Image Alt

My Pet

Γάτα κάνει μπάνιο

Πώς πρέπει να κάνω μπάνιο τη γάτα μου

Τα γατάκια μαθαίνουν να γλύφονται όταν είναι δύο έως τεσσάρων εβδομάδων. Οι ενήλικες γάτες περνούν έως και το 50 τοις εκατό του χρόνου τους, για να περιποιηθούν τον εαυτό τους. Τότε γιατί λοιπόν πρέπει να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας; Ένα μπάνιο τονώνει το δέρμα και απομακρύνει την υπερβολική λιπαρότητα, καθαρίζει το τρίχωμα που έχει ξεφύγει ή δεν φτάνει η γάτα. Προσφέρει επίσης την ευκαιρία να διδάξετε στη γάτα σας ότι τον να την μεταχειρίζεστε ακόμη και με απροσδόκητους τρόπους δεν θα την βλάψει. Αυτό θα δυναμώσει την σχέση εμπιστοσύνης σας.

Πριν το μπάνιο

Μερικές επιμελείς κοντότριχες γάτες μπορεί σπάνια να χρειαστούν μπάνιο, ενώ οι γάτες με πιο μακριά μαλλιά χρειάζονται συχνά λίγη περισσότερη βοήθεια με την υγιεινή. Το πολύ συχνό μπάνιο μπορεί να δημιουργήσει ξηρότητα στο δέρμα, Γι’ αυτό το λόγο δε πρέπει να μεσολαβεί διάστημα ενός μήνα τουλάχιστον.

Τα γατάκια δέχονται το μπάνιο πιο εύκολα, γι’ αυτό ξεκινήστε αμέσως μόλις το υιοθετήσετε, εφόσον είναι τουλάχιστον 4 εβδομάδων. Οι ηλικιωμένες γάτες ή οι άρρωστες γάτες δεν θα το δεχτούν εύκολα, μπορεί να αγχωθούν, επομένως ακολουθήστε τη σύσταση του κτηνιάτρου σας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τι χρειάζεσαι για το μπάνιο

Για έναν απλό καθαρισμό χρειάζεστε μόνο μερικές προμήθειες, όπως:

  • Σαμπουάν ειδικό για γάτες
  • Πολλές πετσέτες
  • Λαστιχένιο χαλάκι
  • Πανί πλυσίματος
  • Διάφορα παιχνίδια  (για απόσπαση της προσοχής)

Ανθρώπινο σαμπουάν (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν σχεδιαστεί για μωρά) ή προϊόντα σκύλου μπορεί να είναι πολύ σκληρά και να ξηραίνουν το δέρμα της γάτας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και τοξικά.

Προετοιμασία

Πριν βρέξετε τη γάτα σας, βουρτσίστε τη γούνα της καλά. Όσο για εσάς, φορέστε παλιά ρούχα γιατί σίγουρα θα βραχείτε.

Ο χώρος του μπάνιου πρέπει να είναι ζεστός. Μετακινήστε όλα τα εύθραυστα αντικείμενα και κρατήστε μακριά τις κουρτίνες μπάνιου. Αποφύγετε οτιδήποτε που τρομάζει τις γάτες (έντονες μυρωδιές, τρομακτικά αντικείμενα, καθρέφτες), έτσι ώστε το μπάνιο είναι όσο πιο ευχάριστο γίνεται.

Η θερμοκρασία του μπάνιου της γάτας πρέπει να είναι κοντά στη θερμοκρασία του σώματος.

Τοποθετήστε μια πετσέτα ή το λαστιχένιο χαλάκι στο κάτω μέρος της μπανιέρας. Οι γάτες μισούν την ανασφαλή βάση των ολισθηρών επιφανειών και αυτό θα το κάνει λιγότερο αγχωτικό. Κλείστε την πόρτα του μπάνιο, διαφορετικά κινδυνεύετε να σας δραπετεύσει μέσα από το μπάνιο γεμάτη σαπουνάδες!

 

Η ώρα του μπάνιου

Οι ενήλικες γάτες με μεγάλο μέγεθος μπορεί να τρομάξουν με το τρεχούμενο νερό. Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κουτάλα, μια κούπα για να τις βρέξετε σιγά-σιγά.

Ποτέ μην ψεκάζετε νερό στο πρόσωπο. Το ένα χέρι πάντα πάνω στη γάτα για να αποτρέψετε αποδράσεις. Ξεπλύνετε ξεκινώντας από τον λαιμό, την πλάτη της γάτας, και προς τα κάτω. Μην αμελείτε την κοιλιά και κάτω απ την ούρα.

Τυλίξτε την καθαρή γάτα σε μια στεγνή πετσέτα. Οι κοντότριχες γάτες στεγνώνουν γρήγορα, αλλά οι μακρυμάλλες γάτες μπορεί να χρειαστούν δύο ή περισσότερες πετσέτες. Εάν η γάτα σας ανέχεται ή απολαμβάνει το πιστολάκι, χρησιμοποιήστε μόνο τη χαμηλή ρύθμιση θερμοκρασίας, και κρατήστε το πιστολάκι σε κίνηση για να αποφύγετε εγκαύματα.

Πρόληψη προβλημάτων κατά τη διάρκεια ενός μπάνιου

Μερικές γάτες θα απολαύσουν πραγματικά το μπάνιο και άλλες όχι. Μείνετε υπομονετικοί και μην μαλώνετε τη γάτα σας κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Εάν η γάτα σας μισεί πραγματικά το μπάνιο, δοκιμάστε πολλούς επαίνους, ζητήστε βοήθεια ή ξεπλύνετε το σαπούνι και δοκιμάστε ξανά την επόμενη φορά. Εάν δεν τα καταφέρετε με το μπάνιο της γάτας στο σπίτι, απευθυνθείτε σε επαγγελματία καλλωπισμού, που έχει εμπειρία με γάτες ώστε να εξασφαλίσετε το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Δείτε επίσης:  Πώς να σταματήσεις τη γάτα σου από να δαγκώνει και να γρατζουνάει

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed