Image Alt

My Pet

Μπορεί να συνυπάρξει μία γάτα με το μωρό σας; 

Μπορεί να συνυπάρξει μία γάτα με το μωρό σας; 

Οι γάτες είναι από τα πιο αγαπησιάρικα ζώα που συνυπάρχουν αρμονικά με όλα τα μέλη μιας οικογένειας. Όμως πώς συμπεριφέρονται με την έλευση ενός μωρού στο σπίτι; Εξακολουθούν να έχουν την ίδια συμπεριφορά; Μερικές γάτες δεν ανέχονται την αλλαγή. Είναι εκείνες οι γάτες που είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν από την άφιξη ενός μωρού. Γι΄αυτό πρέπει να τις προετοιμάσετε καθ΄όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Προετοιμασία για την άφιξη του μωρού σας

Αρχικά μπορείτε να βάλετε ένα cd με ήχους του μωρού, το κλάμα ή το γέλιο του έτσι ώστε να τους συνηθίσει. Επιπλέον, μπορείτε να βάλετε στα χέρια σας μία βρεφική λοσιόν πριν ξεκινήσετε μια ευχάριστη δραστηριότητα με τη γάτα σας. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε θετικές συσχετίσεις με τις μυρωδιές του μωρού.

Μπορείτε να φτιάξετε το δωμάτιο αρκετές εβδομάδες πριν γεννηθεί το μωρό έτσι ώστε η γάτα να έχει το χρόνο να επεξεργαστεί τις διάφορες επιφάνειες όπως είναι η αλλαξιέρα και η κούνια. Στη συνέχεια, τουλάχιστον ένα μήνα πριν έρθει το μωρό, κάντε τις επιφάνειες αφιλόξενες. Δηλαδή, κόψτε φύλλα από χαρτόνι στο μέγεθος των επιφανειών των επίπλων και καλύψτε τη μία πλευρά με αυτοκόλλητη/ταινία κάλυψης διπλής όψης. Οι γάτες τείνουν να αποφεύγουν τις κολλώδεις επιφάνειες και μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να μάθουν να αποφεύγουν αυτές τις τοποθεσίες.

Επίσης, εάν γνωρίζετε εξαρχής ότι μετά τη γέννηση του μωρού θα αναλάβει άλλος τη φροντίδα της γάτας, τότε καλό είναι να κάνετε αυτή την αλλαγή τουλάχιστον έναν με δύο μήνες νωρίτερα.

Κι αυτό γιατί η γάτα μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί στο στυλ και τις δεξιότητες του νέου φροντιστή.

Με το μωρό στο σπίτι

Όταν φτάσετε στο σπίτι από το νοσοκομείο, υποδεχθείτε ειρηνικά τη γάτα σας σε ένα ήσυχο δωμάτιο. Αφιερώστε λίγο χρόνο σε εκείνη για να επανασυνδεθείτε μαζί της. Στη συνέχεια, τοποθετήστε σε ένα σημείο μια χρησιμοποιημένη κουβέρτα ή ένα βρεφικό ρούχο και δώστε την ευκαιρία στη γάτα να το ερευνήσει. Βεβαιωθείτε ότι η κούνια και οι άλλες θέσεις ύπνου του μωρού είναι «απαγορευμένες ζώνες» για τη γάτα. Ίσως σε μία προσπάθεια να βρει έναν ζεστό χώρο να καθίσει ακόμα και στην κούνια του νεογνού και μάλιστα κοντά στο πρόσωπό του. Αυτό είναι επικίνδυνο για το μωρό γιατί δεν θα μπορεί να κουνήσει το κεφάλι του ή να γυρίσει από την άλλη, λόγω ηλικίας.

Επίσης, πρέπει να έχετε κλειστή την πόρτα του παιδικού δωμάτιου για να μην το επισκέπτεται η γάτα.

Όλες αυτές οι προφυλάξεις προστατεύουν το μωρό από τη γάτα η οποία μπορεί ακόμη και να ουρήσει στην κούνια, εάν είναι πολύ αγχωμένη.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed