γάτα είναι αναστατωμένη όταν έχει δάκρυα στα μάτια της. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Το κλάμα της γάτας δεν είναι μια επικοινωνιακή συμπεριφορά όπως το νιαούρισμα. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, που κλαίνε όταν νιώθουν λύπη, οι γάτες δε χύνουν συναισθηματικά δάκρυα. Γιατί, λοιπόν, οι γάτες κλαίνε;

Οι γάτες στην πραγματικότητα παράγουν δάκρυα ως αντίδραση σε ασθένειες ή τραυματισμούς. Μια γάτα με δάκρυα είναι πολύ πιθανό να νιώθει δυσφορία λόγω μιας υποκείμενης πάθησης. Αυτές περιλαμβάνουν:

Αλλεργίες

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, οι γάτες μπορεί να είναι αλλεργικές σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η σκόνη, η γύρη και η μούχλα. Μπορεί επίσης να είναι αλλεργικοί σε ορισμένα τρόφιμα, τον καπνό του τσιγάρου, τα αρώματα και τις χημικές ουσίες σε προϊόντα καθαρισμού. Τα συμπτώματα αλλεργίας περιλαμβάνουν φτάρνισμα, φαγούρα ή/και δακρύρροια. Το μπάνιο τη γάτας αλλά και η γενικότερη καθαριότητα του χώρου μπορεί να βοηθήσουν τις γάτες, σε αυτήν την περίπτωση.

Μόλυνση ματιού

Οι γάτες μπορούν να κολλήσουν βακτηριακές και ιογενείς οφθαλμικές λοιμώξεις όταν έρχονται σε επαφή με άλλα αιλουροειδή. Τα γατάκια έχουν φυσικά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις των ματιών. Τραύμα στο μάτι, είτε από κάτι αιχμηρό αντικείμενο, είτε κατά τη διάρκεια μιας μάχης με άλλη γάτα, μπορεί επίσης να προκαλέσει μολύνσεις των ματιών. Εάν παρατηρήσετε μια διαυγή, πράσινη ή κίτρινη έκκριση από τα μάτια της γάτας σας, κόκκινο μάτι, φλεγμονή στο βλέφαρο ή υπερβολικό κλείσιμο του ματιού, πηγαίνετε την στον κτηνίατρο για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Γρίπη

Οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν δακρυσμένα μάτια όταν έχουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, γνωστή και ως γρίπη της γάτας. Συνήθως προκαλείται από μόλυνση με καλυκοϊό της γάτας ή ερπητοϊό της γάτας. Άλλα σημάδια της γρίπης της γάτας περιλαμβάνουν λήθαργο, φτάρνισμα, ρινικές εκκρίσεις, πυρετό και έλλειψη όρεξης. Όπως και στους ανθρώπους, δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό, επομένως ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει οφθαλμικές σταγόνες, παυσίπονα, αντιιικά φάρμακα και αντιβιοτικά για τη διαχείριση της γρίπης.

Γλαυκώμα

Αυτή η ασθένεια του οφθαλμού προκαλείται από ανεπαρκή αποστράγγιση του υδατικού υγρού (το διαυγές υγρό μεταξύ του φακού και του κερατοειδούς), που προκύπτει είτε από ανατομική ανωμαλία είτε από τραυματισμό του οφθαλμού. Μερικώς κλειστά μάτια, στραβισμός ή τρίψιμο του ματιού, φυσικό οίδημα ή διόγκωση του βολβού του ματιού, θολά μάτια και υδαρή έκκριση μπορεί να είναι σημάδια γλαυκώματος στις γάτες. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πηγαίνετε αμέσως τη γάτα σας στον κτηνίατρο.

Έλκη κερατοειδούς

Τα έλκη μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική παραγωγή δακρύων εκτός από βλεννογόνο. Εάν παρατηρήσετε ότι η αιλουροειδών σας στραβίζει, αναβοσβήνει, τρίβει τα μάτια της με τα πόδια της, θολώνει ή κόκκινα μάτια, επισκεφθείτε στον κτηνίατρο σας.

Γενικότερα εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστη συμπεριφορά, υπερβολικές φωνές ή παραγωγή δακρύων, επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας για να ανακαλύψει τις υποκείμενες αιτίες και να της λάβει δώσει την σωστή θεραπεία.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed